Varsovino – hiszpańska winiarska fiesta w Warszawie
2018-08-31





Varsovino – hiszpańska winiarska fiesta w Warszawie

Już po raz 14, tradycyjnie pod koniec września, hiszpańscy winiarze z różnych części Hiszpanii odwiedzą Polskę, by zaprezentować swoją najnowszą ofertę polskiej branży winiarskiej. Pokażą się na wspólnej degustacji 25 września, organizowanej w pięknych wnętrzach kultowego hotelu Raffles Europejski w Warszawie.Honorowym gościem wydarzenia będzie apelacja Rueda, region w sercu Hiszpanii,  słynący    z win odmiany verdejo (czytaj: werdeho), najbardziej popularnych hiszpańskich win białych.  Z tej okazji odbędzie się Rueda Masterclass – degustacja komentowana, na której pokażemy klasyki i nowinki z regionu.

Wino hiszpańskie cieszy się w Polsce coraz większym powodzeniem. Polacy zaczynają doceniać jego wysoką jakość i coraz częściej sięgać po butelki ze znakiem apelacji Denominación de Origen. Według statystyk importu win jakościowych, Hiszpania jest drugim co do  wielkości  dostawcą  win  apelacyjnych  do  Polski,  wyprzedzając  Włochy  i  Francję.  W zeszłym roku udało się jej osiągnąć 23% wzrost w tej kategorii (mierzony wartościowo).

Na  fali  tego  trendu,  podczas  degustacji  Varsovino,  zaprezentują  się  wina   z  ciekawych   i mało znanych w Polsce hiszpańskich regionów winiarskich. Pojawią się takie apelacje jak Uclés, Empordà, Manchuela, Méntrida, Cigales, Arlanza, Almansa, Jumilla, Priorat, Penedés, Valencia czy bardzo modne ostatnio Bierzo. Hiszpańscy winiarze przywiozą też ze sobą butelki z klasycznych regionów Rioja, Ribera del Duero, Rueda, Rías Baixas i musujące Cava.

Gościem specjalnym wydarzenia będzie Audrey Doré – z pochodzenia Francuzka, sommelierka w najlepszej restauracji na świecie El Celler de Can Roca („The World’s 50 Best Restaurants” 2013, 2015). Audrey poprowadzi degustację, na której zaprezentuje autorską selekcję win prezentowanych podczas Varsovino. Przekąski dla gości przygotuje Beñat Alonso, szef kuchni hotelu Raffles Europejski, pochodzący z Kraju Basków – kolebki hiszpańskiej kultury kulinarnej. Wydarzenie dedykowane jest branży winiarskiej i obowiązuje wcześniejsza rejestracja gości. Organizatorem  jest  Ambasada  Hiszpanii  przy  wsparciu   instytutu  ICEX  Hiszpania  Handel i Inwestycje. Patronat medialny nad wydarzeniem objął Magazyn Wino, Kuchnia TV, Food Service oraz Stowarzyszenie Sommelierów Polskich.

Fotografie: Copyright ICEX / Dpto. Multimedia / ICEX