26.11.2008

Wino w kuchni

Felietony Tadeusza Pióro | Sery, oliwy i inne smakołyki | Warsztaty kulinarne

O wyższości pinot noir
Warsztaty kulinarne 
O tym, że kuchnia kocha dobrego czerwonego burgunda, przekonywać nikogo nie trzeba. Są jednak burgundy i burgundy (czasem nawet blauburgundery). I choć tych najbardziej legendarnych, z Burgundii, wciąż u nas jak na lekarstwo, można sobie przy stole zupełnie dobrze poradzić. więcej

Wino w karnawale
Warsztaty kulinarne 
Wybór potraw i win na duże przyjęcie, zwłaszcza takie, na którym je się na stojąco, może nastręczać wiele trudności. Czym zastąpić dania przewidywalne, a zatem nudne? Jakie podać wina, by się nie zrujnować? więcej

Król rządzi w kuchni
Felietony Tadeusza Pióro
Idę o zakład, że w połączeniach z jedzeniem nie ma wina bardziej uniwersalnego niż riesling. Swoją przewagę w tej dziedzinie nad innymi szczepami zawdzięcza między innymi temu, iż potrafi być bardzo wytrawny, półwytrawny, półsłodki i całkiem słodki... więcej

Pecorino
Sery, oliwy i inne smakołyki
Nie jest przypadkiem, że pecorino, jeden z najdłużej udokumentowanych serów, produkowany jest z mleka owczego. Owce należały do najwcześniej udomowionych zwierząt, które od Starożytności wędrowały wraz z pasterskimi plemionami. więcej

Sery kozie
Sery, oliwy i inne smakołyki

Początki serowarstwa, związane z udomowieniem pierwszych zwierząt, giną w pomroce dziejów. Źródła pisane i archeologiczne znaleziska pozwalają cofnąć się o jakieś 12 tys. lat. Wiemy również, że pierwsze sery wyrabiały koczownicze ludy pasterskie... więcej

Kwaśne złoto. Aceto balsamico tradizionale di Modena
Sery, oliwy i inne smakołyki

Dwieście lat temu nie trafiał do sprzedaży, lecz jako rodzinny skarb stanowił wiano panny młodej lub podarek dla królów i papieży. Dziś jest obok trufli i szafranu najdroższym artykułem spożywczym... więcej

Comté i sery twarde
Sery, oliwy i inne smakołyki

W Polsce, gdzie przez lata najpopularniejszą formą podawania serów była serwowana na śniadanie kanapka, popularność serów twardych wydaje się oczywista. Warto jednak pamiętać, że prawdziwe sery twarde wysokiej jakości, niezależnie od kraju pochodzenia, różnią się zasadniczo od tych, które znamy z półek supermarketów. więcej

Cecina, ach cecina
Sery, oliwy i inne smakołyki
Można powiedzieć: oto wołowa odpowiedź na słynną podsuszaną wieprzowinę, czyli – cecina kontra jamón, czyli – podsuszane kawałki udźca wołowego kontra świńska noga. Cecina to wkład Kastylii-León w dziedzinę podsuszanego mięsa. Wędlina ta ma długą tradycję. więcej

O niemrawości zimowej
Felietony Tadeusza Pióro

Środek zimy, czy to śnieżnej i ślicznej, czy tylko słotnej i przeszywającej oślizłym chłodem, to dla kucharza ambitnego czas w całym roku najtrudniejszy. A kucharz ambitny to taki, który korzysta przede wszystkim z produktów sezonowych i lokalnych. Wyczynia... więcej

Felietony Tadeusza Pióro | Sery, oliwy i inne smakołyki | Warsztaty kulinarne

Warto przeczytać

Artykuł
Paweł Oszczyk. Dlaczego zostałem kucharzem?

Z Pawłem Oszczykiem, szefem kuchni w restauracji warszawskiego hotelu Le Régina, jednym z najbardziej nowatorskich kucharzy w Polsce, rozmawia Tomasz Prange-Barczyński Magazyn WINO: Czy pamiętasz pierwszą przygotowaną przez siebie potrawę? Paweł Oszczyk: Pierwsze kroki w kuchni stawiałem dość wcześnie. Gdy miałem 6 lat, do osiągnięć zaliczały się samodzielnie przygotowany kisiel... więcej »

Artykuł
Carmenère do curry?

Chilijska agencja Wines of Chile rozpoczęła nową kampanię promocyjną, której celem ma być przekonanie miłośników kuchni hinduskiej, a zwłaszcza hinduskich wersji curry, że wina robione z dużym udziałem gron odmiany carmenère znakomicie łączą się z tym typem kuchni. Curry stwarzało dotąd sporo problemów przy doborze odpowiedniego wina, zwłaszcza jeśli rzecz... więcej »

Artykuł
Czas gęsi

Już ponad 100 polskich restauracji serwuje w okolicach Świętego Marcina menu oparte na gęsinie. Tradycja jednak wraca?

Artykuł
ABC szampana 5. Kulinarne przyjaźnie szampana

To mógłby być najkrótszy artykuł cyklu o szampanie. Wystarczyłoby w końcu napisać, że szampan pasuje niemal do wszystkiego. Dzień był listopadowy, dżdżysty i przenikliwie chłodny. W dodatku wcale nie w Szampanii, a na zachodnim skraju Panonii, kilka kilometrów od jeziora Nezyderskiego. Byliśmy po długiej, porannej degustacji burgenlandzkich win i kiedy pani domu... więcej »

Artykuł
List do rzeźnika

Czy Wasz rzeźnik także prosi o email w sprawie smaku sprzedanego steka? Ten z Montalcino tak.  

Artykuł
Sto procent bąbelków?

Spumanti mogą być winami, które bez obaw serwować można do wszystkich dań długiej kolacji. Dlaczego zwyczaj ten wciąż nie jest powszechny? - pyta Franco Ziliani* Wina musujące, zwłaszcza te robione metodą charmat, jak prosecco, mają swe stałe miejsce w kulturze północno-wschodnich Włoch. Pije się je chętnie, także na kieliszki i to niezależnie od pory roku. Wina robione... więcej »

Komentarze (0)

Brak komentarzy



Kalendarium imprez
06.08

N

Vitis Music Sfera Festival 2017

Winnica Janowice k.Zakliczyna

27.10

Pt

Stilnovisti XII Grand Prix Magazynu Wino 2017

Tor Wyścigów Konnych Służewiec w Warszawie, Trybuna C

Do góry

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER


Ta strona korzysta z ciastek - małych plików tekstowych przechowywanych na komputerze użytkownika - celem ułatwienia korzystania z serwisu poprzez zapisywanie informacji o takich akcjach użytkowników jak np zalogowanie. Aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj »

ZAMKNIJ