18.3.2014 Kuba Janicki ,

Polska: Skotopaska szczyrzycka

Niezastąpiony – nawet przez Wikipedię – Władysław Kopaliński tak definiował sielankę: bukolika, ekloga, idylla, pastorałka, skotopaska, gatunek literacki obejmujący utwory z życia wiejskiego, ukazujące wyidealizowany obraz życia pasterzy, rolników, rybaków, myśliwych...

Definicja jak ulał pasuje do słów, które cisną się pod palce, kiedy przychodzi opisać Koziarnię. Co więcej, choć słowa cisną się od dawna, do ich spisania zabieram się stosunkowo późno i nawet milion racjonalnych wytłumaczeń tego faktu nie przykryje prostej prawdy, że wcale niełatwo przychodzi mi dzielić się z P.T. Czytelnikami – mimo mego wielkiego szacunku i sympatii – pilnie strzeżonym sekretem tego niezwykłego miejsca. W głębi serca chciałbym, żeby pozostało tylko moje. Ale słowo się rzekło, kobyłka u płota. A właściwie nie kobyłka, tylko kózki – wszak to Koziarna. No i Chrumek.

Chrumek to przesympatyczna świnia rasy mangalica – jeden z wielu przejawów fascynacji właścicieli Koziarni kulturą winiarską i kulinarną Węgier. Chrumek ma już ładne kilka miesięcy i rośnie jak na drożdżach. Marcin Lorek śmieje się, że przestał wrzucać jego zdjęcia na Facebooka, bo w siłę zaczął rosnąć oddolny ruch przeciwników nieuchronnego losu, jaki Chrumka spotka już wkrótce – Koziarnia to bowiem nie jakieś tam minizoo, ale pełnoprawne gospodarstwo. Dlatego także pogłowie kóz, którym to miejsce zawdzięcza swoją nazwę, nieustannie rotuje – ku uciesze nawiedzających Koziarnię gurmandzistów miłośników koźliny…

Biały ser z czerwonych krów
Ale po kolei. Gospodarstwo Agroturystyczne Koziarnia oraz Winnica Smykań należą do rodziny Lorków – małżeństwa Marcina i Jadwigi oraz ich syna Kuby. Gospodarstwo i część winnic mieszczą się u podnóża Księżej Góry, kilka kilometrów od malowniczej miejscowości Szczyrzyc, znanej z założonego w XIII wieku opactwa cysterskiego – tereny te administracyjnie mieszczą się w województwie małopolskim, pod względem geograficznym zaś na granicy Beskidu Wyspowego i Pogórza Wiśnickiego.

Historia Koziarni sięga dziesięciu lat – gospodarstwo agroturystyczne powstało w 2004 roku, pierwsze nasadzenia winorośli miały miejsce w 2005. W 2006 roku Marcin Lorek wziął udział w organizowanym przez Małopolską Agencję Rozwoju Regionalnego programie Winnice Małopolski – to pionierskie samorządowe przedsięwzięcie w dużym stopniu przyczyniło się do rozwoju winiarstwa w południowej Polsce.

Dzisiaj Koziarnia i Winnica Smykań to już właściwie kultowe instytucje, o których coraz szersze grono wtajemniczonych przekazuje sobie wici pocztą pantoflową. Przez cały rok w weekendy oraz w sezonie wakacyjnym w oferującym dwadzieścia cztery miejsca noclegowe gospodarstwie warto pobyt rezerwować z wyprzedzeniem, ruch jest bowiem spory. Wielka w tym zasługa odpowiedzialnego za gościnność Kuby Lorka, jak również Jadwigi, która dokonuje cudów na odcinku kulinarnym. Kto raz spróbował tutaj perliczki czy strudla ze szpinakiem i domową ricottą, ten wie o co chodzi.

O domowej ricotcie wspominam nie bez kozery, jedną bowiem z najsympatyczniejszych cech gospodarzy jest ich entuzjazm dla lokalnego dziedzictwa kulinarnego oraz chęć nieustannego poszerzania horyzontów. Od kilku lat Jadwiga Lorek doskonali się w sztuce serowarstwa – do produkcji serów wykorzystując mleko własnych kóz oraz mleko pochodzące od licznych w Szczyrzycu polskich krów czerwonych, szlachetnej rasy zdziesiątkowanej za komuny, a obecnie objętej slowfoodowym programem na rzecz bioróżnorodności – Arka Smaku. Śmiem twierdzić, że wyłącznie przez wrodzoną skromność twórczyni oraz ograniczoną skalę produkcji i jej sezonową nieregularność sery z Koziarni nie zdobyły jeszcze zasłużonego uznania, na miarę gwiazd polskiego serowarstwa fetowanych w Sandomierzu czy Lidzbarku Warmińskim.

Koziarnia to także miejsce spotkań. Regularnie odbywają się tu kameralne imprezy, łączące wino i kuchnię – od degustacji win musujących i szampanów, organizowanych przez stowarzyszenie Kobiety i Wino, po ormiańskie grillowanie, na którym prym wiodą tamtejsze dzikie wina oraz tony sprawnie oprawianego na oczach gości mięsa, w tym tak wspaniałe przysmaki, jak baranie jądra z rusztu.

Zdjęcia (3)

Warto przeczytać

Artykuł
Grand Prix 2013 Promotor kultury wina: Wojciech Bosak

1. To jeden z prawdziwych weteranów pisania i mówienia o winie w Polsce, osoba bardzo zasłużona w krzewieniu i popularyzowaniu winiarskiej kultury w naszym kraju. Nie jest jednak człowiekiem wielbiącym flesze, prasowy zgiełk czy gwarne fora winiarskie. To raczej człowiek cienia, konsekwentnie wykonujący swe zadania w zaciszu Ojcowskiego Parku Narodowego, gdzie ma szczęście... więcej »

Artykuł
Mirosław Pawlina prezesem Stowarzyszenia Importerów i Dystrybutorów Wina

Szef i właściciel znanej warszawskiej firmy M&P, Mirosław Pawlina został prezesem Stowarzyszenia Importerów i Dystrybutorów Wina (SIDW) w Polsce. W trakcie walnego zebrania członków stowarzyszenia, które odbyło się 25.06.2014 w Warszawie powołano także członków zarządu: Piotra Więcławskiego, dyrektora generalnego Piwnicy Wybornych Win oraz Pawła... więcej »

Artykuł
Winnica Syracha

… czyli jak Węgrzy, Polacy i Gruzin pospołu robili wino na Słowacji Wszystko zaczęło się mało oryginalnie, bo od przypadku – obecności dwóch Polaków i Węgra podczas wieczoru z aukcją win. W jej trakcie poznaliśmy się i okazało, że jesteśmy „z tej samej szkoły”, jeśli chodzi o stosunek do wina. Podczas kolejnych wspólnych spotkań,... więcej »

Artykuł
Winnica Syracha II. Cel - pierwsze wino

W pierwszej części artykułu, która ukazała się w Magazynie WINO w numerze 3/2009, opisałem zrodzenie się wśród prawdziwie międzynarodowej grupy przyjaciół pomysłu posiadania własnej winnicy i to, jak została wyszukana na południowych terenach Słowacji, zamieszkałych w większości przez naszych węgierskich bratanków. Teraz przyszedł czas na pierwsze wina.... więcej »

Artykuł
Winnica pałacowa

Powstają tu jedne z najlepszych polskich win, ale, co ciekawe – pozostają poza głównym nurtem handlowym, sprzedaje się je tylko na miejscu. To jeden z wielu elementów nietypowości tego miejsca. Pałac Mierzęcin. Lokalizacja: województwo lubuskie, niedaleko Dobiegniewa, mniej więcej w połowie drogi między Szczecinem a Poznaniem. Głównym punktem na tej... więcej »

Artykuł
Pies, furtian, przedsiębiorcy

Przypadek, który strącił jabłko na głowę Isaaka Newtona i wylał wodę z wanny Archimedesa, to za mało, by dokonać rzeczy wielkich – obaj panowie musieli przy tym odpowiednio szybko ruszyć głową. Z podobnego połączenia przypadku i bystrości kilku umysłów powstała Winnica Srebrna Góra. U klasztornej bramyKraków. Bielany. Aleja Wędrowników rozpoczyna... więcej »

Komentarze (0)

Brak komentarzy




Kalendarium imprez
08.09

Pt

I Warszawski Festiwal Kulinarny "Rośliny, Owady i Miód"

Ogród Botaniczny Uniwersytetu Warszawskiego

27.10

Pt

Stilnovisti XII Grand Prix Magazynu Wino 2017

Tor Wyścigów Konnych Służewiec w Warszawie, Trybuna C

Do góry

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER


Ta strona korzysta z ciastek - małych plików tekstowych przechowywanych na komputerze użytkownika - celem ułatwienia korzystania z serwisu poprzez zapisywanie informacji o takich akcjach użytkowników jak np zalogowanie. Aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj »

ZAMKNIJ