Pierwszy łyk

 
Skłonność do map miałem od dziecka. „Atlas Świata” przygotowany w 1962 r. przez Służby Topograficzne Wojska Polskiego, tomiszcze wielkie niemal jak wówczas ja sam, z trudem ściągałem z półki. Był jedną z ulubionych lektur dzieciństwa. Należał do dziadka i jest moją po nim najcenniejszą pamiątką.

Pierwsza winiarska mapa – prezent od przyjaciela – opisująca winiarską Burgundię od Tonnerre i Châtillon sur Seine po Mâcon trafiła w ramy i zawisła nad kuchennym stołem (prawdziwe przyczyny wieszania map winiarskich w mieszkaniu demaskuje w „Notatkach spod korka” Marek Bieńczyk – to jego złośliwości przypomniały mi, jak bardzo lubię mapy). Ta najbardziej fascynująca wciąż czeka na oprawienie: liczący trzy metry reprint mapy portugalskiego odcinka Douro z 1848 r. (miejsce zostało już wybrane - będzie kłuło w oczy Bieńczyka zaraz po wejściu). Ostatnia ze zdobytych map obrazuje małą ojczyznę winiarzy z Velkych Bilovic, jest malowana akwarelami, a kolorowe plamy poszczególnych siedlisk wokół miasteczka, gdyby przypadkiem powiesić mapę do góry nogami, sprawiają, że mogłaby posłużyć za ilustrację anegdoty Kandinskiego o tym, jak odkrył abstrakcję.

Mapy oglądane z daleka są zatem jak abstrakcyjne obrazy. Widziane z bliska uzmysławiają złożoność regionów, pozwalają zrozumieć istotę różnic między poszczególnymi winami, wreszcie porządkują wrażenia i aromaty zapamiętane w czasie kolejnych wypraw.

Najlepsze są te najbardziej szczegółowe, z poziomicami i wyraźnym podziałem na poszczególne terroirs. Żadnych ogólników, niewyraźnych granic, orientacyjnych tylko położeń.

Mapy są wreszcie – dla mnie – zaproszeniem do podróży, wezwaniem, przypomnieniem, że znów trzeba ruszyć w drogę. Takie wezwanie publikujemy na kolejnych stronach wakacyjnej edycji Magazynu. Zapraszamy Was w regiony nieznane lub wręcz odwrotnie, znane aż nadto, choć nie koniecznie z powodu wina. Co – jak staramy się udowodnić – jest w wielu przypadkach błędem.

Szczęśliwej drogi.
 

Zdjęcia (1)

Warto przeczytać

Artykuł
Rioja in blanco

Trudno pisać o winie, którego nie ma. Nie istnieje w świadomości konsumenta, bo rioja kojarzona jest przede wszystkim z czerwienią. Nie ma jej na rynku – pięknych białych rioj w starym stylu próżno w Polsce szukać. Z kolei przeciętna viura, na której biała Rioja bazuje, znika wśród innych białych win, nie wyróżniając się niczym. Na kłopoty:... więcej »

Artykuł
Po co udawać rybę

Wydaje się, że kulinarne gesty nie mają ukrytych znaczeń ani barwnej historii. A jednak! Wyjadając ostatnie łyżki zupy, talerz należy odchylić od siebie. Dlaczego? Przecież to niepraktyczne. Zwyczaj powstał w XIX w. w angielskiej kawalerii. Kiedy żołnierze byli w drodze, często nie mieli czasu zatrzymać się na popas i jedli zupę, nie zsiadając z koni. Gdy przechylali manierki do siebie... więcej »

Artykuł
Pani Teresa od pączków

Zaczęło się od pączków z różą, doszliśmy do kabanosów z koźlęcia, a po drodze były sery. Tak się toczy moja znajomość z państwem Wasielewiczami. Teresą i Wacławem. Oczywiście sery są, pączki i kabanosy zresztą też. A wszystko to w Grucznie, mekce slowfoodowego jedzenia. Kiedy jeszcze byłem w tak zwanym Komitecie Sterującym tego wydarzenia, podczas którejś z... więcej »

Artykuł
Rumunia: Kraj dla cierpliwych

Tradycja winiarska rodzi się tu na nowo. Po latach komunistycznej urawniłowki i dzikiego kapitalizmu sytuacja się normalizuje. Obok siebie działają potężne przetwórnie, zagraniczni inwestorzy i lokalni przedsiębiorcy. Do łask wracają autochtoniczne odmiany, a wina są coraz ciekawsze. Klużańskie lotnisko międzynarodowe leży na wschód od miasta. Po wylądowaniu też jadę na... więcej »

Komentarze (0)

Brak komentarzy




Kalendarium imprez
08.09

Pt

I Warszawski Festiwal Kulinarny "Rośliny, Owady i Miód"

Ogród Botaniczny Uniwersytetu Warszawskiego

27.10

Pt

Stilnovisti XII Grand Prix Magazynu Wino 2017

Tor Wyścigów Konnych Służewiec w Warszawie, Trybuna C

Do góry

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER


Ta strona korzysta z ciastek - małych plików tekstowych przechowywanych na komputerze użytkownika - celem ułatwienia korzystania z serwisu poprzez zapisywanie informacji o takich akcjach użytkowników jak np zalogowanie. Aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj »

ZAMKNIJ