22.10.2014 Ewa Rybak ,

Rioja in blanco

Trudno pisać o winie, którego nie ma. Nie istnieje w świadomości konsumenta, bo rioja kojarzona jest przede wszystkim z czerwienią. Nie ma jej na rynku – pięknych białych rioj w starym stylu próżno w Polsce szukać. Z kolei przeciętna viura, na której biała Rioja bazuje, znika wśród innych białych win, nie wyróżniając się niczym.

Na kłopoty: sauvignon i chardonnay
Viura, która jest podstawą białych win z DOCa Rioja, to odmiana kłopotliwa. W tekście o odmianach uprawianych w obrębie DOCa Rioja Andrzej Daszkiewicz wspomina, że viura daje wina o niezbyt wysokiej kwasowości, kwiatowo-ziołowe, w zasadzie neutralne i na dodatek niezbyt żywotne. Nie wspomniał natomiast, że nie jest to odmiana łatwa dla winiarza ‒ daje wysoki plon, dobrze czuje się w klimacie bardzo ciepłym i suchym, w wilgotnych częściach Riojy (głównie na zachodzie) jest łatwym celem dla wszelkiej pleśni. Ma duże owoce, sporo miąższu wobec niezbyt grubej skórki. Dojrzewa późno, a należałoby zbierać ją wcześnie. Kilka lat temu z pomocą białej riosze (tradycyjnie to viura, czasem z odrobiną malvasii lub garnacha blanca) postanowiły przyjść władze apelacji, wyświadczając jej niedźwiedzią przysługę i dopuszczając do uprawy nie tylko kilka kolejnych odmian hiszpańskich (maturana blanca, tempranillo blanco), ale też sauvignon blanc czy chardonnay, które szybko zdobyły popularność wśród tutejszych producentów białych win i zdominowały kupaże (pisałam już o tym w MW 48 (6/2010)). Jakimkolwiek marketingowym ułatwieniem by to nie było, białe wina z regionu stały się zupełnie anonimowe, podobne do wielu na świecie. Innym problemem jest to, że maksymalna liczba krzewów na hektar dozwolona przez apelację wynosi 3000, a w większości kilkudziesięcioletnich winnic, gdzie odpowiednio stare krzewy osiągają właściwą, ograniczoną plenność i dają bardzo dobrej jakości owoc, roślin jest zwykle niemal dwa razy więcej. O tych problemach w zasadzie się nie dyskutuje, bo białe wina w DOCa Rioja to margines, choć jeszcze na początku ubiegłego wieku stanowiły dużą część produkcji wina w regionie.

Zdjęcia (2)

Warto przeczytać

Artykuł
Rioja: Historia beczką się toczy

Gdyby czerpać wiedzę wyłącznie z popularnych winiarskich książek i dać się porwać nurtowi dyskursu prowadzonego przez największych dziś producentów riojy, można by wysnuć wniosek, że wino w regionie narodziło się z końcem XIX wieku; że klęska filoksery i łaska bordoskich winiarzy uciekających do Haro z biegiem torów kolejowych tu prowadzących były ziarnem rzuconym na... więcej »

Artykuł
Riojańskie ABC

HistoriaNa podstawie wykopalisk można zakładać, że w regionie La Rioja winorośl uprawia się od około 2 000 lat – przywiedli ją na Półwysep Iberyjski Fenicjanie wespół zespół z Rzymianami. Sława Riojy trwa już od kilku stuleci – wychwalał ją w swoich utworach średniowieczny pisarz Gonzalo de Berceo, który jest dla Hiszpanów tym, kim dla... więcej »

Artykuł
Cava. W cieniu gigantów

Dwie firmy, Freixenet i Codorníu, zdominowały produkcję i sprzedaż cavy, hiszpańskiego wina musującego robionego metodą szampańską (mają łącznie ok. 80 proc. rynku). Cava to jednak nie tylko dwaj giganci, o czym miałem okazję przekonać się w końcu minionego lata. Z przyczyn historycznych apelacja DO Cava ma dość niezwykły charakter, nie ogranicza się bowiem do jednego regionu... więcej »

Artykuł
Hiszpania 2010: pełen sukces!

Doniesienia z Hiszpanii mogą osłodzić gorycz, związaną z nienajlepszymi informacjami na temat rocznika 2010 w sporej części winiarskiego świata. Consejos Reguladores dla większości apelacji dostarczają bardzo pozytywne dane i przewidują, że rocznik 2010 może przejść do historii jako jeden z najlepszych w ostatnich latach. Poniżej zamieszczamy doniesienia z kilku winiarskich regionów... więcej »

Artykuł
Fenavin. Pingusa tam nie szukajcie

Pobyt na targach winiarskich daje niekiedy uczucie zagubienia w wielkim, obcym mieście. Mamy wprawdzie kilka adresów (numery stoisk), które koniecznie musimy odwiedzić, ale po chwili i tak opuszczamy główne trakty, by odważnie zapuścić się w boczne alejki. Podobne uczucia towarzyszyły mi wiosną w trakcie dziewiątej edycji targów Fenavin w hiszpańskim Ciudad... więcej »

Artykuł
Ribeiro. Ukryty skarb

Zawsze marzyła mi się kraina, gdzie nie ma zimy, ale jest różnorodność czterech pór roku. Brzmi nierealnie? Do czasu, kiedy nie zobaczy się Galicji. W początkach grudnia usytuowany wokół rzeki Miño okręg Ribeiro wynurzył się dla nas z porannej mgły jak dziecinny obrazek raju – barwy wszystkich pór roku, rośliny z innych szerokości geograficznych... więcej »

Komentarze (0)

Brak komentarzy





Kalendarium imprez
26.06

Pn

Festiwal Win Niemieckich

Restauracja Villa Foksal, ul. Foksal 3/5, Warszawa

27.10

Pt

Stilnovisti XII Grand Prix Magazynu Wino 2017

Tor Wyścigów Konnych Służew w Warszawie, Trybuna C

Do góry

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER


Ta strona korzysta z ciastek - małych plików tekstowych przechowywanych na komputerze użytkownika - celem ułatwienia korzystania z serwisu poprzez zapisywanie informacji o takich akcjach użytkowników jak np zalogowanie. Aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj »

ZAMKNIJ