25.9.2012 Redakcja ,

Wino i jedzenie: gołąbki


fot. ChilliBite.pl

Kapusta nie jest dla wina łatwym kompanem. Nafaszerowana mięsem i polana sosem sojowo-grzybowym z dodatkiem chilli staje się jeszcze trudniejsza. Co na to redakcja? Sprawdźcie winiarskie sugestie Tomasza Prange-Barczyńskiego (TPB), Ewy Wieleżyńskiej (EW) i Tomasza Kurzei (TK).

EW: Do gołąbków podałabym jakieś środkowoeuropejskie wino – austriacki blaufränkisch bądź jego węgierski odpowiednik: kékfrankos. Wina, które mają wystarczająco dużo materii, by zmierzyć się z ciężarem gołąbków, delikatnie pikantne, co doda słodkawo-matowemu smakowi nieco pieprzu i kwasowe, co uczyni danie lżejszym.

TPB:  Uwielbiam gołąbki z winami węgierskimi, choć zamiast ostrokwasowego furminta sięgam raczej po hárslevelű, białe egerskie kupaże, olaszrizlingi z Egeru i znad Balatonu albo po szomlońskiego juhfarka.

TK: I ostro i kwaśno i grzybowo. Do tradycyjnych gołąbków, z farszem z kaszy i mięsa w sosie pomidorowym, zwykle sprawdza się alzacki riesling, jednak powyższy przepis, stawia przed nami nie lada wyzwanie. I temu wyzwaniu podoła alzacki sylvaner od Pierre Fricka, koniecznie wiekowy (2002-2003)., który łączy w sobie wszystkie smaki tej wersji gołąbków. To wino z niskim alkoholem, soczystym owocem i wtopioną kwasowością (pożądane dla dania, w którym używamy z chili), a także z bardzo charakterystycznymi nutami grzybowymi, które doskonale zgrają się z sojowo-grzybowym sosem.

Dla miłośników win czerwonych dobrym wyborem będzie langwedockie Minervois, również kilkuletnie, które rozwinie bardzo charakterystyczne dla tej apelacji nuty grzybowe (truflowe), zaś jego ziołowość, będzie doskonałą przyprawą. I pamiętajmy, że kwasowość (kapusta) zwiększa uczucie słodyczy i taninowość wina, a także zmiejsza uczucie cierpkości, więc nie musimy się bać, że wino czerwone okaże się (nie)zjadliwym kwasiorem.

Przepis na pyszną, soczystą kaczkę znajdziecie na blogu ChilliBite.pl
 

(er)

Zdjęcia (1)

Warto przeczytać

Artykuł
Wino w kuchni

Felietony Tadeusza Pióro | Sery, oliwy i inne smakołyki | Warsztaty kulinarne Felietony Tadeusza Pióro | Sery, oliwy i inne smakołyki | Warsztaty kulinarne

Artykuł
Paweł Oszczyk. Dlaczego zostałem kucharzem?

Z Pawłem Oszczykiem, szefem kuchni w restauracji warszawskiego hotelu Le Régina, jednym z najbardziej nowatorskich kucharzy w Polsce, rozmawia Tomasz Prange-Barczyński Magazyn WINO: Czy pamiętasz pierwszą przygotowaną przez siebie potrawę? Paweł Oszczyk: Pierwsze kroki w kuchni stawiałem dość wcześnie. Gdy miałem 6 lat, do osiągnięć zaliczały się samodzielnie przygotowany kisiel... więcej »

Artykuł
Carmenère do curry?

Chilijska agencja Wines of Chile rozpoczęła nową kampanię promocyjną, której celem ma być przekonanie miłośników kuchni hinduskiej, a zwłaszcza hinduskich wersji curry, że wina robione z dużym udziałem gron odmiany carmenère znakomicie łączą się z tym typem kuchni. Curry stwarzało dotąd sporo problemów przy doborze odpowiedniego wina, zwłaszcza jeśli rzecz... więcej »

Artykuł
Czas gęsi

Już ponad 100 polskich restauracji serwuje w okolicach Świętego Marcina menu oparte na gęsinie. Tradycja jednak wraca?

Artykuł
ABC szampana 5. Kulinarne przyjaźnie szampana

To mógłby być najkrótszy artykuł cyklu o szampanie. Wystarczyłoby w końcu napisać, że szampan pasuje niemal do wszystkiego. Dzień był listopadowy, dżdżysty i przenikliwie chłodny. W dodatku wcale nie w Szampanii, a na zachodnim skraju Panonii, kilka kilometrów od jeziora Nezyderskiego. Byliśmy po długiej, porannej degustacji burgenlandzkich win i kiedy pani domu... więcej »

Artykuł
List do rzeźnika

Czy Wasz rzeźnik także prosi o email w sprawie smaku sprzedanego steka? Ten z Montalcino tak.  

Komentarze (1)

Mario CrostaDodane: 25.09.2012

Brava Ewa! Młode kékfrankos jest idealne, nawet prosto z beczki. U Lajosa Gala skosztowałem niedawno wszystkie jego kékfrankosy jeszcze do mieszania na jakis bikaver: popieram twojej opinii

Odpowiedz





Kalendarium imprez
24.06

So

Polskie wina i cydry vol. 4 / 2017

SPOT Poznań, ul Dolna Wilda 87

26.06

Pn

Festiwal Win Niemieckich

Restauracja Villa Foksal, ul. Foksal 3/5, Warszawa

27.10

Pt

Stilnovisti XII Grand Prix Magazynu Wino 2017

Tor Wyścigów Konnych Służew w Warszawie, Trybuna C

Do góry

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER


Ta strona korzysta z ciastek - małych plików tekstowych przechowywanych na komputerze użytkownika - celem ułatwienia korzystania z serwisu poprzez zapisywanie informacji o takich akcjach użytkowników jak np zalogowanie. Aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj »

ZAMKNIJ