29.8.2014 Redakcja ,

Magazyn WINO 69 (3/2014)

Najnowszy numer Magazynu WINO to wyprawa na Półwysep Iberyjski. Polecicie z nami do Lizbony, żeby zwiedzić jej najbliższe okolice i wędrować od jednego wine baru do drugiego. Tematem wydania jest także hiszpańska Rioja: producenci tradycyjni i nowocześni, wina czerwone i białe. Ponadto w numerze wyjątkowy dodatek o polskich winach: profile winiarzy, krajowa enoturystyka, trudny rocznik 2013, wina różowe i słodkie, a także kilka opowieści o ludziach, którzy odnieśli winiarski sukces w polskich warunkach. Zapraszamy do lektury!

Pierwszy łyk | Tomasz Prange-Barczyński 

Notatki spod korka | Marek Bieńczyk

Winogranie | Andrzej Daszkiewicz

Wina Ewy | Ewa Wieleżyńska

 

Wiadomości

Wydarzenia

Temat numeru: Lizbona i okolice
Dossier
Tejo
Lisboa
Lizbona i jej wine bary

Temat numeru: Lizbona i okolice
Dossier
Historia beczką się toczy
Odmiany
Profile producentów
Rioja in blanco
Z czym to sie je?!


Świat
Tunezja

Kulinaria
Warsztaty: Wino do grilla
Klasyka Klesyka
Sery
Slow Food: Sielawa raz!
Zdaniem sommeliera
Jak sommelier z winiarzem
Chodźmy na wino
Restauracje

Rynek
Inwestycje w wino

Winiarskie zakupy
Nowości
Stara dobra Rioja
Rose: wino do niemyślenia

Na końcu języka | Ewa Rybak, Sławomir Chrzczonowicz

Tapas | Ewa Rybak

 

Zdjęcia (2)

Warto przeczytać

Artykuł
Piłeś, nie jedź

Opowieść o pewnym hiszpańskim winiarzu, który wierzył w amatorskie alkomaty.

Artykuł
Rekreacja z winem w tle

Mam wrażenie, że chętnie unikamy pytania o to, czy Polska będzie kiedyś krajem winiarskim z prawdziwego zdarzenia, raczej przyglądając się z zainteresowaniem, jak polski winiarski tygielek zaczyna wrzeć. Gdyby jednak jako papierek lakmusowy dojrzałości winiarstwa wziąć – poza oczywistym i pożądanym czynnikiem rosnącej jakości wina – enoturystykę, można by śmiało powiedzieć... więcej »

Artykuł
Rioja in blanco

Trudno pisać o winie, którego nie ma. Nie istnieje w świadomości konsumenta, bo rioja kojarzona jest przede wszystkim z czerwienią. Nie ma jej na rynku – pięknych białych rioj w starym stylu próżno w Polsce szukać. Z kolei przeciętna viura, na której biała Rioja bazuje, znika wśród innych białych win, nie wyróżniając się niczym. Na kłopoty:... więcej »

Artykuł
Rioja: Historia beczką się toczy

Gdyby czerpać wiedzę wyłącznie z popularnych winiarskich książek i dać się porwać nurtowi dyskursu prowadzonego przez największych dziś producentów riojy, można by wysnuć wniosek, że wino w regionie narodziło się z końcem XIX wieku; że klęska filoksery i łaska bordoskich winiarzy uciekających do Haro z biegiem torów kolejowych tu prowadzących były ziarnem rzuconym na... więcej »

Artykuł
Enonarciarz nad Adygą

Tomasz Prange-Barczyński Choć położone w wysokich partiach Dolomitów stacje narciarskie dzieli zazwyczaj od doliny Isarco i Adygi (gdzie z kolei leżą winnice i winiarnie) dobra godzina jazdy samochodem, narciarze nie mają zwykle kłopotu z zaopatrzeniem się w wino z DOC alto adige czy trentino. Warto też spróbować grappy i przysmaków miejscowej kuchni. Serce Adygi... więcej »

Artykuł
Enonarciarz nad Adygą

Tomasz Prange-Barczyński Choć położone w wysokich partiach Dolomitów stacje narciarskie dzieli zazwyczaj od doliny Isarco i Adygi (gdzie z kolei leżą winnice i winiarnie) dobra godzina jazdy samochodem, narciarze nie mają zwykle kłopotu z zaopatrzeniem się w wino z DOC alto adige czy trentino. Warto też spróbować grappy i przysmaków miejscowej kuchni. Serce Adygi... więcej »

Komentarze (0)

Brak komentarzy




Kalendarium imprez
08.09

Pt

I Warszawski Festiwal Kulinarny "Rośliny, Owady i Miód"

Ogród Botaniczny Uniwersytetu Warszawskiego

27.10

Pt

Stilnovisti XII Grand Prix Magazynu Wino 2017

Tor Wyścigów Konnych Służewiec w Warszawie, Trybuna C

Do góry

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER


Ta strona korzysta z ciastek - małych plików tekstowych przechowywanych na komputerze użytkownika - celem ułatwienia korzystania z serwisu poprzez zapisywanie informacji o takich akcjach użytkowników jak np zalogowanie. Aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj »

ZAMKNIJ