Plaga muszki owocowej zagrożeniem dla winnic we Włoszech

Winnice w Veneto i w Trydencie mierzą się z nowym zagrożeniem – plagą japońskiej muszki owocówki. Tegoroczne winobranie w regionie komplikuje się.

Drosophila suzukii, bo o niej mowa, pochodzi z Japonii i dobrze czuje się w chłodnym, wilgotnym klimacie typowym dla regionu. W przeciwieństwie do większości muszek owocowych, które żerują na podgniłych owocach, Drosophilia suzukii składa jaja wewnątrz
zdrowych owoców i w konsekwencji larwy wyjadają owoc od środka, tym samym powodując wtórne infekcje i straty w uprawach.

Daniele Accordini, dyrektor techniczny Cantina di Negrar, największego włoskiego producenta recioto oraz pioniera w produkcji amarone, mówił o swoich obawach o nadchodzącym winobraniu w Londynie, podczas prezentacji nowej linii amarone z pojedynczych winnic, “Amarone Espressioni”. Szkodnik zdążył już wyniszczyć zbiory wiśni, a w Trydencie już zaatakował uprawy winogron.

W chwili obecnej wśród środków ochrony roślin, które są dopuszczone do użytku w winnicach, nie ma żadnych, które byłyby skuteczne w zwalczaniu Drosophili suzukii, tym bardziej, że istniejące pestycydy działają tylko na muszki – nie zwalczają ich jaj oraz larw – a jedna muszka składa około 400 jaj w przeciągu kilku dni.

Zagrożenie, jakie nowa muszka owocówka niesie dla włoskich upraw winogron i innych owoców sprawiło, że w znanym ośrodku badawczym w S. Michele all’Adige w Trydencie powstała specjalna grupa robocza, której celem jest bliższe zbadanie szkodnika i zaproponowanie metod jego zwalczania.

W Polsce też dostrzega się nadchodzące zagrożenie plantacji owoców jagodowych, gdyż nowy szkodnik pojawił się już w Niemczech. Być może o muszce plamoskrzydłej, bo taką nazwę dla niej zaproponowano (jej angielska nazwa to spotted-wing drosophila), usłyszymy niebawem znacznie więcej.

Źródła: e-sadownictwo.pl, decnter.comfresh-market.pl

Zdjęcia (0)

Warto przeczytać

Artykuł
W Gambero Rosso też zmiany

Potwierdziły się krążące co najmniej od połowy grudnia plotki: Daniele Cernili, jeden z twórców wpływowego, choć często ktytykowanego za zbyt dużą fascynację "międzynarodowym" stylem win przewodnika Vini d'Italia, rozstaje się z wydawnictwem Gambero Rosso i samym przewodnikiem. Tę wiadomość oficjalnie potwierdzono w ubiegłym tygodniu, natomiast wczoraj w biuletynie... więcej »

Artykuł
Rodzina sangiovese się rozrasta

Już niebawem oficjalna lista klonów sangiovese może się powiększyć. Do włoskiego ministerstwa rolnictwa trafi w tym roku wniosek o rejestrację nowego klonu – sangiovese brolio. Jeśli wniosek Barona Ricasoli zostanie pozytywnie rozpatrzony, to we Włoskim Narodowym Katalogu Odmian Winorośli, w którym obecnie znajdują się 74 klony odmiany sangiovese przybędą kolejne... więcej »

Artykuł
Czy skaza korkowa pachnie?

Naukowcy z Uniwersytetu w Osace twierdzą, że substancja chemiczna odpowiedzialna za chorobę korkową wina, TCA (trójchloroanizol), nie zmienia w istocie jego zapachu, a po prostu zaburza działanie zmysłu węchu. Przypomnijmy, że wino korkowe rozpoznaje się po nieprzyjemnym zapachu mokrej tektury czy zatęchłej piwnicy. Badania przeprowadzone pod przewodnictwem prof. Hiroko Takeuchi... więcej »

Artykuł
Włochy: rozbito szajkę fałszerzy jednego z najdroższych win na świecie

Gwardia Finansowa aresztowała we Włoszech dwóch fałszerzy jednego z najdroższych win na świecie, francuskiego Romanee-Conti, które osiąga ceny do 9 tysięcy euro za butelkę. Fałszywe wino sprzedawano w jego ojczyźnie i w innych krajach.Oszuści działali w mieście Novara w Piemoncie, gdzie podrabiali, a następnie organizowali nielegalną dystrybucję trunku do innych części... więcej »

Artykuł
WinePod: zrób sobie wino

Jeżeli kiedyś marzyliście o tym, żeby zostać winiarzem i robić własne wina w warunkach domowych – jest na to nowy sposób. Wine Pod – co to takiego i jak się tego używa? Prototyp Wine Poda został stworzony w 2005 roku przez Grega Snella oraz dr Vlada Friera z San Jose w Kalifornii. Opracowali oni sprzęt, w którym bez żadnych problemów można produkować... więcej »

Artykuł
Współczesna nauka odkrywa, w jaki sposób 
w przeszłości tłoczono wino

Współczesna nauka odkrywa, w jaki sposób w przeszłości tłoczono wino. To była ważna dziedzina życia - pisze Krzysztof Kowalski. „I począł Noe, mąż oracz, sprawować ziemię, i nasadził winnicę". Tak wedle Księgi Rodzaju (IX:20, przekład księdza Jakuba Wujka z 1599 r.) wyglądały początki winiarstwa. Według mitów greckich pionierem w tej dziedzinie był Dionizos... więcej »

Komentarze (0)

Brak komentarzy



Kalendarium imprez
27.10

Pt

Stilnovisti XII Grand Prix Magazynu Wino 2017

Tor Wyścigów Konnych Służewiec w Warszawie, Trybuna C

Do góry

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER


Ta strona korzysta z ciastek - małych plików tekstowych przechowywanych na komputerze użytkownika - celem ułatwienia korzystania z serwisu poprzez zapisywanie informacji o takich akcjach użytkowników jak np zalogowanie. Aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj »

ZAMKNIJ