31.10.2014 Ewa Rybak ,

Rioja: Historia beczką się toczy

Gdyby czerpać wiedzę wyłącznie z popularnych winiarskich książek i dać się porwać nurtowi dyskursu prowadzonego przez największych dziś producentów riojy, można by wysnuć wniosek, że wino w regionie narodziło się z końcem XIX wieku; że klęska filoksery i łaska bordoskich winiarzy uciekających do Haro z biegiem torów kolejowych tu prowadzących były ziarnem rzuconym na zdatny do uprawy winorośli północno-hiszpański grunt. A kiedy odwiedza się tutejszych winiarzy, można odnieść wrażenie, że owoc przybywa znikąd, trafia do beczki i tak właśnie powstaje wino. W winiarni. Podobnie jak mleko, które w dzisiejszych czasach bierze się z kartonu. A gdzie jest krowa? ‒ ja się pytam. Podczas kilku wizyt w La Rioja byłam w winnicy może z pięć razy.

Kłopoty w raju
Czasem odnoszę wrażenie, że rioja najpiękniej pachnie tuż po winobraniu. Podoba mi się w szczególności to, że zapachem żywego, fermentującego owocu wypełnia się cały pociąg relacji Bilbao‒Haro. Przypadkowo i szczęśliwie do tej pory odwiedzałam Rioję właśnie jesienią, a aromat głoszący przepoczwarzenie się winogron w wino uważam za jeden z bardziej ekscytujących – prawdziwy, szczery, trudny do podrobienia. Gdyby wziąć pod uwagę, czym pachnie dziś przeciętna crianza, to czasem byłby jedyny dowód, że rioja powstaje z owocu.

Rioja jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych regionów winiarskich na świecie, z pewnością najważniejszym w Hiszpanii. Niewiele jest apelacji bardziej nieheterogenicznych: rozległa, zróżnicowana klimatycznie i stylistycznie, niepotrafiąca dać jednego, emblematycznego wina, którego nazwa z dopiskiem DOCa Rioja byłaby dla konsumenta stosowną sugestią co do zawartości butelki. Z ustnych przekazów wiem, że stanowi to problem dla mniejszych winiarzy, którzy chcieliby większej autonomii – wszak separatyzm tkwi w hiszpańskiej naturze – dla swoich subregionów. Argumenty są mocne: różnice w ilości opadów (na korzyść Rioja Alavesa), różnice średnich rocznych temperatur, co w konsekwencji powoduje, że różnice w okresie zbiorów między trzema subregionami sięgają czasem miesiąca i więcej. Rioja Alavesa, która jest pod istotnym wpływem klimatu atlantyckiego, powszechnie uznawana jest za krainę dającą wina najbardziej eleganckie, strzeliste i powietrzne – dopisek z nazwą subregionu pojawia się na etykietach, jednak jest zbyt mało czytelny i niesie niewiele informacji, bo rioja to ostatecznie po prostu rioja.

Uprawiające nie do końca dla mnie zrozumiałą politykę DOCa Rioja nie zajmuje się póki co tymi kwestiami, działając – jak sądzę – pod dyktando dużych producentów, którzy mają winnice we wszystkich podregionach, a produkowane przez nich wina to mieszanka owoców z Rioja Alta, Alavesa i Baja. Inną kwestią jest to, że rioja na razie nie znajduje się w kryzysie, winiarze nie narzekają na brak rynku zbytu (choć coraz mniejsze jest zainteresowanie rioją w obrębie kraju), brakuje więc rynkowego impulsu do zmiany status quo tej potężnej i sławnej apelacji. I tylko raz po raz jakiś mały producent powtarza, że przyszłością riojy jest owoc i ekspresja siedlisk, których jest tu prawdziwe bogactwo.

Zdjęcia (3)

Warto przeczytać

Artykuł
Rioja in blanco

Trudno pisać o winie, którego nie ma. Nie istnieje w świadomości konsumenta, bo rioja kojarzona jest przede wszystkim z czerwienią. Nie ma jej na rynku – pięknych białych rioj w starym stylu próżno w Polsce szukać. Z kolei przeciętna viura, na której biała Rioja bazuje, znika wśród innych białych win, nie wyróżniając się niczym. Na kłopoty:... więcej »

Artykuł
Cava. W cieniu gigantów

Dwie firmy, Freixenet i Codorníu, zdominowały produkcję i sprzedaż cavy, hiszpańskiego wina musującego robionego metodą szampańską (mają łącznie ok. 80 proc. rynku). Cava to jednak nie tylko dwaj giganci, o czym miałem okazję przekonać się w końcu minionego lata. Z przyczyn historycznych apelacja DO Cava ma dość niezwykły charakter, nie ogranicza się bowiem do jednego regionu... więcej »

Artykuł
Hiszpania 2010: pełen sukces!

Doniesienia z Hiszpanii mogą osłodzić gorycz, związaną z nienajlepszymi informacjami na temat rocznika 2010 w sporej części winiarskiego świata. Consejos Reguladores dla większości apelacji dostarczają bardzo pozytywne dane i przewidują, że rocznik 2010 może przejść do historii jako jeden z najlepszych w ostatnich latach. Poniżej zamieszczamy doniesienia z kilku winiarskich regionów... więcej »

Artykuł
Fenavin. Pingusa tam nie szukajcie

Pobyt na targach winiarskich daje niekiedy uczucie zagubienia w wielkim, obcym mieście. Mamy wprawdzie kilka adresów (numery stoisk), które koniecznie musimy odwiedzić, ale po chwili i tak opuszczamy główne trakty, by odważnie zapuścić się w boczne alejki. Podobne uczucia towarzyszyły mi wiosną w trakcie dziewiątej edycji targów Fenavin w hiszpańskim Ciudad... więcej »

Artykuł
Ribeiro. Ukryty skarb

Zawsze marzyła mi się kraina, gdzie nie ma zimy, ale jest różnorodność czterech pór roku. Brzmi nierealnie? Do czasu, kiedy nie zobaczy się Galicji. W początkach grudnia usytuowany wokół rzeki Miño okręg Ribeiro wynurzył się dla nas z porannej mgły jak dziecinny obrazek raju – barwy wszystkich pór roku, rośliny z innych szerokości geograficznych... więcej »

Artykuł
Pago del Vicario – nowe <i>vino de pago</i> w Hiszpanii

Od kilku dni winiarska mapa Hiszpanii jest bogatsza o kolejną apelację kontrolowanego pochodzenia. Jak wynika z noty opublikowanej na oficjalnej stronie internetowej wspólnoty autonomicznej Kastylia-La Mancha, nową apelacją zostaną objęte wina z Pago del Vicario, winnic leżących w prowincji Ciudad Real, położonych na wysokości 600 n.p.m. w pobliżu rzeki Guadiany (130 ha). Klimat... więcej »

Komentarze (0)

Brak komentarzy




Kalendarium imprez
08.09

Pt

I Warszawski Festiwal Kulinarny "Rośliny, Owady i Miód"

Ogród Botaniczny Uniwersytetu Warszawskiego

27.10

Pt

Stilnovisti XII Grand Prix Magazynu Wino 2017

Tor Wyścigów Konnych Służewiec w Warszawie, Trybuna C

Do góry

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER


Ta strona korzysta z ciastek - małych plików tekstowych przechowywanych na komputerze użytkownika - celem ułatwienia korzystania z serwisu poprzez zapisywanie informacji o takich akcjach użytkowników jak np zalogowanie. Aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj »

ZAMKNIJ