16.9.2014 Marek Bieńczyk ,

Bordeaux jutro

Jakie będzie bordeaux przyszłości? Wedle Erica Boissenot, naszego Człowieka roku 2012, będzie bardziej zróżnicowane niż dzisiaj, bardziej wielorodne pod względem stylistycznym wobec innych win. Boissenot w jednym ze swych niedawnych tekstów daje do zrozumienia, że w Bordeaux przestanie się kopiować styl niebordoski i ma nadzieję, że większość producentów przestanie robić „wina, które podobają się Parkerowi”.

Parę słów o kupażu
Boissenot wyjaśnia przy okazji, jaka jest jedna z ważniejszych różnic między nim a Michelem Rollandem. Dotyczy ona chwili, w której dokonuje się kupażu. Otóż Rolland odsuwa decyzję o tworzeniu blendu możliwie najdalej. Boissenot zaczyna proces doboru poszczególnych win zaraz po drugiej fermentacji i na degustacjach en primeur przedstawia już ostateczny kształt wina. A przynajmniej ma taką wiarę – podczas gdy w innym przypadku, a konkretnie w przypadku Rollanda, wino może się drastycznie zmienić i po roku przedstawiać się całkiem inaczej, także pod względem procentów użytych odmian, niż w trakcie pierwszych dziennikarskich degustacji. Z kolei Stéphane Derenoncourt, trzeci z konsultantów w tej wielkiej grze, wywołał niedawno poruszenie wyznaniem, że do degustacji en primeur przyspiesza różnymi sposobami dojrzewanie wina składającego się na próbki. Niech Bóg wina rozpozna wśród tej trójki swoich.

Boissenot mówi jeszcze jedną interesującą rzecz na temat kupażu bordoskiego. Otóż opowiada o tym, że próby stworzenia na Lewym Brzegu win z jednej odmiany (czyli z caberneta) i tylko z najlepszej parceli w danej posiadłości, byłyby pozbawione sensu. Dlatego przede wszystkim, że otrzymany blend, w którym mieszczą się wina nominalnie gorsze, z innych parceli i z innych odmian, jest i tak ciekawszy i lepszy od takiego idealnego na papierze wina. – Kupaż – mówi Boissenot – w Bordeaux zawsze ma rację, wielość składników jest ważniejsza niż wielkość.

Boissenot wspomina też o słabo znanej bordoskiej nowince, którą nie bardzo umiem przełknąć. Otóż od pięciu lat wolno w Medoku dodać do danego rocznika 15 proc. win z innego rocznika. Niektórzy twierdzą, że jest to nieetyczne; on sam nie ma nic przeciwko temu, ale przyznaje, że zmienia to tradycyjną praktykę kupażowania.

Parę słów o drenażu
Trzymam za Boissenot kciuki, ale są też niestety inne lektury. Przeczytałem parę dni temu wypowiedź właściciela jednej z michelinowskich restauracji w Paryżu, Jean-François Piège’a, i oczy przetarłem ze zdumienia. Otóż wyznał on, że w roku 2009, gdy obejmował restaurację, wśród win, które szły na stół, osiemdziesiąt procent stanowiły bordeaux. Dzisiaj, cztery lata później, jego klientela, w głównej mierze francuska, zamawia ledwie jeden procent bordosów. Jeden procent! W restauracji gastronomique!

Czy nastąpiła zmiana światów? Może, może tak. Oto niezwykły paradoks bordoskiej obecności na rynku: mimo szalonej sprzedaży na przełomie pierwszej i drugiej dekady tego stulecia, bordeaux przeżywa kryzys, który nazwać można ideowym. Ludzie, a przynajmniej ludzie europejscy, nie chcą go en masse pić – chyba że muszą podczas instytucyjnych obiadów luksusowych, których bez bordeaux żadna gwiazdkowa restauracja sobie nie wyobraża. Czy raczej: wyobraża sobie, że organizatorzy luksusowych obiadów dla superdyrektorów wyobrażają sobie, że luksusowe obiady muszą tonąć w grand cru classé. Rozmawiałem z jednym z ważniejszych sommelierów szwajcarskich: jeśli są prezesi, musi być Bordeaux – gdyby go nie podał, mieliby pretensje.

Zdjęcia (3)

Warto przeczytać

Artykuł
Haut-Médoc - intrygujące peryferia

Świat wielkich châteaux z Margaux, Saint-Julien, Pauillac czy Saint-Estèphe jest bez wątpienia fascynujący, ale nie oszukujmy się – przynajmniej od dekady to w dużej mierze zabawa dla bardzo bogatych chłopaków (coraz częściej o skośnych oczach). Nie oznacza to jednak, że porządne médoki przestały być dostępne dla „normalnych” winomanów... więcej »

Artykuł
Bordeaux revisited (3): Canon-Fronsac i inne armaty

Bordeaux dobrze jest odwiedzać o każdej porze roku, ale najlepiej jesienią. Kończą się zbiory i trwają dyskusje o nowym roczniku, klaruje się sytuacja sprzedaży rocznika poprzedniego, zaczyna się sezon na ostrygi, a w pięknym świetle indiańskiego lata – jak nazywa się tutaj październik, jeśli jest ciepły – kolory winnic aż proszą się o uwiecznienie. Mniejsza o ostrygi... więcej »

Artykuł
Thierry Manoncourt nie żyje

W piątek 27 sierpnia w wieku 93 lat zmarł Thierry Manoncourt, właściciel Château Figeac w St-Emilion. Swój pierwszy rocznik zrobił w roku 1943, a kierowniczą rolę w rodzinnej firmie zaczął pełnić w roku 1947. Choć posiadłość prowadzi obecnie jego zięć Eric d'Aramon, Thierry Mancourt do samego końca był bardzo aktywny w codziennym życiu Château Figeac, gdzie zresztą... więcej »

Artykuł
Bordeaux na dobre i na złe

Jest takie nieszczęsne pytanie adresowane raz po raz do nas wino pijących: jakie było pierwsze wino, które na Pani/Panu wywarło niezatarte wrażenie. Nieszczęsne, dla mnie w każdym razie, bo jakoś tego pierwszego wina zupełnie nie pamiętam. Albo może i pamiętam tylko jak tu mówić, że pierwszym, które pociągnęło za sobą chęć odkrywania kolejnych, była niechybnie... więcej »

Artykuł
Chińskie bordeaux

Chińscy milionerzy i tamtejsze gwiazdy filmu inwestują w pomniejsze bordoskie châteaux. Te najlepsze nie są dziś na sprzedaż, bo świetnie zarabiają sprzedając wino... Chińczykom.

Artykuł
Bordeaux 2011 – degustacja <i>en primeur</i> (1)

Co roku na początku kwietnia odbywa się w Bordeaux tak zwana degustacja en primeur czyli, mówiąc krótko, degustacja młodych win z poprzedniego roku, będących jeszcze na początkowym etapie dojrzewania. Wina leżakują w kadziach lub w beczkach i będą jeszcze czekać co najmniej rok na zabutelkowanie. Próbowanie ich teraz jest więc trudne, o czym za chwilę. Najkrócej... więcej »

Komentarze (0)

Brak komentarzy





Kalendarium imprez
26.06

Pn

Festiwal Win Niemieckich

Restauracja Villa Foksal, ul. Foksal 3/5, Warszawa

27.10

Pt

Stilnovisti XII Grand Prix Magazynu Wino 2017

Tor Wyścigów Konnych Służew w Warszawie, Trybuna C

Do góry

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER


Ta strona korzysta z ciastek - małych plików tekstowych przechowywanych na komputerze użytkownika - celem ułatwienia korzystania z serwisu poprzez zapisywanie informacji o takich akcjach użytkowników jak np zalogowanie. Aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj »

ZAMKNIJ