Winiarskie gwiazdy w karcie Grands Vins Mercure

Nie lada gratka zarówno dla koneserów, jak i dla tych, którzy w świecie wina stawiają pierwsze kroki. W hotelach Mercure w całej Polsce od kilku miesięcy dostępna jest nowa edycja Grands Vins Mercure – wyjątkowej karty win, z której znane są hotele tej marki na całym świecie. W stosunku do poprzedniej została ona wzbogacona o nowe pozycje. Wśród kilkunastu rodzajów win smakosze znajdą gwiazdy, które w skali Parkera mają ponad 90 punktów.

W tegorocznej karcie Grands Vins Mercure tradycyjnie już dominują wina z Francji. Jednak wśród 17 pozycji ich miłośnicy mają także do wyboru po dwa chilijskie i hiszpańskie oraz po jednym argentyńskim, włoskim, nowozelandzkim i węgierskim. Te dwa ostatnie to nowość. Przybyło też kilka win białych. Natomiast znane i szczególnie cenione pozycje z ubiegłego roku pozostały, lecz występują w nowym roczniku. Co najważniejsze, wszystkie są dostępne w wyjątkowo atrakcyjnych cenach.

Grands Vins Mercure to intuicyjna i przyjazna klasyfikacja win według smaku, a nie koloru. Nie znajdziemy w niej więc podziału na wina białe, czerwone czy różowe, ale na „Świeże i smakowite”, „Lekkie i owocowe”, „Eleganckie i zbalansowane” oraz „Pełne i aromatyczne”. Pierwsza grupa to wyjątkowa kompozycja win, o unikalnym charakterze i niebywałej lekkości. Druga, to z kolei wina zachowujące smak świeżych winogron, najbardziej uniwersalne, trafiające w gusta większości smakoszy. W trzeciej - zaskakują ciekawe połączenia subtelnych smaków - coś dla siebie znajdą tu goście o bardziej wyrafinowanym podniebieniu. Ostatnia grupa to wina o silnym charakterze, oryginalne, oferujące bogatą i złożoną paletę smaków i aromatów.


Hanka Jankowiak, Echanson w hotelu Mercure Poznań

Autorski podział na rodziny smaków sprawia, że bez trudu możemy dopasować wino np. odpowiednio do naszego nastroju, czy tego, na co w danym momencie mamy ochotę. W restauracjach hoteli Mercure dodatkowo pomogą nam w wyborze Echansons – specjalnie przeszkoleni eksperci, którzy doradzają gościom, na jaki smak się zdecydować, czy jakie wino najlepiej komponuje się z zamówionym przez nich daniem.

Karta Grands Vins Mercure obowiązuje we wszystkich hotelach tej marki na świecie i przygotowywana jest z niezwykłą starannością przez najwyższej klasy specjalistów. Każdego roku w ponad 10 krajach obraduje jury degustacyjne – klienci hoteli, dziennikarze, kelnerzy, Echansons oraz dyrektorzy hoteli Mercure. Po wstępnej selekcji we Francji, jury przeprowadza tzw. „ślepe testy” i wybiera wina, które zostają włączone do karty Grands Vins Mercure. W Polsce zmienia się ją raz w roku, a we Francji i w Niemczech dwa.

1. Chateau du Cedre 2007, wino francuskie, czerwone.
Region Południowy Zachód, AOC. Cahors. 90% malbec, 5% merlot, 5% tannat.
Chateau du Cedre jest czołową posiadłością apelacji Cahors – rodowitej krainy szczepu malbec. Wino jest pełne mocy, złożoności, równowagi, eleganckie oraz mineralne. Otrzymało nagrodę Wine Enthusiast 90pts, Decanter World Wine Award: Silver.

2. Gewurztraminer Reserve 2009, wino francuskie, białe.
Region Alzacja. Szczep 100% gewurztraminer.
Wino jest książkowym przykładem tego, co gewurztraminer może zaoferować, elegancki nos starych angielskich róż i aromaty owocu liczi o nucie pieprzu.

3. Chablis 1er Cru Montee de Tonnerre 2008, wino francuskie, białe.
Region Burgundia – Chablis. Szczep 100% chardonnay.
Najbardziej charakterystyczne 1er cru z tej apelacji, wyróżniające się bogactwem oraz naturalną mineralnością. Aromaty dojrzałego jabłka oraz kandyzowanych pomarańczy.

4. Chateau Les Graviers 2007, wino francuskie, czerwone.
Region Bordeaux, Saint-Emilion. Szczep 100% merlot.
Bardzo krągłe, eksplodujące aromatem, doskonale zbalansowane i owocowe. Mnóstwo skoncentrowanych owoców. Ukazuje delikatne taniny, przyjemną długość oraz dojrzałość.

5. Prima 2008, wino hiszpańskie, czerwone.
Region DO Toro. Szczep 95% tinta de toro.
Owocowe, kwieciste oraz rześkie, dobrze zbudowane i jednocześnie łatwe w piciu o wytwornych taninach z subtelnym aromatem dębu. Współczesne, w dobrym guście, wyrafinowane toro.

6. Terroir Selection Grand Reserve 2008, wino argentyńskie, czerwone.
Region Mendoza. Szczep 100% malbec.
Cechuje się aromatami przypraw ze świeżymi, dojrzałymi owocami oraz nutami zwierzęcymi. Eksploduje świeżością, ujawnia miękkość tanin kończąc długim finiszem.

7. Tokaji Furmint, Late Harvest 2007, wino węgierskie, białe.
Region Tokaj. Szczep 100% furmint.
Niesamowite aromaty moreli, brzoskwini, a nawet limonki. Owocowość jest nadzwyczajnie skoncentrowana i wyrazista, pomimo że wino spędza 16 miesięcy w beczkach.

www.mercure.com
www.accorhotels.com

Zdjęcia (3)

Warto przeczytać

Brak artykułów

Komentarze (0)

Brak komentarzy




Kalendarium imprez
09.05

Wt

FENAVIN

Ciudad Real

01.06

Cz

Warsaw Food Expo 2017

Warszawa, Ptak Expo

02.06

Pt

Targi Pyszna Polska

Hala Stulecia, Wrocław

18.06

N

VINEXPO

Bordeaux

Do góry

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER


Ta strona korzysta z ciastek - małych plików tekstowych przechowywanych na komputerze użytkownika - celem ułatwienia korzystania z serwisu poprzez zapisywanie informacji o takich akcjach użytkowników jak np zalogowanie. Aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj »

ZAMKNIJ