5.4.2012 Redakcja ,

Wino i jedzenie: Abbacchio pasquale


Wielkanocna pieczeń jagnięca abbacchio pasquale | fot. Chillibite.pl

W ramach przedświątecznej inspiracji w naszym nowym cyklu Wino i Jedzenie podpowiadamy jak dobrać wino do wielkanocnej pieczeni jagnięcej we włoskim stylu.

Wybór wina do jagnięciny może wydawać się zadaniem trywialnym. Co jednak zrobić, jeśli soczyste mięso przyprawione jest klasycznie szałwią i rozmarynem, ale podane z przewrotnym sosem na bazie anchois? A jeśli dodatkowo wszystko przygotowane jest w garnku rzymskim, dzięki czemu piecze się we własnym sosie? Sprawdźmy, co wybraliby Ewa Wieleżyńska (EW) i Tomasz Prange-Barczyński (TPB).

TPB: Teoretycznie wybór jest dość prosty: jagnięcina w ziołach takich jak szałwia, czy rozmaryn prosi się o wina z południa. Dobre, klasyczne corbières, minervois, fitou, faugeres czy saint-chinian powinny się sprawdzić bez zarzutu. Podobnie jak tradycyjne, nie poddające się dominacji nowej beczki chianti classico. Pytanie tylko, jak bardzo obecny w smaku będzie akcent anchois, który może tu zdrowo namieszać…

EW: Szałwia, koper włoski i anchois to faktycznie jedne z najtrudniejszych partnerów wina. Odpadają czerwone wina wysoko taniczne, które nadadzą sardelom metaliczny posmak, a szałwia i koper włoski wydobędą w nich gorycz. Ponadto do tłustego kawałka mięsa przydałoby się nam wino o wysokiej kwasowości. Polecam porządne beaujolais (Lapierre, Foillard, Chermette) albo frappato (COS).

Macie chęć na taką wielkanocna pieczeń? Przepis znajdziecie na Chillibite.pl.

(er)

Zdjęcia (1)

Warto przeczytać

Artykuł
Wino w kuchni

Felietony Tadeusza Pióro | Sery, oliwy i inne smakołyki | Warsztaty kulinarne Felietony Tadeusza Pióro | Sery, oliwy i inne smakołyki | Warsztaty kulinarne

Artykuł
Paweł Oszczyk. Dlaczego zostałem kucharzem?

Z Pawłem Oszczykiem, szefem kuchni w restauracji warszawskiego hotelu Le Régina, jednym z najbardziej nowatorskich kucharzy w Polsce, rozmawia Tomasz Prange-Barczyński Magazyn WINO: Czy pamiętasz pierwszą przygotowaną przez siebie potrawę? Paweł Oszczyk: Pierwsze kroki w kuchni stawiałem dość wcześnie. Gdy miałem 6 lat, do osiągnięć zaliczały się samodzielnie przygotowany kisiel... więcej »

Artykuł
Carmenère do curry?

Chilijska agencja Wines of Chile rozpoczęła nową kampanię promocyjną, której celem ma być przekonanie miłośników kuchni hinduskiej, a zwłaszcza hinduskich wersji curry, że wina robione z dużym udziałem gron odmiany carmenère znakomicie łączą się z tym typem kuchni. Curry stwarzało dotąd sporo problemów przy doborze odpowiedniego wina, zwłaszcza jeśli rzecz... więcej »

Artykuł
Czas gęsi

Już ponad 100 polskich restauracji serwuje w okolicach Świętego Marcina menu oparte na gęsinie. Tradycja jednak wraca?

Artykuł
ABC szampana 5. Kulinarne przyjaźnie szampana

To mógłby być najkrótszy artykuł cyklu o szampanie. Wystarczyłoby w końcu napisać, że szampan pasuje niemal do wszystkiego. Dzień był listopadowy, dżdżysty i przenikliwie chłodny. W dodatku wcale nie w Szampanii, a na zachodnim skraju Panonii, kilka kilometrów od jeziora Nezyderskiego. Byliśmy po długiej, porannej degustacji burgenlandzkich win i kiedy pani domu... więcej »

Artykuł
List do rzeźnika

Czy Wasz rzeźnik także prosi o email w sprawie smaku sprzedanego steka? Ten z Montalcino tak.  

Komentarze (10)

Mario CrostaDodane: 5.04.2012

\"abbacchio\" to nie zwykła jagnięcina. To płod. Różnica jest. Dziękuję za wasze trafne sugestie, natmiast sommelier sugerowałby także lokalne wina, czyli rzymskie: czy nigdy nie piliście Cesanese del Piglio, np. \"Haernicus\" z Anton Maria Coletti Conti, \"Casal Cervino\" z Massimi Berucci, \"Dives\" z Marcella Giuliani, \"Agape\" z Petrucca e Vela, \"Torre del Piano\" z Casale della Ioria? Może lepiej lżejsze Cesanese di Olevano Romano z Damiano Colli. Czy nie znacie przysłowia \"mogli e buoi dei paesi tuoi\"? (tj. udane malzenstwo lokalne). Czy lepiej wg was szukac... kochankę w Francji czy Sycylii? <br />

Odpowiedz
TPBDodane: 5.04.2012

Drogi Mario, <br />naszym zdaniem, przynajmniej gdy idzie o mariaże kulinarno-winiarskie, dobrych kochanek nigdy za wiele ;-). Poza tym od miłości platonicznej wolimy konkret. I, o ile nie sposób nie zgodzić się z trafnością Twoich wskazówek, obawiamy się, że zakup w Polsce dobrych win rzymskich może być nieco utrudniony. No chyba, że się mylę...

Odpowiedz
Mario CrostaDodane: 5.04.2012

Masz racje, kolego! Zapomnialem, ze jestesmy jeszcze daleko od mozliwsci najlepszego wyboru! Myslalem, ze Wy w Warszawie nie mielibyscie problemow! Czyli kazda kobieta jest najpeknejsza, wystarczy zgasic swiatlo...

Odpowiedz
Mario CrostaDodane: 5.04.2012

Ciekawe tez, gdzie mozna w Warszawie kupic "abbacchio", czyli maly plod, nieurodzony baran...

Odpowiedz
Mario CrostaDodane: 5.04.2012

Prosze nie odpowiadac, ze "Abbacchio" to baran trech czy czterech miesiecy zycia jeszcze nie odstawiony od piersi, poniewaz to pojawia sie w receptach wloskich tylko od paru dziesiatek lat. Tradycja rzymska inaczej mowi. Czy nie wiecie jak ubijaja teraz bardzo jednomiesiecznego barana? Ucinaja zyle, zawieszaja go za nogi na wiele godzin, dopoki nie umrze wykrwawiony. Jakie wino? Chyba Dracula z Rumunii...

Odpowiedz
Mario CrostaDodane: 5.04.2012

Przepraszam, Tomku, za duzo mojch komentarzy na ten temat. Niestety, gdybyscie nie uwierzyli na moje slowa wystarczy przetlumaczyc przez google ta strone http://all-4animals.com/2011/12/13/crudelta-animale-pellicce-fatte-con-i-feti-di-agnello/ i mozecie juz wiedziec to, co jest futro karakulowe i to, co jest miesna odpada (czyli abbacchio). <br />Ja tez w pewnym momencie zaszokowalem sie a od tej pory abbacchio nie jem. Bydlo mozna ubic aby zjesc, ale nie w ten okrutny sposob. Przepraszam jeszcze raz.

Odpowiedz
Mario CrostaDodane: 5.04.2012

Tylko dla doroslych!!!! <br />Kliknijcie na http://laverabestia.org/read_post.php?id=1325&user=18 oraz na AVVISO czy WARNING a bedzie wideo, niestety bardzo szokujace

Odpowiedz
Dodane: 5.04.2012

Mario, <br />oczywiście rozumiem kontekst etyczno-historyczny, który przytaczasz i w którym odbierasz tę potrawę. Dla nas, mimo nazwy, którą z oczywistych powodów rozumiesz lepiej niż my, jest to po prostu pieczeń z jagnięciny. Dla autorki linkowanego bloga i książki, z której pochodzi przepis najwyraźniej też. Z tego powodu sądzę, że to już nie jest dyskusja o łączeniu wina z potrawami i nie chciałabym jej w tym miejscu kontynuować. <br /> <br />Pozdrawiam! <br /> <br />

Odpowiedz
Mario CrostaDodane: 5.04.2012

Cie kocham, Ewciu! <br />Zapewniam, ze wideo o okrutnej smierci "abbacchio" zmieszczylem tez w blogu "autorki linkowanego bloga i książki, z której pochodzi przepis najwyraźniej". Ja juz nie jem tego, natomiast o łączeniu wina z potrawami coś pisalem w poczatku dyskusji. Dopiero pozniej kontynuowalem, poniewaz dopiero pozniej (tak jak ty) moglem udokumentowac to, co jest abbacchio. <br />Gdyby to bylo tylko pieczeń z jagnięciny, milosnik wina wie o jakims wino rozmawialismy. Niestety, abbacchio jest czyms innym a my pisarzy (o winie czy potrawie) mamy obowiazek przetlumaczyc dokladnie. <br />Serdecznie rozumie twoje trudnosci w tym miejscu kontynuować. Moj e-mail wiesz jak otrzymac.

Odpowiedz
Mario CrostaDodane: 5.04.2012

Chyba w tamtym blogu Chilli...coś rzucono do kosza moj komentarz z linkiem na wideo. Czy tam nie chca w ogole sluchac opinie inne niz te, ktore redaktorki uznaja za dobre? W tym przypadku zycze im wina Castelul Bran... o temperaturze 36 stopni, oczywiscie... prost z szyja.

Odpowiedz




Kalendarium imprez
11.04

Wt

World Food Warsaw

Warszawa, EXPO XXI

21.04

Pt

Poznań Whisky Show

Arena Poznań

09.05

Wt

FENAVIN

Ciudad Real

11.05

Cz

Warsaw Gastro Show

Warszawa, Ptak Expo

02.06

Pt

Targi Pyszna Polska

Hala Stulecia, Wrocław

18.06

N

VINEXPO

Bordeaux

Do góry

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER


Ta strona korzysta z ciastek - małych plików tekstowych przechowywanych na komputerze użytkownika - celem ułatwienia korzystania z serwisu poprzez zapisywanie informacji o takich akcjach użytkowników jak np zalogowanie. Aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj »

ZAMKNIJ