O nas Prenumerata Newsletter Kontakt
Logowanie Rejestracja

Adres e-mail lub login

Hasło



Nie pamiętasz hasła? »Nie masz konta? »

Rejestracja

Twoje dane do konta


 

 

 

 

 

Zarejestruj się na magazynwino.pl!

wymienisz opinie na forum

skomentujesz artykuły

otrzymasz newsletter oraz informacje o imprezach, promocjach, prenumeracie Magazynu WINO

będziesz na bieżąco z wydarzeniami na rynku wina poprzez Strefę Importera

Interesują mnie szczególnie informacje o:
(te pola nie są obowiązkowe - jeśli nie jesteś nimi zainteresowany pomiń je)

* pola wymagane

Rejestracja

Dziękujemy

Na podany przez Panią/Pana adres email został wysłany mail z linkiem aktywującym konto na portalu.
Aby dokończyć rejestrację prosimy zapoznać się z treścią maila i postępować zgodnie z zamieszczoną w nim instrukcją.

23.8.2013

Wino do pizzy

Podobno Polacy najczęściej zamawiają do pizzy coca-colę. Szczęśliwie, podczas warsztatów doboru wina do pizzy spotkaliśmy się jednak w gronie świadomych miłośników tak gotowania, jak i wina, więc o coli i innych tego typu napojach nie było nawet mowy. Panel zorganizowaliśmy w warszawskiej restauracji Mąka i Woda – miejscu otwartym przed kilkoma miesiącami, ale już popularnym z uwagi na jakość serwowanego jedzenia.

Tym razem konfrontowaliśmy nasz teoretyczne wybory z praktyką: przedegustowaliśmy wszystkie przygotowane wcześniej wina białe i czerwone, by następnie dobrać je do dań z menu. Większość uczestników panelu odruchowo dobierała do margherity winną czerwień, a do pizzy bez pomidorów – wina białe. Szybko okazało się, że to, co sprawdza się w teorii, niekoniecznie znajduje odzwierciedlenie w praktyce.

Przypomnijmy: teoria podpowiada, by przed doborem wina do pizzy zastanowić się nad: sosem, dodatkami i przyprawami. Czy sos jest kwasowy, pomidorowy, z dodatkiem oliwy, dla którego doskonała parę stworzą wina kwasowe i owocowe, czy może raczej cięższy, śmietanowo serowy, co będzie wymagało lepiej zbudowanych, a mniej kwasowych win? Czy wśród dodatków dominują wyraziste (konsekwentnie słone lub słodkie) czy może raczej delikatne (choćby szpinak czy kwiaty cukinii, o których będzie niżej)? Wśród przypraw dominują te w rejestrach ziołowych czy może pikantne, jak choćby chilli, w przypadku których należy wybierać wina mniej taniczne?

Degustowane wina białe: 
1. Bodegas Felix Lorenzo Cachazo, Carrasvinas, Rueda DO, 2012, De Sabor, ok. 30-40 zł
2. Cantina Filippi, Castelcerrino, Soave DOC, 2011, Vini e Affini, 59 zł
3. Nals Margreid, Penon Pinot Bianco, Alto Adige DOC, 2011, Vini e Affini, 63 zł
4. J. Hofstätter, De Vite IGT, 2012, Mielżyński, 54,80 zł

Degustowane wina czerwone: 
1. Cordero di Montezemolo, Dolcetto d’Alba DOC, 2012, Mielżyński, 57,20 zł
2. Francesco Rinaldi e Figli, Dolcetto d’Alba DOC, 2011, Enoteka Polska, 53 zł
3. Weingut Familie Auer, Zwigelt 2012, Wina.pl, 44 zł
4. Geografico, Contessa di Rada, Chianti Classico DOCG, 2008, Salute, 47 zł

Menu:
1. Arancini - kulki z risotto z szafranem i mozzarella di bufala smażone na głębokim tłuszczu
2. Margherita - pomidory san marzano, mozzarella di bufala, bazylia, oliwa z oliwek
3. Diavola - pomidory san marzano, wędzona mozzarella, pikantne salami, chili
4. Bianca - mozzarella, szpinak, czerwona cebula, pancetta
5. Fiori di zucchine – kwiaty cukinii, mozzarella, szalotka, ser stracchino

Kulki z risotto z szafranem i mozarellą, smażone na głębokim tłuszczu, to raczej treściwa przystawka i wymaga cielistego, wyrazistego wina. Doskonale pasowało doń verdejo Carrasvinas, a jeszcze lepiej treściwy, tłustawy pinot bianco od Nals Margreid.

Do margherity Tomasz Prange-Barczyński oraz wszystko wiedzący "wujek google" polecają natychmiast dolcetto lub valpolicellę i jest to wybór ze wszech miar słuszny: wina te są z reguły wystarczająco kwasowe i dość owocowe, by stanowić dobrą parę dla pomidorów. My udowodniliśmy natomiast moc pinot bianco: kwasowość i słodycz pomidorów oraz ciężar właściwy mozarelli zniosły z godnością zarówno Penon Pinot Bianco z Górnej Adygi, jak i De Vite Hofstättera – przy czym ten ostatni, blend pinot bianco, muller thurgau i sauvignon blanc, miał wyższą kwasowość, więc z pomidorami zgrywał się ciut lepiej. Obydwa wina były dość cieliste, by nie przytłoczyły ich obfite z natury: ciasto i ser. Wśród win czerwonych zdecydowanie najlepiej z margheritą zgrało się Dolcetto d’Alba od Francesco Rinaldiego – kwasowe, szczodrze owocowe, a przy tym nie nazbyt taniczne. Zdanie odrębne zgłosił Andrzej Daszkiewicz, któremu dolcetto wydało się zbyt masywne na delikatne smaki tej margherity, a z win czerwonych wolał lżejsze chianti. Świetnie spisał się też Zweigelt z Weingut Familie Auer, przyszłość jednak zaskoczy i pokaże, że to wino znajdzie jeszcze lepszą parę.

Serwowana w następnej kolejności diavola – pikantna, owszem, ale nie diabelsko – przysporzyła już więcej problemów. Przypomnijmy, że w przypadku ostrych potraw należy uważać z taninami! Winem odpowiednio charakternym, ale też tanicznym w punkt, okazało się proponowane Chianti Classico Contessa di Rada: pikanteria w końcówce wina świetnie współgrała z ostrym pazurkiem pepperoni. Wysoka kwasowość pobudzała ślinianki do pracy i całość, wino i jedzenie, stały się łatwe, pyszne, przyjemne. Diavola bezlitośnie wyciągnęła z win białych to, co nieprzyjemne: alkohol i kwas. Według Andrzeja Daszkiewicza obronną ręką ze starcia z chilli wyszło verdejo, a i dolcetto Rinaldiego też dało radę.

Do delikatnej w smaku, ale w swym jestestwie dość ciężkiej pizzy bianca, obficie przykrytej szpinakiem, czerwoną cebulką, pancettą i mozarellą, poszukiwaliśmy wina powściągliwego w aromatach, lecz o budowie odpowiednio mocnej, by nie zniknąć pod naporem pizzy i jej składników. Pewną niespodzianką, komplikującą wybory, okazał się dodatek gałki muszkatołowej. Świetnie poradziło sobie soczyste Penon Pinot Bianco z Górnej Adygi – wino o pięknym, krągłym ciele, jak również Soave Castelcerrino Filippi. W osobistej opinii autorki, jak i części uczestników panelu, zaskakującego pazura całości dodawał Zweigelt z Weingut Familie Auer: wino było na tyle delikatne w smaku, że nie zdominowało pizzy, natomiast jego owoc przyjemnie współgrał ze słodkim smakiem szpinaku i gałki muszkatołowej. Obydwa dolcetto były zdecydowanie zbyt wyraziste i taniczne, by towarzyszyć tej pizzy, nie dominując jej przy tym.

Na koniec fiori de zucchine: kwiaty cukinii, mozarella, szalotka i aromatyczny ser stracchino. W teorii odruchowo dobrałam doń verdejo, ale okazało się to strzałem kulą w płot. Doskonale spisało się Soave Castelcerrino Filippi, które wpasowało się w słoność pizzy, nie przyćmiewając ani aromatem, ani smakiem (wino o delikatnym, subtelnym owocu) delikatnej z natury pizzy. Dobre połączenie stanowiły także Penon Pinot Bianco oraz De Vite. O kwasowych i nawet lekko tanicznych, zwiewnych czerwieniach musieliśmy w tym przypadku zapomnieć.

Mąka i Woda serwuje na deser saltimboccę con nutella – ciekawe połączenie słonawego ciasta pizzy, wypełnionego (jak chlebek pita, więc już po upieczeniu) nutellą. Dużym zaskoczeniem było to, że tak podana pizza, z uwagi na zawartość czekolady, okazała się świetnie połączyć z tanicznym, ale delikatnie korzennym i słodkawym Dolcetto d’Alba Cordero di Montezemolo.

Wszystkie wina stanowiły dla pizzy zdecydowanie lepszą parę, niż coca-cola. Smacznego!



Za pomoc w zorganizowaniu warsztatów dziękujemy restauracji Mąka i Woda. 

Warto przeczytać

Artykuł
Gdy suszy przy sushi

Polacy od lat zajadają się sushi, a w większych miastach restauracje serwujące to japońskie danie można napotkać niemal na każdej, niekoniecznie dużej ulicy. Skąd ta moda w kraju, lubiącym raczej kuchnię prostą i pożywną, konkretną w smaku? Niezależnie od tego, czy wynika z chwilowego kaprysu aspirującego społeczeństwa, czy też z rzeczywistego wyrafinowania i dryfu polskiego gustu w... więcej »

Artykuł
12 widoków na morze

Tęsknisz za wakacjami z widokiem na morze? Prezentujemy najlepsze włoskie adresy dla amatorów lokalnych smaków i niepowtarzalnej atmosfery. Opisujemy miejsca bardziej i mniej znane, ale wszystkie – fascynujące. PółnocWędrówkę rozpoczynamy od północy: Grado na wybrzeżu Friuli-Wenecja Julijska. Wędrującym do pobliskiego rezerwatu przyrody Cavanata... więcej »

Artykuł
W poszukiwaniu trufli

Chcesz zachować smak trufli na dłużej? Jedz i zachowuj… wspomnienia w pamięci – radzą eksperci. W kuchni jest świętością nad świętościami – twierdził Alexander Dumas Ojciec, znany powieściopisarz, dramaturg i francuski smakosz, opisując króla stołu. Białe trufle, podziemne grzyby uwodzące swym zapachem smakoszy od wielu już stuleci, nie są jednak dla wszystkich... więcej »

Artykuł
O kuchni chorwackiej

Stosowniejsza byłaby liczba mnoga, ponieważ odmian chorwackiej kuchni jest co najmniej kilka, a prawdziwi znawcy zapewne potrafiliby wyróżnić kilkadziesiąt. Wiedzę o nich mam niedużą, więc napomknę zaledwie o tym, czym nas raczono na Istrii, a czym w Sławonii. Kuchnia istriańska od stuleci pozostaje pod wpływem weneckiej, zaś nazwy wielu produktów pochodzą z włoskiego.... więcej »

Artykuł
Wino i jedzenie po szwedzku

Od co najmniej kilku lat kraje skandynawskie są ważnym graczem na rynku wina. Mimo obowiązującego w większości z nich państwowego monopolu na handel alkoholem, kultura winiarska kwitnie, podobnie zresztą jak gastronomia. To właśnie ze Skandynawii pochodzi wielu utalentowanych sommelierów, którzy w ostatnich latach kładli na łopatki kolegów z Włoch, Francji czy... więcej »

Artykuł
Wigilijne menu i wino: Śledź według Agaty Wojdy

Agata Wojda, szefowa kuchni w restauracji Opasły Tom PIW w Warszawie przy ul. Foksal 17, poleca: Śledź z grzybami suszonymi, majerankiem i czosnkiem na pieczonym jabłku. Składniki:6 płatów śledzia, 50 gr suszonych kapeluszy podgrzybka, olej rzepakowy, 2 duże białe słodkie cebule, kilka sztuk śliwek suszonych polskich, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki stołowe miodu gryczanego... więcej »

Komentarze (3)

anonimDodane: 26.08.2013

Dlaczego nie wina z Neapolu / Campanii ? Aglianico? Falanghina?

Odpowiedz
Ewa RybakDodane: 27.08.2013

Szanowny anonimie, W wyborze kierowałam się zgodnością smaków, a nie geograficznym pochodzeniem potrawy, Formuła warsztatów w sposób oczywisty ogranicza liczbę win, które możemy zaprezentować. </p> <p>Z tej przyczyny nie pojawiły się nie tylko wina z wymienionych przez pana regionów, ale też wiele innych, jak np. friulano, o które aż się prosi do arancini, czy też kekfrankos, którego sama chętnie pijam do margherity. </p> <p>Pozdrowienia.

Odpowiedz
Jacek KucharskiDodane: 12.09.2013

Ja do pizzy preferuję coś z apelacji Chianti Colli Senesi http://www.cudatoskanii.pl/chianti-colli-senesi-docg-f-lli-vagnoni-bio.html Bardzo dobrze smakuje z serem, ponieważ czasem można trafić na wino, które z serem daje nieznośnie gorzki posmak. W tym przypadku wspaniale podkreśla smak pizzy. Polecam

Odpowiedz




Kalendarz imprez
Co? Gdzie? Kiedy?
E-sommelier
Forum
20.12.2014, 11:32qgluycbxtu

プラダ ビジュー 財布 ピンク

19.12.2014, 12:39hsrgmdzqmw

プラダ デニムトート リメイク

16.12.2014, 02:06Franco Ziliani

Etna

Zobacz forum »
Sytuacja
Bio.

Jutro: 2014-12-22


Przez całą dobę czas Owocu

Dziś: 2014-12-21


Przez całą dobę czas Liścia

Wczoraj: 2014-12-20


Przez całą dobę czas Liścia

Objaśnienia
Korzystne Niekorzystne
Czas owocu Czas liścia
Czas kwiatu Czas korzenia
Czas przejściowy
Więcej o kalendarzu biodynamicznym »

Ta strona korzysta z ciastek - małych plików tekstowych przechowywanych na komputerze użytkownika - celem ułatwienia korzystania z serwisu poprzez zapisywanie informacji o takich akcjach użytkowników jak np zalogowanie. Aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj »

ZAMKNIJ