17.5.2012 Redakcja ,

Wino i jedzenie: kaczka ze szparagami


fot. ChilliBite.pl

Wybierając wino do kaczki niemal automatycznie kierujemy swoje poszukiwania w stronę win czerwonych. Dzisiejsze menu to jednak opowieść o sile marynaty i sosu, które, wraz z dodatkami, krzyczą o wino białe: soczysta, aromatyczna kaczka z chrupiącą skórką, marynowana w cytrynie i tymianku, podana z grillowanymi szparagami. Można podlać ją esencjonalnym sosem na bazie karmelizowanych daktyli. Co na to redakcja? Sprawdźcie sugestie Tomasza Prange-Barczyńskiego (TPB), Ewy Wieleżyńskiej (EW) oraz Tomasza Kurzei (TK).

EW: Ponieważ w tym daniu jest tłuszcz, kwas, słodycz, ostrość i szparagi – najlepiej wszystkie te elementy pogodzi jakiś mozelski riesling z cukrem resztkowym, np. bogate, dojrzałe rieslingi od Maxa Ferd. Richtera, coś od Markusa Molitora lub Van Volxem.

TPB: Przy kaczce jestem zazwyczaj bardzo konserwatywny, a może po prostu leniwy, i najchętniej sięgam po pinot noir, jednak obecność cytrynowej marynaty i zielonych szparagów każe pomyśleć raczej o winie białym. Myśli wędrują w stronę niemieckich rieslingów, dobrze zbudowanych (więc raczej spätlese trocken), ale nieprzesadnie ewoluowanych. Rheingau, Nahe, Palatynat (w chłodniejszych rocznikach) czy Hesja Nadreńska wydają sieę dobrym kierunkiem poszukiwań. Wytrawny solidny riesling z Alzacji też da oczywiście radę.

TK: Jeśli zrobimy sos na bazie suszonych daktyli i octu balsamicznego sprawa będzie zdecydowanie prostsza, bowiem to właśnie sos gra tu pierwsze (i niemal jedyne) skrzypce: greckie mezzo na bazie mandalarii to byłby ideał, choć Valpolicella Ripasso sprawdzi się równie dobrze. Jednak kaczka w szparagach i cytrynowych aromatach będzie wbrew pozorom trudniejsza. Szparagi (w bieli i zieleni) powinny zakosztować kwasowego wina białego. Dobrym rozwiązaniem będą tu alzackie pinot gris lub sylvaner jednak stawiałbym na różowe Bandol, które z każdym składnikiem zagra i stworzy przepyszną całość.

Przepis na pyszną, soczystą kaczkę znajdziecie na blogu ChilliBite.pl
 

(er)

Zdjęcia (1)

Warto przeczytać

Artykuł
Wino w kuchni

Felietony Tadeusza Pióro | Sery, oliwy i inne smakołyki | Warsztaty kulinarne Felietony Tadeusza Pióro | Sery, oliwy i inne smakołyki | Warsztaty kulinarne

Artykuł
Paweł Oszczyk. Dlaczego zostałem kucharzem?

Z Pawłem Oszczykiem, szefem kuchni w restauracji warszawskiego hotelu Le Régina, jednym z najbardziej nowatorskich kucharzy w Polsce, rozmawia Tomasz Prange-Barczyński Magazyn WINO: Czy pamiętasz pierwszą przygotowaną przez siebie potrawę? Paweł Oszczyk: Pierwsze kroki w kuchni stawiałem dość wcześnie. Gdy miałem 6 lat, do osiągnięć zaliczały się samodzielnie przygotowany kisiel... więcej »

Artykuł
Carmenère do curry?

Chilijska agencja Wines of Chile rozpoczęła nową kampanię promocyjną, której celem ma być przekonanie miłośników kuchni hinduskiej, a zwłaszcza hinduskich wersji curry, że wina robione z dużym udziałem gron odmiany carmenère znakomicie łączą się z tym typem kuchni. Curry stwarzało dotąd sporo problemów przy doborze odpowiedniego wina, zwłaszcza jeśli rzecz... więcej »

Artykuł
Czas gęsi

Już ponad 100 polskich restauracji serwuje w okolicach Świętego Marcina menu oparte na gęsinie. Tradycja jednak wraca?

Artykuł
ABC szampana 5. Kulinarne przyjaźnie szampana

To mógłby być najkrótszy artykuł cyklu o szampanie. Wystarczyłoby w końcu napisać, że szampan pasuje niemal do wszystkiego. Dzień był listopadowy, dżdżysty i przenikliwie chłodny. W dodatku wcale nie w Szampanii, a na zachodnim skraju Panonii, kilka kilometrów od jeziora Nezyderskiego. Byliśmy po długiej, porannej degustacji burgenlandzkich win i kiedy pani domu... więcej »

Artykuł
List do rzeźnika

Czy Wasz rzeźnik także prosi o email w sprawie smaku sprzedanego steka? Ten z Montalcino tak.  

Komentarze (0)

Brak komentarzy




Kalendarium imprez
11.04

Wt

World Food Warsaw

Warszawa, EXPO XXI

21.04

Pt

Poznań Whisky Show

Arena Poznań

09.05

Wt

FENAVIN

Ciudad Real

11.05

Cz

Warsaw Gastro Show

Warszawa, Ptak Expo

02.06

Pt

Targi Pyszna Polska

Hala Stulecia, Wrocław

18.06

N

VINEXPO

Bordeaux

Do góry

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER


Ta strona korzysta z ciastek - małych plików tekstowych przechowywanych na komputerze użytkownika - celem ułatwienia korzystania z serwisu poprzez zapisywanie informacji o takich akcjach użytkowników jak np zalogowanie. Aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj »

ZAMKNIJ