12.11.2012 Redakcja ,

Wino i jedzenie: gęś z kapustą

 


Gęś z kapustą kiszoną | fot. ChilliBite.pl
 

Sezon na gęsinę trwa. Proponujemy gęś pieczoną w całości faszerowaną kapustą kiszoną, podawaną z suszonymi śliwkami i sypką kaszą gryczaną. To klasyka polskich smaków, niełatwa jeśli idzie o zestawianie z winem. Oto sugestie redaktorów Magazynu WINO: Ewy Wieleżyńskiej (EW), Ewy Rybak (ER) oraz Tomasza Prange-Barczyńskiego (TPB). 

EW: Trudna gęś, bo jest i kwaśna kapusta, i słodka śliwka, i dosyć sucha z natury kasza. W zasadzie ze względu na kwas i białe wino w przepisie, poszłabym w wino białe. Idealny byłby nasz tegoroczny srebrny medal Els Bassots od Escoda Sanahuja - chenin blanc, w którym jest i kwas i dojrzałe śliwkowe aromaty i wystarczająca soczystość do popijania kaszy. Niezły byłby alzacki riesling łączący kwasowość i cukier resztkowy.Z czerwonych myślę, że najlepsze byłoby pinot noir, w którym jest sporo owocu, ale też i kwasu. Kwas jest koniecznym elementem wina w połączeniu z tym daniem.

ER: Ze względu na mieszankę kwasu i słodyczy, o której już wspomniała Ewa Wieleżyńska, sięgnęłabym po wino, które także łączy w sobie te smaki: riesling mozelski, w którym jest i dobra kwasowość, i odpowiedni cukier resztkowy, i który jest dla kapusty zawsze dobrym kompanem. Ewentualnie gewurztraminer.

TPB: Gęś gości w naszym domu co roku 11 listopada i jest, jak przystało na Święto Niepodległości, polska. Świetego Marcina to jednak także nasz domowy dzień wina węgierskiego, dlatego do gęsi pijamy kékfrankosze (z Egeru, Villány, Sopronu), egerskie i szekszardzkie bikavéry oraz egerskie pinot noiry. Do proponowanego przepisu będą jak znalazł.

 Przepis na pieczoną gęś znajdziecie na blogu ChilliBite.pl

(er)

Zdjęcia (1)

Warto przeczytać

Artykuł
Wino w kuchni

Felietony Tadeusza Pióro | Sery, oliwy i inne smakołyki | Warsztaty kulinarne Felietony Tadeusza Pióro | Sery, oliwy i inne smakołyki | Warsztaty kulinarne

Artykuł
Paweł Oszczyk. Dlaczego zostałem kucharzem?

Z Pawłem Oszczykiem, szefem kuchni w restauracji warszawskiego hotelu Le Régina, jednym z najbardziej nowatorskich kucharzy w Polsce, rozmawia Tomasz Prange-Barczyński Magazyn WINO: Czy pamiętasz pierwszą przygotowaną przez siebie potrawę? Paweł Oszczyk: Pierwsze kroki w kuchni stawiałem dość wcześnie. Gdy miałem 6 lat, do osiągnięć zaliczały się samodzielnie przygotowany kisiel... więcej »

Artykuł
Carmenère do curry?

Chilijska agencja Wines of Chile rozpoczęła nową kampanię promocyjną, której celem ma być przekonanie miłośników kuchni hinduskiej, a zwłaszcza hinduskich wersji curry, że wina robione z dużym udziałem gron odmiany carmenère znakomicie łączą się z tym typem kuchni. Curry stwarzało dotąd sporo problemów przy doborze odpowiedniego wina, zwłaszcza jeśli rzecz... więcej »

Artykuł
Czas gęsi

Już ponad 100 polskich restauracji serwuje w okolicach Świętego Marcina menu oparte na gęsinie. Tradycja jednak wraca?

Artykuł
ABC szampana 5. Kulinarne przyjaźnie szampana

To mógłby być najkrótszy artykuł cyklu o szampanie. Wystarczyłoby w końcu napisać, że szampan pasuje niemal do wszystkiego. Dzień był listopadowy, dżdżysty i przenikliwie chłodny. W dodatku wcale nie w Szampanii, a na zachodnim skraju Panonii, kilka kilometrów od jeziora Nezyderskiego. Byliśmy po długiej, porannej degustacji burgenlandzkich win i kiedy pani domu... więcej »

Artykuł
List do rzeźnika

Czy Wasz rzeźnik także prosi o email w sprawie smaku sprzedanego steka? Ten z Montalcino tak.  

Komentarze (1)

Mario CrostaDodane: 12.11.2012

Zdecydowanie Tokaje z opoznionego zbioru, Harslevelu czy Furmint "late harvest". Tez polskie wina wytwarzane metoda ice-wine.

Odpowiedz




Kalendarium imprez
11.04

Wt

World Food Warsaw

Warszawa, EXPO XXI

21.04

Pt

Poznań Whisky Show

Arena Poznań

09.05

Wt

FENAVIN

Ciudad Real

11.05

Cz

Warsaw Gastro Show

Warszawa, Ptak Expo

02.06

Pt

Targi Pyszna Polska

Hala Stulecia, Wrocław

18.06

N

VINEXPO

Bordeaux

Do góry

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER


Ta strona korzysta z ciastek - małych plików tekstowych przechowywanych na komputerze użytkownika - celem ułatwienia korzystania z serwisu poprzez zapisywanie informacji o takich akcjach użytkowników jak np zalogowanie. Aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj »

ZAMKNIJ