Wina izraelskie na Pardes Festiwal 2018
2018-08-10





Festiwal chce co roku przypomnieć wszystkim o zapomnianej i unicestwionej kulturze żydowskiej, o jej miejscu jakie przecież przez wieki wypracowała sobie w kulturze Polski, której jest nierozerwalną częścią. To świetna okazja do rozmowy o wielokulturowości i o miejscu kultury żydowskiej, także w jej materialnych przejawach.

Jesteśmy magazynem, który przy okazji takiego wydarzenia nie może nie wspomnieć o winach, jakie przekazała firma Oktan Energyn Wina, sponsor win izraelskich na tę imprezę. Dla nas wszystkich niech garść informacji będzie miłym festiwalowym akcentem.

Wina izraelskie obecne na festiwalu, to:
Barkan Classic Cabernet Sauvignon
Barkan Classic Sauvignon Blanc

Winnica Barkan, to druga co do wielkości winnica w Izraelu, ale też najnowocześniejsza na tamtym terenie. Je produkcja roczna to 10 mln butelek. Najważniejsze tereny produkcji win w Izraelu to Galilea i Wzgórza Golan.

Wina w Izraelu odgrywają szalenie istotną rolę kulturową i religijną, każde święto żydowskie powiązane jest w jakiś sposób z konsumpcją wina:
Seder – pierwsza kolacja paschalna, to np. cztery kieliszki wina na pamiątkę obietnic Boga:
Wyprowadzę (hoceti) – na pamiątkę obietnicy wyprowadzenia narody Wybranego z Egiptu
Wyratuję (hicalti) – wyratuję was z niewoli
Wybawię (gaalti) – wybawię was okazując wielką moc i wielkie wyroki
Wezmę (lakachti) – wezmę was dla siebie jako naród, będę waszym Bogiem
Pascha – najważniejsze i najstarsze święto żydowskie obchodzone na pamiątkę wyzwolenia Żydów z niewoli egipskiej, trwa 7 dni.

Wina izraelskie używane przez religijnych Żydów muszą mieć certyfikat koszerności widoczny na etykiecie butelki. Czym jest jednak ta koszerność – to przede wszystkim zbiór reguł odnoszący się zarówno do produktów dozwolonych do spożycia, ale i warunków produkcji oraz spożycia.
Jakie warunki musi spełnić wino, aby uzyskać certyfikat koszerności:
- wszystkie owoce dostarczane do winiarni muszą być od momentu znalezienia się na jej terenie obsługiwane przez religijnych mężczyzn
- oczywiście w procesie produkcji nie mogą być wykorzystywane żadne produkty pochodzenia zwierzęcego.
- wszystkie urządzenia do produkcji wina są czyszczone przez religijnych mężczyzn trzy razy. Nie wolno także do tej czynności używać produktów 
- wino może leżakować tylko w nowych beczkach lub w beczkach po winach koszernych.

Dziękujemy szczecińskiej firmie Oktan Energy - Wina z przesłane informacje oraz za obecność na festiwalu.