22.6.2014

Flos Olei Tour odwiedziło Warszawę

Oliwa extra vergin - jeden z najzdrowszych produktów spożywczych świata. Wciąż mało znany i stosowany przez Polaków w codziennej kuchni.

Jak skorzystać z niego najlepiej, jak zastosować w codziennym życiu - nie tylko w kuchni, jak umieć samodzielnie ocenić i wybrać najlepszą oliwę dla siebie, jak uniknąć kupowania podróbek? Na te i inne pytania dziennikarze, przedstawiciele branży spożywczej oraz miłośnicy dobrej kuchni znaleźli odpowiedź podczas pierwszej w Polsce przekrojowej degustacji oliw extra virgin przygotowanej przez Agencję Taste It All wraz z autorem najlepszego na świecie przewodnika po oliwach extra vergin FLOS OLEI, Marco Oreggia.

13 czerwca w warszawskim hotelu Regent swoje oliwy extra virgin z najwyższej światowej półki zaprezentowało osobiście 24 producentów. Imprezę rozpoczęła prezentacja polskiego rynku spożywczego dla producentów, zorganizowana przy pomocy Magazynu Życie Handlowe, który jako prelegentów zaprosił Emmanuela Meletakisa z Tasty Foods oraz Elżbietę Muchę z Top Market.

Podczas porannej konferencji prasowej media miały okazję do zapoznania się w technikami degustacji tego wyjątkowego produktu. Marco Oreggia wraz z Laurą Marinelli, autorzy przewodnika FLOS OLEI, przeprowadzili warsztaty degustacyjne oraz opowiedzieli licznie zgromadzonym dziennikarzom o światowym rynku oliwy extra virgin, jego rozwoju i perspektywach, ale też o problemach z fałszerstwami, o tym co odróżnia oliwę extra virgin od jej mniej szlachetnych koleżanek.

W część popołudniowej, oprócz ponad setki oliw extra virgin, goście spróbować mogli wyrobów regionalnych z Włoch, Hiszpanii, Portugalii, Francji, Chorwacji, a nawet z RPA. Marco Ghia z Akademii Kulinarnej Whirpool pokazał zastosowanie oliwy extra virgin znacznie szerzej niż w sałatach. Był tatar z tuńczyka, galaretka z pomidorów, makaron z kaparami, kandyzowanymi pomidorami i mozarellą Buffalo, blanszowane szparagi z jajkami sadzonymi i wreszcie hit pokazu kulinarnego: lody śmietankowe z oliwą extra vergin oraz ręcznie zbieraną morską solą Fleur de Sel.

Warto podkreślić, że spośród 20-tu najlepiej ocenionych producentów świata według przewodnika FLOS OLEI 2014, aż 10 przyjechało do Warszawy. Mieliśmy niecodzienną okazję do poszerzenia swojej palety smakowej o oliwy o różnym stopniu intensywności, niektóre produkowane nawet w maksymalnie 3 godziny od zbioru oliwek z drzewa! Odkryciem okazała się hiszpańska oliwa wędzona Castillo de Canena, pochodząca od producenta nagrodzonego złotym medalem 2014 w kategorii oliwy jednoodmianowej (dostępna w Polsce u importera Casa de Sabor). Złoci medaliści FLOS OLEI, którzy prezentowali swoje produkty:

Azienda Agricola De Carlo (Włochy) – najlepsza farma oliwna roku
Azienda Agricola Le Tre Colonne (Włochy) – najlepsza nowa farma
Societá Agricola Colli Etruschi (Włochy) – najlepsza oliwa extra virgin
Azienda Agricola Biologica Americo Quatrociocci (Włochy) – najlepsza oliwa extra virgin z farmy organicznej
Azienda Agricola Pruneti (Włochy) - najlepsza oliwa extra virgin z farmy organicznej i Pdo/Pgi
Casas de Hualdo (Hiszpania) - najlepsza oliwa extra virgin (jakość / cena)
Castillo De Canena (Hiszpania) - najlepsza oliwa extra virgin jednoszczepowa lekko owocowa
Franioio Franci (Włochy) - najlepsza oliwa extra virgin wieloszczepowa intensywnie owocowa
Frantoio Bonamini (Włochy) - najlepsza oliwa extra virgin Pdo/Pgi lekko owocowa
Azienda Agricola Paolo Bonomelli – Ca’ Reinene (Wlochy) - najlepsza oliwa extra virgin Pdo/Pgi średnio owocowa

Pozostaje mieć nadzieję, że wkrótce pojawią się w polskiej dystrybucji.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcia (0)

Warto przeczytać

Artykuł
LUXITALYWINE&JAZZ - wina prezntowane przy dźwiękach jazzu

W upalne czerwcowe południe odbyła się w warszawskim warszawskim Klubie Harenda prezentacja pięciu włoskich producentów wysokogatunkowych win po raz pierwszych oferujących degustacje swych swe produkty w Polsce w ramach inicjatywy LUXITALYWINE (www.luxitalywine.pl). Przy dźwiękach jazzu w klubowej piwnicy Harendy, 30-tu zaproszonych na tę imprezę przedstawicieli branży winnej... więcej »

Artykuł
Carmenère do curry?

Chilijska agencja Wines of Chile rozpoczęła nową kampanię promocyjną, której celem ma być przekonanie miłośników kuchni hinduskiej, a zwłaszcza hinduskich wersji curry, że wina robione z dużym udziałem gron odmiany carmenère znakomicie łączą się z tym typem kuchni. Curry stwarzało dotąd sporo problemów przy doborze odpowiedniego wina, zwłaszcza jeśli rzecz... więcej »

Artykuł
W Gambero Rosso też zmiany

Potwierdziły się krążące co najmniej od połowy grudnia plotki: Daniele Cernili, jeden z twórców wpływowego, choć często ktytykowanego za zbyt dużą fascynację "międzynarodowym" stylem win przewodnika Vini d'Italia, rozstaje się z wydawnictwem Gambero Rosso i samym przewodnikiem. Tę wiadomość oficjalnie potwierdzono w ubiegłym tygodniu, natomiast wczoraj w biuletynie... więcej »

Artykuł
Rodzina sangiovese się rozrasta

Już niebawem oficjalna lista klonów sangiovese może się powiększyć. Do włoskiego ministerstwa rolnictwa trafi w tym roku wniosek o rejestrację nowego klonu – sangiovese brolio. Jeśli wniosek Barona Ricasoli zostanie pozytywnie rozpatrzony, to we Włoskim Narodowym Katalogu Odmian Winorośli, w którym obecnie znajdują się 74 klony odmiany sangiovese przybędą kolejne... więcej »

Artykuł
Od nero buono po sangiovese

Blisko 600 osób odwiedziło w poniedziałek 18.03 sale degustacyjne domu handlowego Vitkac by spróbować ponad setki win przywiezionych przez włoskich producentów w ramach imprezy Let's Drink Italy 2013. Obok świetnie znanych winiarni takich jak Umani Ronchi z Umbrii, La Poderina (Fattoria del Cerro) z Toskanii czy Mastroberardino z Kampanii, swe wina pokazali... więcej »

Artykuł
Plaga muszki owocowej zagrożeniem dla winnic we Włoszech

Winnice w Veneto i w Trydencie mierzą się z nowym zagrożeniem – plagą japońskiej muszki owocówki. Tegoroczne winobranie w regionie komplikuje się. Drosophila suzukii, bo o niej mowa, pochodzi z Japonii i dobrze czuje się w chłodnym, wilgotnym klimacie typowym dla regionu. W przeciwieństwie do większości muszek owocowych, które żerują na podgniłych owocach, Drosophilia... więcej »

Komentarze (0)

Brak komentarzy








Kalendarium imprez
08.05

Pn

30.05

Wt

DEGUSTACJA WIN AUSTRALIJSKICH

Concept 13, VITKAC, ul. Bracka 9

01.06

Cz

Warsaw Food Expo 2017

Warszawa, Ptak Expo

02.06

Pt

Targi Pyszna Polska

Hala Stulecia, Wrocław

18.06

N

VINEXPO

Bordeaux

24.06

So

Polskie wina i cydry vol. 4 / 2017

SPOT Poznań, ul Dolna Wilda 87

Do góry

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER


Ta strona korzysta z ciastek - małych plików tekstowych przechowywanych na komputerze użytkownika - celem ułatwienia korzystania z serwisu poprzez zapisywanie informacji o takich akcjach użytkowników jak np zalogowanie. Aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj »

ZAMKNIJ