17.12.2013 Aleksandra Gruszka ,

Nowa Zelandia chce być pionierem w sprzedaży win light

Rozwijający się rynek dla win o niższej zawartości alkoholu oraz o niższej zawartości kalorii zachęca producentów do inwestowania. Światowym liderem w produkcji win dla osób dbających o linię postanowiła zostać Nowa Zelandia.

Patrząc spragnionym okiem na rozwijający się rynek win light, rząd Nowej Zelandii zdecydował przeznaczyć równowartość około 5 mln euro na rzecz uprawy winorośli i produkcję win niskoalkoholowych i niskokalorycznych.

Dyrektor generalny New Zealand Wine – Philip Gregan twierdzi, że ten projekt inwestowania w wino przyniesie wymierne efekty nie tylko dla sektora winiarskiego, ale dla gospodarki całego państwa. Program będzie mógł być wykorzystany na krajowym i międzynarodowym rynku dla win wysokiej jakości, niższej kaloryczności i niższego alkoholu poprzez opracowanie nowych, naturalnych technik wzrostu winorośli i produkcji wina, które będą wykorzystywane w Nowej Zelandii.

Najtrudniejszym zadaniem dla producentów wina było znalezienie sposobu na to, by utrzymać dobry smak i aromat wina, jednocześnie zmniejszając zawartość alkoholu. Ciężko bowiem znaleźć wino o zawartości alkoholu niższej niż 10%, o intensywnym aromacie i smaku. Do jego stworzenia potrzeba gron zbieranych stosunkowo wcześnie lub trzeba usunąć alkohol z wina z gron dojrzałych – dealkoholizować, co grozi uzyskaniem wina o zmodyfikowanym, nienaturalnym smaku.

To bardzo ciekawe posunięcie ze strony nowozelandzkiego rządu. Jeżeli uda się wyprodukować bardzo smaczne, wysokiej jakości wina o niskiej zawartości alkoholu, będą one z pewnością mile widziane przez przemysł oraz przez klientów, ponieważ jest duży popyt na wina słabsze. Z drugiej strony – to spore wyzwanie dla producentów – mówi Howard Sneyd z Institute of Masters of Wine.


(Źródło: www.theguardian.com)

Zdjęcia (0)

Warto przeczytać

Artykuł
Dobre liczby z antypodów

Nasze "Wiadomości" mają zwykle wydźwięk pesymistyczny, bo też takie informacje trafiają zwykle na czołówki światowych serwisów informacyjnych. Łatwiej napisać, że ktoś znany umarł, niż że znakomity winiarz właśnie przyszedł na świat. Katastrofalne trzęsienie ziemi, powódź, czy też niespotykanej skali susza bardziej przemawiają do wyobraźni, niż niezła... więcej »

Artykuł
Château d’Yquem 1811 najdroższym białym winem świata

Kolejna informacja o rekordowej cenie butelki wina na kolejnej aukcji nie wzbudziłaby pewnie specjalnego zainteresowania, gdyby nie osoba nabywcy i motywy, które skłoniły go do wysupłania z kieszeni skromnej sumy 75 tys. funtów. Christian Vanneque mieszka dziś na Bali, gdzie jest właścicielem baru winnego SIP i gdzie niebawem otworzy restaurację SIP Sunset Grill. 35 lat... więcej »

Artykuł
Hiszpański eksport rośnie

Przytaczaliśmy niedawno informację o rekordowym eksporcie szampanów. Niespotykanymi wcześniej osiągnięciami w obszarze eksportu wina może się pochwalić także Hiszpania. Rok 2011 to w Hiszpanii znaczny wzrost eksportu wina zarówno pod względem ilości (2230 milionów litrów) jak i ceny (2240,6 milionów euro). W stosunku do lat ubiegłych większy jest... więcej »

Artykuł
Rekordowy eksport cavy

Pisaliśmy już o rekordowym zeszłorocznym eksporcie cavy, hiszpańskiego wina musującego produkowanego metodą klasyczną. Dziś przyjrzymy się geografii tego eksportu. W 2011 roku sprzedano na rynki zagraniczne 152,2 miliony butelek hiszpańskiego wina musującego. Oznacza to wzrost w stosunku do roku poprzedniego o 2,07%. Zdecydowaną większość tego wina kupili konsumenci z Unii Europejskiej... więcej »

Artykuł
Australia. Ceny do góry nogami

Na antypodach, w wyniku mocnej pozycji dolara australijskiego oraz agresywnej działalności największych aktorów rynku winiarskiego, spadają ceny win importowanych z Europy. Spadek sięga czasem nawet 30% (w ciągu ostatnich 5 lat), w wyjątkowo atrakcyjnych cenach można kupić wina z Bordeaux, a także trunki włoskie i hiszpańskie. Butelka Moët & Chandon potrafi kosztować... więcej »

Artykuł
Chińczycy piją bordeaux, Amerykanie wszystko

Czasy amerykańskiego bojkotu francuskich win należą już do odległej przeszłości, dziś do USA trafia co piąta butelka eksportowanego z Francji alkoholu. Według danych Federation des Exportateurs de Vins et Spiritueux de France (FEVS) wartość eksportu francuskich win i mocnych alkoholi wyniosła 13 miliardów dolarów, a 18% tej kwoty pochodzi ze Stanów Zjednoczonych.... więcej »

Komentarze (0)

Brak komentarzy




Kalendarium imprez
09.05

Wt

FENAVIN

Ciudad Real

01.06

Cz

Warsaw Food Expo 2017

Warszawa, Ptak Expo

02.06

Pt

Targi Pyszna Polska

Hala Stulecia, Wrocław

18.06

N

VINEXPO

Bordeaux

Do góry

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER


Ta strona korzysta z ciastek - małych plików tekstowych przechowywanych na komputerze użytkownika - celem ułatwienia korzystania z serwisu poprzez zapisywanie informacji o takich akcjach użytkowników jak np zalogowanie. Aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj »

ZAMKNIJ