14.6.2012 Redakcja ,

Wino i jedzenie: torta caprese al limone


Torta caprese al limone | fot. ChilliBite.pl


Likier limoncello, skórka z cytryny i biała czekolada. Do tego garść migdałów. Tak w skrócie można opisać cytrynową torta caprese al limone.

Cytrynowa nuta i niepozorna, pyszna chrupiąca skórka na wierzchu. Ciasto jest wilgotne, jednak puszyste i delikatne, a podaje się jedynie oprószone pudrem. W przypadku wyboru wina do tego deseru wśród redaktorów panowała zgodność.

TPB: Skoro cytryna, to niech będzie cytrynowo - napijmy się do tej tarty klasycznego niemieckiego rieslinga spatlese, jednak młodego, takiego, w którym cytrusowa świeżość będzie jeszcze bardzo wyrazista.

ER: Biorąc pod uwagę słodycz, cytrynową nutę i nieco chrupkości deseru słodkie lub półwytrawne wino musujące z cytrusowym bukietem nada się doskonale.

EW: Moscato d'Asti proponuję.

 

Przepis na torta caprese al limone znajdziesz na ChilliBite.pl

 

(er)
 

Zdjęcia (1)

Warto przeczytać

Artykuł
Wino w kuchni

Felietony Tadeusza Pióro | Sery, oliwy i inne smakołyki | Warsztaty kulinarne Felietony Tadeusza Pióro | Sery, oliwy i inne smakołyki | Warsztaty kulinarne

Artykuł
Paweł Oszczyk. Dlaczego zostałem kucharzem?

Z Pawłem Oszczykiem, szefem kuchni w restauracji warszawskiego hotelu Le Régina, jednym z najbardziej nowatorskich kucharzy w Polsce, rozmawia Tomasz Prange-Barczyński Magazyn WINO: Czy pamiętasz pierwszą przygotowaną przez siebie potrawę? Paweł Oszczyk: Pierwsze kroki w kuchni stawiałem dość wcześnie. Gdy miałem 6 lat, do osiągnięć zaliczały się samodzielnie przygotowany kisiel... więcej »

Artykuł
Carmenère do curry?

Chilijska agencja Wines of Chile rozpoczęła nową kampanię promocyjną, której celem ma być przekonanie miłośników kuchni hinduskiej, a zwłaszcza hinduskich wersji curry, że wina robione z dużym udziałem gron odmiany carmenère znakomicie łączą się z tym typem kuchni. Curry stwarzało dotąd sporo problemów przy doborze odpowiedniego wina, zwłaszcza jeśli rzecz... więcej »

Artykuł
Czas gęsi

Już ponad 100 polskich restauracji serwuje w okolicach Świętego Marcina menu oparte na gęsinie. Tradycja jednak wraca?

Artykuł
ABC szampana 5. Kulinarne przyjaźnie szampana

To mógłby być najkrótszy artykuł cyklu o szampanie. Wystarczyłoby w końcu napisać, że szampan pasuje niemal do wszystkiego. Dzień był listopadowy, dżdżysty i przenikliwie chłodny. W dodatku wcale nie w Szampanii, a na zachodnim skraju Panonii, kilka kilometrów od jeziora Nezyderskiego. Byliśmy po długiej, porannej degustacji burgenlandzkich win i kiedy pani domu... więcej »

Artykuł
List do rzeźnika

Czy Wasz rzeźnik także prosi o email w sprawie smaku sprzedanego steka? Ten z Montalcino tak.  

Komentarze (1)

Mario CrostaDodane: 15.06.2012

Recioto di Gambellara musujące

Odpowiedz





Kalendarium imprez
24.06

So

Polskie wina i cydry vol. 4 / 2017

SPOT Poznań, ul Dolna Wilda 87

26.06

Pn

Festiwal Win Niemieckich

Restauracja Villa Foksal, ul. Foksal 3/5, Warszawa

27.10

Pt

Stilnovisti XII Grand Prix Magazynu Wino 2017

Tor Wyścigów Konnych Służew w Warszawie, Trybuna C

Do góry

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER


Ta strona korzysta z ciastek - małych plików tekstowych przechowywanych na komputerze użytkownika - celem ułatwienia korzystania z serwisu poprzez zapisywanie informacji o takich akcjach użytkowników jak np zalogowanie. Aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj »

ZAMKNIJ