18.9.2015 Andrzej Daszkiewicz ,

Królowa Janina Huhn

Już od 66 lat niemieckie wina mają swoją królową. Jak się królową zostaje i co królowa robi, a także jakie niemieckie wina najchętniej pije, zapytaliśmy obecną władczynię, Janinę Huhn z Palatynatu.

25 września, w wielkim finale rozpoczynających się 19 września wyborów, wyłoniona zostanie nowa Deutsche Weinkönigin - Niemiecka Królowa Wina. Z wciąż pełniącą zaszczytną królewską funkcję obecną królową, Janiną Huhn, rozmawiałem podczas jej pobytu w Warszawie w maju br. z okazji Festiwalu Win Niemieckich, organizowanego przez AHK Polska oraz Niemiecki Instytut Wina.

Andrzej Daszkiewicz: Czym się zajmuje Niemiecka Królowa Wina i kto może nią zostać?

Janina Huhn, Niemiecka Królowa Wina w kadencji 2014/2015: Królową wina mamy w Niemczech już od 66 lat. W roku 1949 powstał Niemiecki Instytut Wina i w tym samym roku z jego inicjatywy powołano instytucję Niemieckiej Królowej Wina jako oficjalnego ambasadora win niemieckich. W Niemczech mamy 13 regionów winiarskich i każdy z nich ma swą własną, regionalną królową. Żeby zostać jedną z nich, trzeba zgłosić się do konkursu, to oczywiście robi się dobrowolnie, a gdy już zostanie się taką regionalną królową, automatycznie staje się do konkursu, w wyniku którego wybrana zostaje niemiecka królowa. Pytania konkursowe dotyczą produkcji wina, spraw marketingowych i konsumenckich, trzeba się też wykazać znajomością języka angielskiego, co jest ważne, bo królowa dużo podróżuje po całym świecie. Trzeba też zaliczyć degustację win w ciemno, co dla mnie było szczególnie ekscytujące, gdyż próba odbywała się przed kamerą. Dostałam kieliszek z winem i musiałam powiedzieć, z jakiej odmiany winogron je zrobiono. Miałam szczęście, gdyż wiedziałam, że to riesling, gdy tylko je powąchałam. Trzeba się też wykazać umiejętnością wygłaszania zaimprowizowanych przemówień, a wszystko odbywa się przed kamerami i jest emitowane na żywo! W jury jest 70 osób: politycy, dziennikarze, winiarze i inni przedstawiciele branży i oni wszyscy wybierają nową królową, a także dwie księżniczki – jest tyle różnych zadań, że jedna osoba nie byłaby w stanie im podołać.

Kto może stanąć do tej rywalizacji? Czy trzeba być jakoś związanym z branżą?

Niezbędna jest prawdziwa pasja do wina i trzeba się nią wykazać w swoim życiorysie. Większość kandydatek wychowywała się w winiarni, są córkami winiarzy, czasem same już robią wino. Mój ojciec pracuje w spółdzielni winiarskiej i robi tam wino. Ja studiowałam historię i łacinę, więc coś zupełnie odmiennego. Po skończeniu szkoły średniej, jak wiele młodych osób, chciałam robić coś zupełnie innego niż moi rodzice, wyjechałam więc na studia, ale po dwóch czy trzech latach studiów dotarło do mnie to, jak fajne jest robienie wina, zaczęłam więc uczyć się i tego, podczas różnych kursów i seminariów, także za granicą, no i w końcu zostałam tą królową. Trzeba więc mieć związek z branżą, jednak nie trzeba samemu robić wina. Trzeba dużo o winie wiedzieć, ale nie ma znaczenia jak się tę wiedzę uzyskało.

Czym się zajmuje Niemiecka Królowa Wina?

Przede wszystkim podróżowaniem po całym świecie. Podczas rocznej kadencji mamy około 250 różnych imprez i spotkań, a ponieważ większość z nich odbywa się daleko od domu, więc wymaga to intensywnego podróżowania. Dwa dni temu byłam w Toronto w Kanadzie, za kilka dni lecę do Hong Kongu, wszędzie spotykam się z prasą i dziennikarzami innych mediów, spotykam sie też z konsumentami. To bardzo ważne, bo głównym zadaniem Królowej jest rozpowszechnianie wiedzy o niemieckich winach. Sami winiarze są z reguły zbyt zajęci robieniem wina i na co dzień ktoś musi ich reprezentować, ktoś musi mówić o ich winach, to moje główne zadanie. Prowadzę seminaria, towarzyszę degustacjom, jak dziś w Warszawie.

Z jakiego regionu pani pochodzi?

Z Palatynatu, to drugi pod względem wielkości region winiarski w Niemczech, co trzecia butelka wina niemieckiego pochodzi z naszych winnic.

Kolejne pytanie dotyczy ludzi młodych, zapytam więc najpierw, czy są jakieś ograniczenia wiekowe dla kandydatek na królowe.

Trzeba mieć 18 lat, gdyż trzeba mieć prawo jazdy. W Niemczech wino można pić mając 16 lat, ale prawo jazdy można dostać dopiero po ukończeniu 18 lat.

Zdjęcia (4)

Warto przeczytać

Artykuł
Paweł Oszczyk. Dlaczego zostałem kucharzem?

Z Pawłem Oszczykiem, szefem kuchni w restauracji warszawskiego hotelu Le Régina, jednym z najbardziej nowatorskich kucharzy w Polsce, rozmawia Tomasz Prange-Barczyński Magazyn WINO: Czy pamiętasz pierwszą przygotowaną przez siebie potrawę? Paweł Oszczyk: Pierwsze kroki w kuchni stawiałem dość wcześnie. Gdy miałem 6 lat, do osiągnięć zaliczały się samodzielnie przygotowany kisiel... więcej »

Artykuł
Pancho Campo: od tenisa do wina

W czerwcu br. z okazji zorganizowanej przez ambasadę Hiszpanii dorocznej prezentacji i degustacji win gościł w Warszawie Pancho Campo, ważna postać hiszpańskiego rynku wina, pierwszy hiszpański Master of Wine. Wysłanniczka portalu MagazynWino.pl Ewa Wieleżyńska skorzystała z tej okazji, by z nim porozmawiać. Dlaczego Pancho? Nie podoba się panu jego pełne imię Francisco? Urodziłem się... więcej »

Artykuł
Pierre Émile Peynaud

W niedzielę 18 lipca 2004 wspólnota twórców i miłośników wina poniosła ogromną, niepowetowaną stratę. Tego dnia na zawsze odszedł Pierre Émile Peynaud, wielki badacz, znakomity praktyk, niestrudzony propagator myśli enologicznej, człowiek, który wywarł największy wpływ na świat wina w XX wieku, a być może i w całej jego historii. Émile... więcej »

Artykuł
Narodziny transatlantyckich bilźniaczek

Gdy we wrześniu 2009 pisałem o ślubie Giny Gallo i Jeana-Charlesa Boisseta, wspomniałem, że nie wiadomo nic o planach fuzji potężnych firm winiarskich, które państwo młodzi reprezentują. Kilka dni temu przyszło na świat ich pierworodne potomstwo i dalej nic nie wskazuje na możliwość połączenia firm Gallo i Boisset w potężne kalifornijsko-francuskie przedsiębiorstwo, urodziły się... więcej »

Artykuł
Zmarł Pascal Ribéreau-Gayon

15 maja w wieku 80 lat zmarł w Bordeaux Pascal Ribéreau-Gayon, przedstawiciel trzeciego pokolenia słynnej rodziny francuskich enologów. Jego dziadek, Ulysse Ribéreau-Gayon, był asystentem twórcy nowożytnej enologii, Louisa Pasteura. Ojciec Pascala, Jean Ribéreau-Gayon, przez wiele lat był najbliższym współpracownikiem Emila Peynauda. Wspólnie... więcej »

Artykuł
Gary Vaynerchuk odchodzi

  Po niespełna sześciu latach oszałamiającej kariery Gary Vaynerchuk, największa gwiazda winiarskiego wideoblogowania, ogłosił pod koniec sierpnia zakończenie tej formy działalności. Jego niemal codzienny internetowy program Wine Library TV nagrywany na zapleczu sklepu, który prowadził w New Jersey wspólnie z ojcem, był pomyślany jako sposób na rozreklamowanie... więcej »

Komentarze (0)

Brak komentarzy



Kalendarium imprez
27.10

Pt

Stilnovisti XII Grand Prix Magazynu Wino 2017

Tor Wyścigów Konnych Służewiec w Warszawie, Trybuna C

01.12

Pt

Festiwal Wina Bachanalia

Zamek Ryn, pl. Wolności 2, Ryn

Do góry

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER


Ta strona korzysta z ciastek - małych plików tekstowych przechowywanych na komputerze użytkownika - celem ułatwienia korzystania z serwisu poprzez zapisywanie informacji o takich akcjach użytkowników jak np zalogowanie. Aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj »

ZAMKNIJ