Winiarski podręcznik


Wydany w Polsce po raz pierwszy w 2003 roku „Kurs wiedzy o winie” Jancis Robinson szybko zyskał miano pozycji obowiązkowej w biblioteczce każdego winomana, tak początkującego, jak zaawansowanego, ale chcącego uporządkować lub odświeżyć swoją winiarską wiedzę. Z przyjemnością prezentujemy wydanie drugie: poprawione i wzbogacone o rozdział dotyczący polskiego wina.

Autorka podręcznika, Jancis Robinson, to brytyjska krytyczka winiarska, posiadaczka prestiżowego tytułu MW (Master of Wine), felietonistka Financial Times, autorka takich znanych na świecie książek jak „Oxford Companion to Wine” i „The World Atlas of Wine” (z Hugh Johnsonem), współautorka „Wine Grapes” – najpełniejszego atlasu odmian winogron, który niedawno recenzowaliśmy na łamach Magazynu Wino, prowadząca także własny portal www.purplepages.com. W „Kursie wiedzy o winie” w sposób właściwy matematykom systematyzuje ona wiedzę o winie i przekazuje ją w czterech częściach. Pierwsza obejmuje porady praktyczne związane z degustacją wina, jego podawaniem, łączeniem z potrawami, przechowywaniem, odczytywaniem etykiet i wyborem właściwej butelki w sklepie czy restauracji. Rozdział drugi to uporządkowana wiedza o uprawie winorośli i produkcji wina, z uwzględnieniem win musujących i słodkich. Dalej Jancis Robinson naucza o mniej lub bardziej popularnych na świecie odmianach winogron, by w końcu przejść do fascynującej dla każdego amatora wina podróży po winiarskich krajach, wśród których znajdują się nie tylko takie potęgi, jak Francja, Włochy, Hiszpania, Niemcy czy Chile, ale też krótkie omówienia krajów mniej oczywistych: Wielkiej Brytanii, Indii czy Japonii. Polska wersja „Kursu wiedzy o winie” wzbogacona jest o rozdział o rodzimych winach i winnicach, opracowany przez Ewę Rybak.

Przystępnie napisana, precyzyjnie usystematyzowana i fachowa książka. 

Do kupienia w księgarniach oraz online.

Zdjęcia (1)

Warto przeczytać

Artykuł
Wino i jedzenie praktycznie

O łączeniu wina i potraw: po amerykańsku czyli praktycznieMistrz sommelierów pomaga odnaleźć połączenia idealne – brzmi zachęcająco. I zachęcająco wygląda. „Wino i jedzenie” Evana Goldsteina jest bodaj pierwszą wydaną w Polsce książką, która na kwestię łączenia jedzenia i wina patrzy przede wszystkim przez pryzmat wina. Podzielona na cztery części... więcej »

Artykuł
Zażywny huncwot, czyli jak radzić sobie z tłuszczem

Tłuszcz jest tematem mało wdzięcznym w dzisiejszych czasach. W teorii nikt go nie lubi. W praktyce nawet Nigella Lawson przestała i schudła ostatnio 20 kilogramów. Światowe hotele wpisują do swoich kart smutno brzmiące śniadania: low cal, low carb, low fat. Lawson w swoim uwielbieniu do wysokotłuszczowych potraw pewnie przesadzała, służyło to bardziej jej żerującej na ukrytych... więcej »

Artykuł
Winiarski elementarz

  „Odkrywanie wina” brytyjskiej autorki Joanny Simon, wieloletniej autorki rubryki winiarskiej w The Sunday Times to kolejna na polskim rynku pozycja z cyklu ABC. Simon przeprowadza początkujących winomanów przez podstawy degustacji, serwowania i przechowywania wina oraz łączenia go z jedzeniem. Opisuje najważniejsze odmiany winorośli, techniki produkcji i regiony... więcej »

Artykuł
Wino i jedzenie po szwedzku

Od co najmniej kilku lat kraje skandynawskie są ważnym graczem na rynku wina. Mimo obowiązującego w większości z nich państwowego monopolu na handel alkoholem, kultura winiarska kwitnie, podobnie zresztą jak gastronomia. To właśnie ze Skandynawii pochodzi wielu utalentowanych sommelierów, którzy w ostatnich latach kładli na łopatki kolegów z Włoch, Francji czy... więcej »

Artykuł
Filozofia wina

Hamvas powraca, pod rękę z Maraiem - nowe wydanie biblii hungarofilów i winolubów.

Artykuł
Galowie, Etruskowie i król Midas

Pracujący na Uniwersytecie Stanu Pensylwania Patrick E. McGovern jest wiodącym archeologiem zajmującym się historią wina. W swej pracy stosuje najnowsze metody biochemii i fizyki do badania i identyfikowania nawet znikomych śladów materii organicznej znajdowanych na stanowiskach archeologicznych. McGovern wyspecjalizował się w badaniu naczyń, które mogły w przeszłości... więcej »

Komentarze (1)

Mariola KęckaDodane: 25.01.2014

Zgadzam się w pełni że "Kurs wiedzy o winie” Jancis Robinson jest wartościową pozycją w biblioteczce każdego winomana. Czytam ją z ogromnym zaciekawieniem ale niestety dopatrzyłam się pewnych błędów związanych z odnośnikami do stron. Obecne wydanie rozrosło się w stosunku do poprzedniego, przybyło stron, a odnośniki prawdopodobnie nie skorygowano. Podam przykłady: na str. 49 w punkcie INNE INFORMACJE jest zdanie cyt. ..."Na stronach 306-309 czytelnik znajdzie informacje"... powinno być: na stronach 337-343. Kolejny przykład: na str. 51 przy opisie rocznika etykiety białego burgunda - odnośnik 4 - (patrz s. 307) powinno być : patrz s. 339. Jeszcze nie przeczytałam całości ale uważam że podane przykłady obrazują jakiej korekty należy dokonać przed ewentualnym drugim wydaniem. Pozdrawiam

Odpowiedz





Kalendarium imprez
26.06

Pn

Festiwal Win Niemieckich

Restauracja Villa Foksal, ul. Foksal 3/5, Warszawa

27.10

Pt

Stilnovisti XII Grand Prix Magazynu Wino 2017

Tor Wyścigów Konnych Służew w Warszawie, Trybuna C

Do góry

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER


Ta strona korzysta z ciastek - małych plików tekstowych przechowywanych na komputerze użytkownika - celem ułatwienia korzystania z serwisu poprzez zapisywanie informacji o takich akcjach użytkowników jak np zalogowanie. Aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj »

ZAMKNIJ