29.9.2015

Ambasador Enrico

Chciał być kucharzem, ale rozpoznał w ciemno wino Marcela Deissa. Został więc sommelierem, a nawet Mistrzem Świata Sommelierów. Enrico Bernardo ambasadoruje dziś jesiennym targom wina, które trwają również w Polsce.

Enrico Bernardo zaczynał swą karierę w 1996 r. jako Mistrz Sommelierów Lombardii. Szybko został najlepszym sommelierem Włoch (1996-1997), Europy (2002), a wreszcie świata (2004). Dziś prowadzi pod własnym nazwiskiem firmę konsultingową, w Saint Germain des Prés ma butik z szampanami, projektuje kieliszki, a w legendarnym paryskim hotelu George V zrealizował piwnicę na 60 tys. butelek. W tym roku jest ambasadorem Jesiennych targów winiarskich w sieci hoteli Sofitel – akcji wzorowanej na corocznych francuskich foire aux vin, w czasie których wina sprzedawane są w promocyjnych cenach, a tysiące Francuzów zaopatruje swe domowe piwniczki na wiele miesięcy.

Gdzie zaczynał Pan swą winiarską edukację?
Zaczynałem w szkole przy Hotelu Carlo Porta w Mediolanie. Na początku specjalizowałem się w gotowaniu, a potem odbyłem ogólny kurs z zakresu hotelarstwa i zarządzania.

Co zatem przywiodło Pana w świat wina?
Podczas studiów w Mediolanie spotkałem byłego Najlepszego Sommeliera Świata, Giuseppe Vaccariniego. Od niego nauczyłem się jak degustować wino, a potem ostatecznie zacząłem uczyć się, by zdobyć stanowisko asystenta sommeliera. Uczestniczyłem w wielu konkursach sommelierskich, od lokalnych zawodów w Lombardii w 1996 roku, aż do Mistrzostw Świata w 2004 roku. Byłem zachwycony światem wina i pracującymi w nim ludźmi.

Jak odkrył Pan swój talent?
Miałem 17 lat, kiedy po raz pierwszy przyszło mi do głowy, że mam nosa do wina. Byłem z mediolańską szkołą hotelarską w Alzacji. Wszyscy moi przyjaciele mieli już wiedzę o winie, a ja byłem nadal początkującym. Jednak byłem jedynym, który rozpoznał wino w ślepej degustacji - Gewurztraminer 1985 z późnych zbiorów od Marcela Deissa. To zaskoczyło wszystkich! Od razu postanowiłem dowiedzieć się więcej i skupić się na winie aniżeli na gotowaniu.

Jak Pan dobiera wina do jedzenia?
Wino naprawdę smakuje tylko wtedy, gdy jest łączone z dobrym jedzeniem, i odwrotnie!
Młody, bogaty w taniny pauillac z ostrygami wyda się cierpki. Ale czy jest coś lepszego z ostrygami niż entre-deux-mers? Czy antrykot po bordosku z właśnie z pauillac?

Czy nowe pokolenie sommelierów ma inną wizję niż Pańska?
Przede wszystkim, ja nadal uważam się za członka tego nowego pokolenia!
W każdym razie uważam, że nowe pokolenie posiada bardzo głęboką wiedzę teoretyczną. Młody 18-letni asystent ma dziś więcej informacji, niż ja miałem 20 lat temu.
Nauka o winie uczy pokory. Z czasem zyskując doświadczenie zdajemy sobie sprawę, że wino to złożony i szeroki temat. Młodemu pokoleniu radziłbym aby zachowało swój entuzjazm i pasję oraz pewien stopień skromności, aby pewnego dnia osiągnąć wymarzone szczyty.

Jak przemysł hotelarski powinien zmienić swój stosunek do wina, aby zaspokoić wymagania klientów?
Myślę, że przemysł hotelarski mógłby stworzyć koncepcję barów, w których wino zajmowałoby bardziej znaczącą pozycję niż obecnie - tam wciąż dominują koktajle. Mamy do czynienia z klientami, którzy są coraz chętniej wybierają na aperitif kieliszek wina, a nie koktajle – ich czas już minął.

Czy kucharze i sommelierzy hotelowi muszą ściślej współpracować?
Dla mnie jest to oczywiste. Dzisiejsi klienci wiedzą, na czym polega odpowiedni dobór wina do posiłku i chcą zrozumieć jego subtelności. Solidna współpraca szefów kuchni i sommelierów zwiększy zadowolenie klientów.

Jakie jest Pana ulubione wino i dlaczego?
Nie mam jednego ulubionego. Jestem przekonany, że na każdą chwilę i każdą okazję dobre jest inne wino. Ale to nie znaczy, że nie mam preferencji. Jestem szczególnie przywiązany do win, które są czyste, eleganckie i nierozerwalnie związane ze swoim regionem. Lubię wina, które powstały w winnicy, a nie w piwnicy. Inaczej mówiąc, wolę wina, które oddają duch miejsca i klimat.

Wywiad za Public Dialog

Jesienny Targ Wina w restauracjach Winestone w sieci hoteli Mercure trwa do 15.11.2015 r.

Zdjęcia (1)

Warto przeczytać

Artykuł
Paweł Oszczyk. Dlaczego zostałem kucharzem?

Z Pawłem Oszczykiem, szefem kuchni w restauracji warszawskiego hotelu Le Régina, jednym z najbardziej nowatorskich kucharzy w Polsce, rozmawia Tomasz Prange-Barczyński Magazyn WINO: Czy pamiętasz pierwszą przygotowaną przez siebie potrawę? Paweł Oszczyk: Pierwsze kroki w kuchni stawiałem dość wcześnie. Gdy miałem 6 lat, do osiągnięć zaliczały się samodzielnie przygotowany kisiel... więcej »

Artykuł
Pancho Campo: od tenisa do wina

W czerwcu br. z okazji zorganizowanej przez ambasadę Hiszpanii dorocznej prezentacji i degustacji win gościł w Warszawie Pancho Campo, ważna postać hiszpańskiego rynku wina, pierwszy hiszpański Master of Wine. Wysłanniczka portalu MagazynWino.pl Ewa Wieleżyńska skorzystała z tej okazji, by z nim porozmawiać. Dlaczego Pancho? Nie podoba się panu jego pełne imię Francisco? Urodziłem się... więcej »

Artykuł
Pierre Émile Peynaud

W niedzielę 18 lipca 2004 wspólnota twórców i miłośników wina poniosła ogromną, niepowetowaną stratę. Tego dnia na zawsze odszedł Pierre Émile Peynaud, wielki badacz, znakomity praktyk, niestrudzony propagator myśli enologicznej, człowiek, który wywarł największy wpływ na świat wina w XX wieku, a być może i w całej jego historii. Émile... więcej »

Artykuł
Narodziny transatlantyckich bilźniaczek

Gdy we wrześniu 2009 pisałem o ślubie Giny Gallo i Jeana-Charlesa Boisseta, wspomniałem, że nie wiadomo nic o planach fuzji potężnych firm winiarskich, które państwo młodzi reprezentują. Kilka dni temu przyszło na świat ich pierworodne potomstwo i dalej nic nie wskazuje na możliwość połączenia firm Gallo i Boisset w potężne kalifornijsko-francuskie przedsiębiorstwo, urodziły się... więcej »

Artykuł
Zmarł Pascal Ribéreau-Gayon

15 maja w wieku 80 lat zmarł w Bordeaux Pascal Ribéreau-Gayon, przedstawiciel trzeciego pokolenia słynnej rodziny francuskich enologów. Jego dziadek, Ulysse Ribéreau-Gayon, był asystentem twórcy nowożytnej enologii, Louisa Pasteura. Ojciec Pascala, Jean Ribéreau-Gayon, przez wiele lat był najbliższym współpracownikiem Emila Peynauda. Wspólnie... więcej »

Artykuł
Gary Vaynerchuk odchodzi

  Po niespełna sześciu latach oszałamiającej kariery Gary Vaynerchuk, największa gwiazda winiarskiego wideoblogowania, ogłosił pod koniec sierpnia zakończenie tej formy działalności. Jego niemal codzienny internetowy program Wine Library TV nagrywany na zapleczu sklepu, który prowadził w New Jersey wspólnie z ojcem, był pomyślany jako sposób na rozreklamowanie... więcej »

Komentarze (0)

Brak komentarzy




Kalendarium imprez
09.05

Wt

FENAVIN

Ciudad Real

01.06

Cz

Warsaw Food Expo 2017

Warszawa, Ptak Expo

02.06

Pt

Targi Pyszna Polska

Hala Stulecia, Wrocław

18.06

N

VINEXPO

Bordeaux

Do góry

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER


Ta strona korzysta z ciastek - małych plików tekstowych przechowywanych na komputerze użytkownika - celem ułatwienia korzystania z serwisu poprzez zapisywanie informacji o takich akcjach użytkowników jak np zalogowanie. Aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj »

ZAMKNIJ