31.5.2012 Redakcja ,

Wino i jedzenie: szparagi lub pstrąg

 
Tarta z ricottą i szparagami | fot. ChilliBite

Sezon na szparagi trwa. Tym, dla których szparagów nigdy dość, polecamy przepis na wiosenną prostotę i bardzo szybkie, niezobowiązujące danie. Delikatne francuskie ciasto, puszysta ricotta ze słodkawymi suszonymi pomidorami i odrobiną kruszonych płatków chilli, a na wierzchu jędrne, chrupiące szparagi. A wino? Oto, co radzą Ewa Wieleżyńska (EW) i Tomasz Prange-Barczyński (TPB).

EW: Znowu mamy szparagi i znowu danie pełne umami (szparagi, suszone pomidory, parmezan). Podałabym białe wino dojrzewane na osadzie - np. niefiltrowane, butelkowane z osadem drożdżowym prosecco Malibrán sprawdzi się świetnie. Wystarczająco pełne i kremowe, by unieść ricottę, zarazem wysokokwasowe, co nie uczyni połączenia mdłym, i dostatecznie słone, by współgrać z szuszonymi pomidorami i parmezanem.

TPB: "Mówi się", że suszone pomidory (które będą w tej tarcie grały pierwsze skrzypce, jeśli chodzi o intensywność smaku) otwierają drzwi dla nowoświatowego chardonnay (tego w niebeczkowej wersji). Często słodkawy aromat tych win nie przystaje mi jednak zupełnie do szparagów (choć może dobrze współgrać z serem). Dlatego trzymałbym się innego pomidorowego pewniaka - wytrawnego rosé i to w wersji najbardziej konserwatywnej, lekkiej, mocno kwasowej i bladoróżowej. Sięgam po Prowansję.

 

 
Tarta z wędzonym pstrągiem | fot. ChilliBite

Znudzonym szparagowym sezonem sugerujemy wypróbowanie innego przepisu: delikatna tarta z wędzonym pstrągiem - bardzo kruche ciasto z orzechami włoskimi, lekkie, kremowe wnętrze na bazie mascarpone i chrzanu z mnóstwem świeżego koperku i kawałkami wędzonego pstrąga. Całość uzupełniają żółte cherry pomidorki. To doskonała propozycja na wiosenno-letni piknik na trawie.

TPB: Para nie jest oczywista, bo chrzan lubi się jednak bardziej (jeśli w ogóle) z czerwonym winem, a choć nie jestem ortodoksyjnym przeciwnikiem podawania czerwonych win do ryby, w przypadku wędzonego pstrąga to jednak nie mój smak. Najbezpieczniejsze wydaje mi się połączenie z sherry fino, tyle, że nie wszyscy sherry lubią. Białe wino powinno mieć w tej parze jakąś nutę szorstką, nie może być też zbyt subtelne (chrzan!). Może zatem balatoński lub egerski olaszrizling, juhfark z Somló, w sumie też bardziej wyrazisty, relatywnie prosty silvaner z Frankonii, grüner veltliner z Weinviertel, a nawet dobrze zrobiony müller-thurgau.
 

Przepis na obydwie tarty znajdziecie na blogu ChilliBite: tarta z wędzonym pstrągiem tu, a tarta z ricottą i szparagami - tu.

Zdjęcia (2)

Warto przeczytać

Artykuł
Wino w kuchni

Felietony Tadeusza Pióro | Sery, oliwy i inne smakołyki | Warsztaty kulinarne Felietony Tadeusza Pióro | Sery, oliwy i inne smakołyki | Warsztaty kulinarne

Artykuł
Paweł Oszczyk. Dlaczego zostałem kucharzem?

Z Pawłem Oszczykiem, szefem kuchni w restauracji warszawskiego hotelu Le Régina, jednym z najbardziej nowatorskich kucharzy w Polsce, rozmawia Tomasz Prange-Barczyński Magazyn WINO: Czy pamiętasz pierwszą przygotowaną przez siebie potrawę? Paweł Oszczyk: Pierwsze kroki w kuchni stawiałem dość wcześnie. Gdy miałem 6 lat, do osiągnięć zaliczały się samodzielnie przygotowany kisiel... więcej »

Artykuł
Carmenère do curry?

Chilijska agencja Wines of Chile rozpoczęła nową kampanię promocyjną, której celem ma być przekonanie miłośników kuchni hinduskiej, a zwłaszcza hinduskich wersji curry, że wina robione z dużym udziałem gron odmiany carmenère znakomicie łączą się z tym typem kuchni. Curry stwarzało dotąd sporo problemów przy doborze odpowiedniego wina, zwłaszcza jeśli rzecz... więcej »

Artykuł
Czas gęsi

Już ponad 100 polskich restauracji serwuje w okolicach Świętego Marcina menu oparte na gęsinie. Tradycja jednak wraca?

Artykuł
ABC szampana 5. Kulinarne przyjaźnie szampana

To mógłby być najkrótszy artykuł cyklu o szampanie. Wystarczyłoby w końcu napisać, że szampan pasuje niemal do wszystkiego. Dzień był listopadowy, dżdżysty i przenikliwie chłodny. W dodatku wcale nie w Szampanii, a na zachodnim skraju Panonii, kilka kilometrów od jeziora Nezyderskiego. Byliśmy po długiej, porannej degustacji burgenlandzkich win i kiedy pani domu... więcej »

Artykuł
List do rzeźnika

Czy Wasz rzeźnik także prosi o email w sprawie smaku sprzedanego steka? Ten z Montalcino tak.  

Komentarze (0)

Brak komentarzy




Kalendarium imprez
11.04

Wt

World Food Warsaw

Warszawa, EXPO XXI

21.04

Pt

Poznań Whisky Show

Arena Poznań

09.05

Wt

FENAVIN

Ciudad Real

11.05

Cz

Warsaw Gastro Show

Warszawa, Ptak Expo

02.06

Pt

Targi Pyszna Polska

Hala Stulecia, Wrocław

18.06

N

VINEXPO

Bordeaux

Do góry

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER


Ta strona korzysta z ciastek - małych plików tekstowych przechowywanych na komputerze użytkownika - celem ułatwienia korzystania z serwisu poprzez zapisywanie informacji o takich akcjach użytkowników jak np zalogowanie. Aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj »

ZAMKNIJ