18.10.2013

Finał Grand Prix Magazynu WINO 2013 Blog Roku: Blisko Tokaju


Kiedy miał osiemnaście miesięcy, zamiast po soczek jabłkowy sięgnął  po kieliszek z tokajem - uznano to wówczas za zabawną pomyłkę. Od kilku lat Gabriel Kurczewski prowadzi blog winiarski, którego głównym wątkiem jest właśnie tokaj. 


Twoje pierwsze ważne wino?

Nie wiem, czy łyk tokaju wzięty do ust, gdy miałem osiemnaście miesięcy, mógł zadecydować o moich obecnych zainteresowaniach. Na pewno bardzo ważne były pierwsze wina, jakie świadomie wypiłem, bo dowiedziałem się dzięki nim, że lubię wino. To była chyba Perla Valenciana z Pewexu (za 1,10 USD) albo jakieś Rulandské Bílé z Mikulova. W Tokaju przełomowy był pierwszy słodki Szamorodni, Disznókő 2002 - wspaniałe wrażenia i doświadczenie przepaści dzielącej go od win marketowych, a zarazem pierwsza pozytywna weryfikacja rekomendacji krytyków winiarskich, autorów „Win Europy”: Marka Bieńczyka i Wojciecha Bońkowskiego. Najważniejsze było chyba jednak 6-puttonowe Aszú Árvay 1997. Było to pierwsze mistrzowskie, dojrzałe aszú, wypite przeze mnie w winnicy z jego twórcą, podczas pierwszego wyjazdu o charakterze studyjnym. Podzieliłem się wtedy pierwszy raz – z Angeliką Árvay – pomysłem stworzenia polskojęzycznej strony internetowej poświęconej Tokajowi.

Dlaczego piszesz o winie?
Piszę o Tokaju, ponieważ go bardzo lubię oraz uważam za niezwykły fenomen. Tokaj jest ważną częścią dziedzictwa polskiej kultury i szansą na jeszcze ciekawsze życie w tej sympatycznej części Europy, którą zajmujemy. Tokaj potrzebuje nas, a my jeszcze bardziej Tokaju - nie paru przysłów i powtarzanych w koło historyjek, ale żywego, inspirującego kontaktu z witalną, węgierską kulturą wina. Chcę się przyczyniać na miarę swoich możliwości do tego, aby Tokaj był zawsze winnym ogrodem najbliższym Polakom.

Gdybyś miał pić do końca świata jedno wino – co by to było?
Gdyby na świecie istniało tylko jedno wino, to pewnie na co dzień piłbym więcej piwa, a wino chciałbym zachować na szczególne okazje. Byłoby to więc Aszú z dużym potencjałem dojrzewania, na przykład 6-puttonowe Disznókő z 1999 albo 6P Lenkey 1999.

Białe czy czerwone? Różowe? Musujące?
Białe. Tokaj, Alzacja, Burgundia, Loara, Wachau, Rheingau, Marlborough, Mikulov. Swoje najlepsze bordeaux piłem w Tarcal i Mád podczas kolacji u winiarzy. Rozmawialiśmy mimo wszystko o Tokaju.

Najbardziej komentowana notka na Twoim blogu – o czym była?
Największy oddźwięk w komentarzach, e-mailach i rozmowach wciąż ma artykuł Tokaje Fukierów oraz pozostałe teksty fukierowskie. Pasjonujący jest zwłaszcza temat utraconej podczas wojny kolekcji najstarszych na świecie win tokajskich, porównywanej do Bursztynowej Komnaty, a nawet do Świętego Graala.

Jakie jest Twoje idealne połączenie winno-kulinarne?
Nie znam jakiegoś oryginalnego połączenia, które zasługiwałoby na miano ideału. Najbardziej lubię smakować złożone wina, wytrawne i słodkie, bez jedzenia.

Winiarska podróż marzeń?
Jest to nieco mroczne marzenie o podróży do miejsca przechowywania win fukierowskich, w klimacie filmu „Stalker” Andrieja Tarkowskiego i inspirowanej nim piosenki Jacka Kaczmarskiego.

Chciałbym zrobić wywiad i wypić wino z..?
Chciałbym porozmawiać z Jancis Robinson o zestawieniach jej ulubionych win słodkich, w których prawie nie pojawiają się tokaje a jeśli już jakiś tam się trafi, to otrzymuje budzący ambiwalentne odczucia komentarz: „The painless way to enjoy Hungary's most famous wine”. Moglibyśmy popijać Château d'Yquem. Ja bym się krzywił i udawał, że mi nie smakuje.

Zagłosuj na bliskotokaju.pl, wysyłając mail na adres blogroku@magazynwino.pl, wpisując w tytule "nr 8"

Lista pozostałych blogów nominowanych do Grand Prix Magazynu WINO 2013 dostępna jest tutaj.

Zdjęcia (1)

Warto przeczytać

Artykuł
Finał Grand Prix Magazynu WINO 2013 Blog Roku: Winne Tradycje

Winne Tradycje to blog poświęcony w całości kulturze wina w Polsce zniszczonej przez komunizm. Autor, Paweł Polak, dzieli się różnymi znaleziskami, które odkrywają i przywołują zniszczone winne tradycje. Twoje pierwsze, ważne wino?Tokaj, szczegółów jednak dziś już nie pamiętam. Potem było poszukiwanie legendy, stłamszonej wówczas jeszcze złowrogim... więcej »

Artykuł
Finał Grand Prix Magazynu WINO 2013 Blog Roku: Winniczek.eu

Winniczek.eu to kolejny z blogów nominowach do Grand Prix 2013 Magazynu WINO. Prowadzą go Agata i Wojciech Galińscy, dla których wino jest przede wszystkim elementem codzienności. Podają je do posiłków, które najczęściej sami przyrządzają, a następnie piszą o tych przyjemnościach. Twoje pierwsze, ważne wino?Wojtek:  Tu nie będzie fajerwerków, a... więcej »

Artykuł
Finał Grand Prix Magazynu WINO 2013 Blog Roku: Dotrzechdych.pl

Dotrzechdych.pl jest wynikiem pracy trzech osób – Karoliny Obuch, Adriana Wójcika i Gabriela Matwiejczyka, który w imieniu zespołu odpowie na nasze pytania.Twoje pierwsze, ważne wino?Carlo Rossi. Wtedy zrozumiałem, że muszę ludzi ostrzec.Dlaczego piszesz o winie?Pozwala mi to uczyć się wina, poznawać je, bawić się nim. Blog to sposób na naukę i przyznam... więcej »

Artykuł
Finał Grand Prix Magazynu WINO 2013 Blog Roku: Lampkawina.com

Luks Piekut pisze o sobie, że lubi wino: lubi je pić, wąchać, poznawać, odkrywać, czytać o nim, słuchać, podróżować w miejsca gdzie powstaje. W zeszłym roku wydał książkę Wytrawne teksty. Prowadzi blog Lampkawina.com, nominowany do Grand Prix Magazynu WINO 2013. Twoje pierwsze ważne wino?Zdążyło już wywietrzeć mi z głowy... ale było na tyle istotne, że zaopatrzyłem się w notatnik... więcej »

Artykuł
Finał Grand Prix Magazynu WINO 2013 Blog Roku: Białe nad czerwonym

Białenadczerwonym to jeden z najstarszych polskich blogów winiarskich. Z autorem rozmawiamy o Torresie, Penelope Cruz i podawaniu shiraza do śniadania.Twoje pierwsze ważne wino?Zrobione przez mojego Ojca, podobno paskudztwo. Potem mając 24 lata wypiłem bardzo świadomie Gran Coronas od Torresa i poszło.Dlaczego piszesz o winie?Nie ma się czym chwalić. Piszę w nocy pod wpływem... więcej »

Artykuł
Finał Grand Prix Magazynu WINO 2013 Blog Roku: Enofaza.pl

Marcin Jagodziński, autor enofaza.pl, bloguje o winie od 2012 roku. Wielbiciel rieslinga, a jednak w dniu końca świata otworzyłby szampana i paczkę chipsów. Twoje pierwsze ważne wino?Dawno temu, gdy byłem o wiele młodszy i nieco gorzej sytuowany, zamieniliśmy z żoną uciułane franki francuskie przeznaczone na wizytę w Luwrze na dwa kieliszki sauternes i kilka grzanek z foie gras... więcej »

Komentarze (2)

PiotrDodane: 21.10.2013

P.Gabrielu-odnośnie pańskiego zauroczenia się T.Aszu 6Putt.`97 Arvaya Janosa,mam niestety odmienne zdanie.Ale po kolei.Rocznik `97 w Reg.Tokaju był najgorszym i najtrudniejszym w całej dekadzie lat dziewięćdziesiątych.Jesień była chłodna i mokra,b.mało spleśniałych i zsuszonych gron,tak potrzebnych do produkcji Aszu.Dla przykładu Szepsy wytw.1000but. Aszu6Putt a Arvay jeszcze mniej bo tylko 600but.pozostali wytwórcy,których wymienię poniżej,wytworzyli pewnie podobne ilości,za wyjątkiem z pewnością Disznoko,,,które już wtedy posiadała olbrzymi areał upraw winorośli-130ha.Tylko jedno Aszu6Putt. na w miarę znakomitym poziomie 5*-to Szepsy-92pkt,reszta to 4* Aszu : -Hetszolo-89pkt. -Pendits -89 " -Disznoko-86 " -Dorogi -85 " -Pajzos -84 " -Dobogo -80 " Jak na cały reg.Tokaju to kompletna mizeria,chcę podkreślić,że nie spotkałem ani praktycznie ani literaturowo żadnych informacji dotyczących Aszu 3,4 i 5Putt. tego rocznika.Arvaya Janosa poznałem podczas wizyty u Uri Boroka w Mad,gdzie poczyniłem zakupy,to było na jesieni 2002roku.Na wiosnę 2003r wylądowałem już u Janosa w Ratce.Moja 1-sza wizyta w Tokaju była w 1998r.Degustowaliśmy T.Aszu6Putt.`96,`97 i `99r.Rocznik `96 na znakomitym 5* poziomie,rocznik `97przynajmniej o klasę gorsze,zbyt duża kwasowość i brak równowagi -to się odczuwało.Ja w tym czasie byłem już po kilkudziesięciu degustacjach różnych win,w zdecydowanej większości to były T.Aszu Szepsy i Kiralyudvar,roczniki `99 i 2000,zwłaszcza `99 wręcz fantastyczne,ale również Aszu Oremusa,Disznoko,R.T.W.C.,Uri Boroka,więc to Aszu `97Janosa wypadało w tej konfrontacji fatalnie.Janos tłumaczył się jak trudny to był rocznik,poza tym nigdy nie przekazał tego Aszu do sklasyfikowania!.Podejrzewam,że chciał zachować twarz b. dobrego winiarza.NatomiastT.Aszu 6Putt.`99 - jednoszczepowy/Harslevelu/ z serii Hetfurtes/siedmiokiściowy/ to była absolutna rewelacja.Sklasyfikowany na 96/100pkt.Jako jedno z nielicznych Aszu 6Putt.,może jeszcze wraz z Aszu 6Putt.`99 Oremus Valogotas oraz Aszu 6Putt.`99 Disznoko Kapi,mogłoby rywalizować z tak wybitnymi winami jak Szepsego `99 i`2000 : -T.Aszu 6Putt.`99, - " `2000, -T.Cuvee `99, -Kiralyudvar T.Aszu 6Putt.`99, - " `99 Lapis, - " `2000,. Do końca 2005r Szepsy był szefem Kiralyudvar W/w wina uważam za najlepsze od czasu reprywatyzacji/ 1999,2000r/.Wielokrotnie degustowałem te wina podczas częstych wizyt u Szepsego w tamtym okresie.Za 5-10 lat przekonamy się czy do tego towarzystwa dojdą Aszu Szepsego roczniki-2005,2006 i 2007.Już otrzymują max oceny np rocznik 2006 Magazyn Borigo ocenił na 100pkt.Roczniki 2005 i 2006 degustowałem podczas wizyty w ub.roku.Obydwa znakomite choć 2006 przypadł mi bardziej do gustu-świetna harmonia,resztą jak zawsze u Szepsego.W ub.m-cu,podczas kolejnej wizyty miałem nadzieję na degustację rocznika 2007,ale Istvan był zajęty,miał gości z Hongkongu,więc poświęcił mi tylko 15min.na zakupy.Na wiosnę jesteśmy umówieni na degustację. Kończąc życzę Panu ażeby się kiedyś napic Aszu`99 Arvaya,to duże przeżycie a przy okazji przekona się ,że jest conajmniej o 2 klasy lepsze od rocznika `97To samo dotyczy omawianych Aszu `99 i `2000.Jednak ostrzegam nie będzie łatwo z zakupem!.Ja na szczęscie tych problemów nie mam,jakieś 100flaszek tych perełek jeszcze czeka na konsumpcje.Tak nawiasem mówiąc ,gdyby miał Pan pilną potrzebę to zawsze można na mnie liczyć.Pozdr serdecznie.Piotr.

Odpowiedz
GabrielDodane: 22.10.2013

Panie Piotrze, drugi raz degustowałem to samo Aszú dwa lata później (2012) i wrażenia rzeczywiście były skromnejsze ale piłem je wtedy po kilku bardzo szorstkich próbkach beczkowych. Mimo wszystko, bardzo miło wspominam tę pierwszą degustację w winnicy. Jeździłem wtedy po Tokaju jeszcze przez dwa dni i cąły czas na moje podniebienie wracały wrażenia wspaniałej skórki pomarańczowej, kawy i karmelu z tego Aszú. Dziękuję za wszystkie informacje o 1999 i serdecznie pozdrawiam.

Odpowiedz


Kalendarium imprez
27.10

Pt

Stilnovisti XII Grand Prix Magazynu Wino 2017

Tor Wyścigów Konnych Służewiec w Warszawie, Trybuna C

Do góry

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER


Ta strona korzysta z ciastek - małych plików tekstowych przechowywanych na komputerze użytkownika - celem ułatwienia korzystania z serwisu poprzez zapisywanie informacji o takich akcjach użytkowników jak np zalogowanie. Aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj »

ZAMKNIJ