20.11.2014 Anna Iwaszkiewicz ,

Mieć ciasteczko, dać ciasteczko

Pachnie słodko i waniliowo. Piekę najbardziej klasyczne z adwentowych ciasteczek, czyli vaniliekipferl. Malutkie kruche rogaliki z mielonych migdałów, obtaczane jeszcze ciepłe w cukrze pudrze wymieszanym z prawdziwą wanilią. Tradycja pieczenia ciasteczek w Adwencie żywa jest w Niemczech, Austrii i Szwajcarii, ale znana jest też w Skandynawii, na północy Włoch i w Polsce na terenach dawnej Galicji. Pieczenia ciasteczek nauczyła mnie Edith z austriackiej Styrii.

Przez cały Adwent każda szanująca się austriacka gospodyni piecze ciasteczka – keksen. Piecze je prawie codziennie. No w każdym razie tak robi Edith. Ciasteczka są różnorakie, a kunszt gospodyni podziwia się tym bardziej, im ciasteczka są mniejsze. Maciupkie kokosanki i krajanka piernikowa, makaroniki, kocie języczki, ciasteczka wyglądające jak kromka chleba z masłem, trufle czekoladowe i wiele innych. Ciasteczka pieczemy wieczorami, potem rozkładamy je do puszek, mieszając różne rodzaje, i rozdajemy rodzinie i znajomym. Częstujemy też oczywiście gości, podając ciasteczka z kubkiem glühwein, grzanego czerwonego wina z korzeniami, cukrem i plasterkami pomarańczy.

Domy i ich serca, czyli kuchnie, w żadnym innym czasie nie są tak przytulne, tak gościnne i tak ciepłe, jak przez cztery tygodnie oczekiwania na Boże Narodzenie, zwane Adwentem. Chowam się w kuchni przed tłumem i zgiełkiem galerii handlowych. Rozgrzany piec, blat pobrudzony mąką, na stolnicy rozrzucone foremki w kształcie gwiazdek i serduszek. Zapachy. Cynamon, imbir, goździki, pieprz, wanilia, anyż, rum, miód. Smaki. Czekoladowe, maślane, marcepanowe, owocowe. Chrupkości migdałów i orzechów. Słodycze suszonych fig, daktyli i moreli. Cierpkości żurawin i konfitury pomarańczowej. Co tylko chcesz, co tylko lubisz. Przepisów jest nieskończoność.

Najmilej piec ciasteczka razem. Razem zagniatać, ucierać, formować, wycinać i zdobić. Razem z mężczyzną, który z masy piernikowej, jak z plasteliny, będzie z lubością lepił męskie kształty i nagle odnajdzie w sobie zawadiacką, przekorną kreatywność. Z mamą, która będzie mieć swoje zdanie w sprawie lukru, proporcji i całej reszty. Z dziećmi, których zwyczajna radość i umiejętność zabawy i nam się udziela. Razem trzeba ciasteczka jeść. Dzielić się. Obdarowywać nimi innych.

Zdjęcia (2)

Warto przeczytać

Artykuł
W poszukiwaniu trufli

Chcesz zachować smak trufli na dłużej? Jedz i zachowuj… wspomnienia w pamięci – radzą eksperci. W kuchni jest świętością nad świętościami – twierdził Alexander Dumas Ojciec, znany powieściopisarz, dramaturg i francuski smakosz, opisując króla stołu. Białe trufle, podziemne grzyby uwodzące swym zapachem smakoszy od wielu już stuleci, nie są jednak dla wszystkich... więcej »

Artykuł
Gdy suszy przy sushi

Polacy od lat zajadają się sushi, a w większych miastach restauracje serwujące to japońskie danie można napotkać niemal na każdej, niekoniecznie dużej ulicy. Skąd ta moda w kraju, lubiącym raczej kuchnię prostą i pożywną, konkretną w smaku? Niezależnie od tego, czy wynika z chwilowego kaprysu aspirującego społeczeństwa, czy też z rzeczywistego wyrafinowania i dryfu polskiego gustu w... więcej »

Artykuł
O kuchni chorwackiej

Stosowniejsza byłaby liczba mnoga, ponieważ odmian chorwackiej kuchni jest co najmniej kilka, a prawdziwi znawcy zapewne potrafiliby wyróżnić kilkadziesiąt. Wiedzę o nich mam niedużą, więc napomknę zaledwie o tym, czym nas raczono na Istrii, a czym w Sławonii. Kuchnia istriańska od stuleci pozostaje pod wpływem weneckiej, zaś nazwy wielu produktów pochodzą z włoskiego.... więcej »

Artykuł
Wino i jedzenie po szwedzku

Od co najmniej kilku lat kraje skandynawskie są ważnym graczem na rynku wina. Mimo obowiązującego w większości z nich państwowego monopolu na handel alkoholem, kultura winiarska kwitnie, podobnie zresztą jak gastronomia. To właśnie ze Skandynawii pochodzi wielu utalentowanych sommelierów, którzy w ostatnich latach kładli na łopatki kolegów z Włoch, Francji czy... więcej »

Artykuł
Wino do pizzy

Podobno Polacy najczęściej zamawiają do pizzy coca-colę. Szczęśliwie, podczas warsztatów doboru wina do pizzy spotkaliśmy się jednak w gronie świadomych miłośników tak gotowania, jak i wina, więc o coli i innych tego typu napojach nie było nawet mowy. Panel zorganizowaliśmy w warszawskiej restauracji Mąka i Woda – miejscu otwartym przed kilkoma miesiącami, ale już... więcej »

Artykuł
Stworzony, a nie zrodzony

Co to jest potrawa tradycyjna? Potrawa tradycyjna – odpowiemy – to potrawa ludowa, która weszła do narodowego czy regionalnego kanonu. Nie wiadomo, kto ją wymyślił, a zresztą to nieistotne – ważne, że smaczna i „nasza”. Tak odpowie Polak, bo jego ojczysta kuchnia jest wybitnie ludowej proweniencji. Ale już np. Węgier może na ten temat sądzić co... więcej »

Komentarze (0)

Brak komentarzy

Kalendarium imprez
Do góry

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER


Ta strona korzysta z ciastek - małych plików tekstowych przechowywanych na komputerze użytkownika - celem ułatwienia korzystania z serwisu poprzez zapisywanie informacji o takich akcjach użytkowników jak np zalogowanie. Aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj »

ZAMKNIJ