13.12.2013

Magazyn WINO 65-66 (5-6/2013)

W najnowszym numerze Magazynu WINO doradzamy, jakie wina pić do świątecznych potraw, a pod kątem zbliżającego się karnawału degustujemy wina musujące. Ponadto wybieramy się do Szwajcarii, Austrii, Chorwacji i Górnej Adygi, piszemy o najlepszych winach 2013 roku oraz przyglądamy się zjawisku winnego i kulinarnego blogowania. W numerze także recenzje książek, relacje z degustacji i stałe felietony Marka Bieńczyka, Ewy Wieleżyńskiej, Andrzeja Daszkiewicza i Wojciecha Kuczoka oraz Tapas Ewy Rybak. Miłej lektury!

 



Pierwszy łyk | Tomasz Prange-Barczyński

Notatki spod korka | Marek Bieńczyk

Winogranie | Andrzej Daszkiewicz

Wina Ewy | Ewa Wieleżyńska

Wiadomości

  • Polskie wino
  • W skrócie
  • Wydarzenia
  • Zaprosili nas
  • Co się wydaje


Temat numeru: Grand Prix 2013

Wino i Święta

Świat

  • Chorwacja: Grasevina wraca na tron
  • Szwajcaria: Pierwsza Dolina Rodanu
  • Południowy Tyrol: Co pić na nartach
  • Austria: Naddunajskie terroir

Wino i jedzenie

  • Warsztaty kulinarne:  Święta po włosku
  • Sery
  • Klasyka Klesyka
  • Szynki: niezły kawał mięsa
  • Gambero Rosso: W poszukiwaniu trufli
  • SLOW FOOD: Czas w cieple
  • Adwent: Mieć ciasteczko, dać ciasteczko
  • Zdaniem sommeliera
  • Jak sommelier z winiarzem
  • Chodźmy na wino
  • Woda: Po co degustować wodę?

Wokół wina

  • Trendy: Nienasycenie lajkożerców 

Rynek

  • Inwestycje w wino 

Winiarskie zakupy

  • Nowości
  • Wina musujące
  • Różne twarze Chianti
  • Efekt Pinot Grigio

Na końcu języka | Ewa Rybak, Sławomir Chrzczonowicz

Tapas | Ewa Rybak

Przepraszam, czy tu piją? | Wojciech Kuczok

Zdjęcia (1)

Warto przeczytać

Artykuł
Od redakcji

Tomasz Prange-Barczyński Kilka tygodni temu zadzwoniła do mnie dziennikarka z Holandii, prosząc o krótką rozmowę na temat rynku wina w Polsce. Pytała między innymi o to, jak się w naszym kraju sprzedają wina ekologiczne, organiczne, biodynamiczne. Przyznałem, zgodnie ze swoją wiedzą, że mało kto zwraca na to uwagę. Owszem, znam kilku zakręconych winomanów, którzy... więcej »

Artykuł
Wigilijne menu i wino: Kulebiak z pieczonym sandaczem według Roberta Sowy

  Robert Sowa jest szefem kuchni i właścicielem restauracji Sowa & Przyjaciele w Warszawie przy ul. Gagarina 2www.sowaiprzyjaciele.pl. Na jego wigilijnym stole zagości kulebiak z kapustą, grzybami i pieczonym sandaczem. Wina do tej potrawy polecają najlepsi sommelierzy! Składniki:300 g ciasta francuskiego, 200 g zamarynowanego w przyprawie do ryb i upieczonego sandacza... więcej »

Artykuł
Piękność jutra

Chodzi mi ten temat po głowie od jakiegoś czasu, choć tzw. krytykowi na stanowisku nie jest łatwo go ugryźć. Bo to święta krowa winopisarstwa, spiritus movens koneserskich tyrad. Myślę o hecy, jaką robimy wokół roczników. Nie tyle wokół różnic między nimi, które na szczęście w wielu rejonach świata istnieją, choć pewnie będą się zmniejszać (w takim... więcej »

Artykuł
Rekreacja z winem w tle

Mam wrażenie, że chętnie unikamy pytania o to, czy Polska będzie kiedyś krajem winiarskim z prawdziwego zdarzenia, raczej przyglądając się z zainteresowaniem, jak polski winiarski tygielek zaczyna wrzeć. Gdyby jednak jako papierek lakmusowy dojrzałości winiarstwa wziąć – poza oczywistym i pożądanym czynnikiem rosnącej jakości wina – enoturystykę, można by śmiało powiedzieć... więcej »

Artykuł
Bordeaux jutro

Jakie będzie bordeaux przyszłości? Wedle Erica Boissenot, naszego Człowieka roku 2012, będzie bardziej zróżnicowane niż dzisiaj, bardziej wielorodne pod względem stylistycznym wobec innych win. Boissenot w jednym ze swych niedawnych tekstów daje do zrozumienia, że w Bordeaux przestanie się kopiować styl niebordoski i ma nadzieję, że większość producentów przestanie... więcej »

Artykuł
Burgenland: Między czterema zamkami

Region winiarski Burgenland to 13 840 ha (wg Austrian Wines 2011; Peter Moser w swoim The Ultimate Austrian Wine Guide 2012/2013 pisze o 14 500 ha) winnic położonych w przygranicznym pasie wschodniej Austrii ciągnącym się wzdłuż granic ze Słowacją, Węgrami i na południu ze Słowenią. Składa się z podregionów: Neusiedlersee (7649 ha) wciśniętego między wschodni brzeg Jeziora... więcej »

Komentarze (0)

Brak komentarzy




Kalendarium imprez
09.05

Wt

FENAVIN

Ciudad Real

01.06

Cz

Warsaw Food Expo 2017

Warszawa, Ptak Expo

02.06

Pt

Targi Pyszna Polska

Hala Stulecia, Wrocław

18.06

N

VINEXPO

Bordeaux

Do góry

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER


Ta strona korzysta z ciastek - małych plików tekstowych przechowywanych na komputerze użytkownika - celem ułatwienia korzystania z serwisu poprzez zapisywanie informacji o takich akcjach użytkowników jak np zalogowanie. Aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj »

ZAMKNIJ