17.5.2012 Redakcja ,

Wino i jedzenie: kaczka ze szparagami


fot. ChilliBite.pl

Wybierając wino do kaczki niemal automatycznie kierujemy swoje poszukiwania w stronę win czerwonych. Dzisiejsze menu to jednak opowieść o sile marynaty i sosu, które, wraz z dodatkami, krzyczą o wino białe: soczysta, aromatyczna kaczka z chrupiącą skórką, marynowana w cytrynie i tymianku, podana z grillowanymi szparagami. Można podlać ją esencjonalnym sosem na bazie karmelizowanych daktyli. Co na to redakcja? Sprawdźcie sugestie Tomasza Prange-Barczyńskiego (TPB), Ewy Wieleżyńskiej (EW) oraz Tomasza Kurzei (TK).

EW: Ponieważ w tym daniu jest tłuszcz, kwas, słodycz, ostrość i szparagi – najlepiej wszystkie te elementy pogodzi jakiś mozelski riesling z cukrem resztkowym, np. bogate, dojrzałe rieslingi od Maxa Ferd. Richtera, coś od Markusa Molitora lub Van Volxem.

TPB: Przy kaczce jestem zazwyczaj bardzo konserwatywny, a może po prostu leniwy, i najchętniej sięgam po pinot noir, jednak obecność cytrynowej marynaty i zielonych szparagów każe pomyśleć raczej o winie białym. Myśli wędrują w stronę niemieckich rieslingów, dobrze zbudowanych (więc raczej spätlese trocken), ale nieprzesadnie ewoluowanych. Rheingau, Nahe, Palatynat (w chłodniejszych rocznikach) czy Hesja Nadreńska wydają sieę dobrym kierunkiem poszukiwań. Wytrawny solidny riesling z Alzacji też da oczywiście radę.

TK: Jeśli zrobimy sos na bazie suszonych daktyli i octu balsamicznego sprawa będzie zdecydowanie prostsza, bowiem to właśnie sos gra tu pierwsze (i niemal jedyne) skrzypce: greckie mezzo na bazie mandalarii to byłby ideał, choć Valpolicella Ripasso sprawdzi się równie dobrze. Jednak kaczka w szparagach i cytrynowych aromatach będzie wbrew pozorom trudniejsza. Szparagi (w bieli i zieleni) powinny zakosztować kwasowego wina białego. Dobrym rozwiązaniem będą tu alzackie pinot gris lub sylvaner jednak stawiałbym na różowe Bandol, które z każdym składnikiem zagra i stworzy przepyszną całość.

Przepis na pyszną, soczystą kaczkę znajdziecie na blogu ChilliBite.pl
 

(er)

Zdjęcia (1)

Warto przeczytać

Artykuł
Wino w kuchni

Felietony Tadeusza Pióro | Sery, oliwy i inne smakołyki | Warsztaty kulinarne Felietony Tadeusza Pióro | Sery, oliwy i inne smakołyki | Warsztaty kulinarne

Artykuł
Paweł Oszczyk. Dlaczego zostałem kucharzem?

Z Pawłem Oszczykiem, szefem kuchni w restauracji warszawskiego hotelu Le Régina, jednym z najbardziej nowatorskich kucharzy w Polsce, rozmawia Tomasz Prange-Barczyński Magazyn WINO: Czy pamiętasz pierwszą przygotowaną przez siebie potrawę? Paweł Oszczyk: Pierwsze kroki w kuchni stawiałem dość wcześnie. Gdy miałem 6 lat, do osiągnięć zaliczały się samodzielnie przygotowany kisiel... więcej »

Artykuł
Carmenère do curry?

Chilijska agencja Wines of Chile rozpoczęła nową kampanię promocyjną, której celem ma być przekonanie miłośników kuchni hinduskiej, a zwłaszcza hinduskich wersji curry, że wina robione z dużym udziałem gron odmiany carmenère znakomicie łączą się z tym typem kuchni. Curry stwarzało dotąd sporo problemów przy doborze odpowiedniego wina, zwłaszcza jeśli rzecz... więcej »

Artykuł
Czas gęsi

Już ponad 100 polskich restauracji serwuje w okolicach Świętego Marcina menu oparte na gęsinie. Tradycja jednak wraca?

Artykuł
ABC szampana 5. Kulinarne przyjaźnie szampana

To mógłby być najkrótszy artykuł cyklu o szampanie. Wystarczyłoby w końcu napisać, że szampan pasuje niemal do wszystkiego. Dzień był listopadowy, dżdżysty i przenikliwie chłodny. W dodatku wcale nie w Szampanii, a na zachodnim skraju Panonii, kilka kilometrów od jeziora Nezyderskiego. Byliśmy po długiej, porannej degustacji burgenlandzkich win i kiedy pani domu... więcej »

Artykuł
List do rzeźnika

Czy Wasz rzeźnik także prosi o email w sprawie smaku sprzedanego steka? Ten z Montalcino tak.  

Komentarze (0)

Brak komentarzy





Kalendarium imprez
24.06

So

Polskie wina i cydry vol. 4 / 2017

SPOT Poznań, ul Dolna Wilda 87

26.06

Pn

Festiwal Win Niemieckich

Restauracja Villa Foksal, ul. Foksal 3/5, Warszawa

27.10

Pt

Stilnovisti XII Grand Prix Magazynu Wino 2017

Tor Wyścigów Konnych Służew w Warszawie, Trybuna C

Do góry

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER


Ta strona korzysta z ciastek - małych plików tekstowych przechowywanych na komputerze użytkownika - celem ułatwienia korzystania z serwisu poprzez zapisywanie informacji o takich akcjach użytkowników jak np zalogowanie. Aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj »

ZAMKNIJ