19.4.2012 Redakcja ,

Wino i jedzenie: Pomarańczowa trufla z cointreau


fot. ChilliBite.pl

Łączenie wina z czekoladą budzi kontrowersje. Ten mariaż dzieli winomanów na gorących jego zwolenników i twardych przeciwników. W łączeniu wina z czekoladą zasada może być taka: im bardziej gorzka czekolada, tym wytrawniejsze powinno być wino. Ale… może też być odwrotna. Co wybraliby redaktorzy Magazynu WINO podając mokry, ciężki deser na bazie gorzkiej czekolady z dodatkiem cointreau? Poniżej sugestie Ewy Wieleżyńskiej (EW), Ewy Rybak (ER), Tomasza Prange-Barczyńskiego (TPB) oraz Tomasza Kurzei (TK).

EW: Czekolada w moim przekonaniu fatalnie, wbrew powszechnym przekonaniom, paruje się z większością czerwonych win. Ze względu na nuty pomarańczy poleciłabym tokaj (6-puttonyos od Dobogo).

ER: Sięgnęłabym po porto (tawny, vintage), ale może też po Barolo Chinato ze względu na jego ziołowo-korzenne nuty, które dobrze wypadają w połączeniu z gorzką czekoladą.

TPB: Po takim deserze najchętniej napiłbym się czarnej gorzkiej herbaty. Jeśli musi być alkohol, niechaj będzie to wymienione w przepisie cointreau – jeśli wino, sięgnijmy po kieliszek dobrze dojrzałego pedro ximéneza, w którym lubi pojawić się pomarańczowa nutka (to jednak para z kategorii superciężkiej).

TK: Nie dość, że mamy tu gorzką czekoladę, to jeszcze takież migdały, a na to wszystko również gorzki i mocny alkohol. Jedyną szansę widzę tu dla vin doux naturel w wersji czerwonej czyli Maury lub Banyuls, koniecznie nieco już wiekowego, mocno oksydowanego, ewoluującego w kierunku nut kawowo-miodowych.

Dowiedz się, jak przygotować ten pyszny deser. Przepis znajdziesz na ChilliBite.pl.

(er)

Zdjęcia (1)

Warto przeczytać

Artykuł
Wino w kuchni

Felietony Tadeusza Pióro | Sery, oliwy i inne smakołyki | Warsztaty kulinarne Felietony Tadeusza Pióro | Sery, oliwy i inne smakołyki | Warsztaty kulinarne

Artykuł
Paweł Oszczyk. Dlaczego zostałem kucharzem?

Z Pawłem Oszczykiem, szefem kuchni w restauracji warszawskiego hotelu Le Régina, jednym z najbardziej nowatorskich kucharzy w Polsce, rozmawia Tomasz Prange-Barczyński Magazyn WINO: Czy pamiętasz pierwszą przygotowaną przez siebie potrawę? Paweł Oszczyk: Pierwsze kroki w kuchni stawiałem dość wcześnie. Gdy miałem 6 lat, do osiągnięć zaliczały się samodzielnie przygotowany kisiel... więcej »

Artykuł
Carmenère do curry?

Chilijska agencja Wines of Chile rozpoczęła nową kampanię promocyjną, której celem ma być przekonanie miłośników kuchni hinduskiej, a zwłaszcza hinduskich wersji curry, że wina robione z dużym udziałem gron odmiany carmenère znakomicie łączą się z tym typem kuchni. Curry stwarzało dotąd sporo problemów przy doborze odpowiedniego wina, zwłaszcza jeśli rzecz... więcej »

Artykuł
Czas gęsi

Już ponad 100 polskich restauracji serwuje w okolicach Świętego Marcina menu oparte na gęsinie. Tradycja jednak wraca?

Artykuł
ABC szampana 5. Kulinarne przyjaźnie szampana

To mógłby być najkrótszy artykuł cyklu o szampanie. Wystarczyłoby w końcu napisać, że szampan pasuje niemal do wszystkiego. Dzień był listopadowy, dżdżysty i przenikliwie chłodny. W dodatku wcale nie w Szampanii, a na zachodnim skraju Panonii, kilka kilometrów od jeziora Nezyderskiego. Byliśmy po długiej, porannej degustacji burgenlandzkich win i kiedy pani domu... więcej »

Artykuł
List do rzeźnika

Czy Wasz rzeźnik także prosi o email w sprawie smaku sprzedanego steka? Ten z Montalcino tak.  

Komentarze (2)

Mario CrostaDodane: 19.04.2012

Zgadzam sie ze wszystkimi propozycjami. Gratulacje redaktorom za proponowane, udane, polaczenia! Nie wiem jaki jest % kakao w tej czekoladzie a to ustalaloby roznice. Dodalbym takze Recioto di Soave lub Vin Santo Occhio di Pernice.

Odpowiedz
Krzysztof RudzińskiDodane: 10.05.2012

przypadły mi do gustu wyboru obu pań (-->EW!) ale i TPB także celny w opinii(jak zwykle).Pozdrowienia dla wszystkich winne ! <br />

Odpowiedz




Kalendarium imprez
11.04

Wt

World Food Warsaw

Warszawa, EXPO XXI

21.04

Pt

Poznań Whisky Show

Arena Poznań

09.05

Wt

FENAVIN

Ciudad Real

11.05

Cz

Warsaw Gastro Show

Warszawa, Ptak Expo

02.06

Pt

Targi Pyszna Polska

Hala Stulecia, Wrocław

18.06

N

VINEXPO

Bordeaux

Do góry

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER


Ta strona korzysta z ciastek - małych plików tekstowych przechowywanych na komputerze użytkownika - celem ułatwienia korzystania z serwisu poprzez zapisywanie informacji o takich akcjach użytkowników jak np zalogowanie. Aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj »

ZAMKNIJ