31.8.2016 Ewa Wieleżyńska ,

Imperialista cabernet sauvignon

Cabernet sauvignon to wedle najnowszych danych najczęściej uprawiana na świecie odmiana. Swoją popularność zawdzięcza Bordeaux, w którym to regionie, prawdopodobnie w XVIII wieku, narodziła się jako dziecko cabernet franc oraz sauvignon blanc i gdzie wzniosła się na absolutne wyżyny swoich możliwości w winach najlepszych bordoskich zamków, zwanych grands crus classés. Choć Kalifornijczycy by się o te wyżyny spierali. Nie wchodząc jednak w spór, czy lepsze cabernet sauvignon powstaje w Europie czy za oceanem, poprzestańmy na stwierdzeniu, że cabernet sauvignon po raz pierwszy pokazało światu na co je stać właśnie w Bordeaux i gdyby nie chęć naśladowania tegoż, nigdy by nie doszło do jego imperialnej ekspansji.

Najbardziej charakterystyczną cechą cabernet sauvignon jest aromat czarnej porzeczki, tak intensywny i wyrazisty, że w kieliszku rozpozna go nawet początkujący winoman. Cabernet sauvignon to odmiana o długim okresie wegetacyjnym i w chłodnym, naznaczonym atlantyckimi wpływami klimacie Bordeaux nie zawsze w pełni dojrzewa. Stąd w zimniejszych rocznikach wina z dominacją caberneta bywają muśnięte aromatami liści pomidorów i zielonej papryki, co nie wszystkim się podoba. Cabernet sauvignon daje wina pełne koloru, pełne tanin i pełne kwasu – a więc wina, które mają mocny kręgosłup decydujący o ich długowieczności, ale zarazem wina o chudym, kościstym ciele. Dlatego w Bordeaux cabernet sauvignon tradycyjnie jest kupażowane z innymi, wcześniej dojrzewającymi odmianami, zwłaszcza z przysparzającym mu miękkości merlotem. Czasami łączy się ze swoim ojcem cabernet franc, który przydaje winom gęstości i aromatów tabaki. W śladowych ilościach uzupełnia się czasami czerwone wina bordoskie petit verdot, która to odmiana dodaje im pikanterii i pieprznego posmaku. Zupełnie sporadycznie sięga się po szczodrego malbeca (zwanego w Bordeaux – côt) i carmenère. Kupaż wyżej wymienionych odmian sprawdza się dobrze na wszystkich kontynentach i przyjął nazwę mieszanki bordoskiej (Bordeaux blend).

Najlepszych bordoskich win nie ma co otwierać przed upływem dziesięciu lat, prawdziwą wielkość zaczynają osiągać gdzieś w okolicach drugiej dekady, a starzeć mogą się dłużej niż życie pozwoli nam czekać. Ale cabernet jest również odmianą, która potrafi dawać wina przyjemne za młodu. W wypadku pomniejszych bordoskich apelacji, o których piszemy obok, będą to wina stosunkowo lekkie, choć z wyrazistym garbnikiem proszącym się o kawałek mięsa. Cabernet to nie jest wino dla wegan. W każdym razie ten pochodzący z Bordeaux. W Chile, Kalifornii i Australii powstają słodsze, miększe, niemal konfiturowe cabernety, które są smaczne solo. I smaczne z burakami. (Jakkolwiek by to brzmiało, nie ma w tym zdaniu ironii. To piszę ja, miłośniczka buraków).

Regiony, w których cabernet udaje się wyjątkowo dobrze, to oprócz Bordeaux – gdzie kluczowe są dla niego takie apelacje, jak Médoc i Graves – włoskie Bolgheri, hiszpański Penedès, kalifornijskie Napa, Sonoma i Santa Cruz Mountains, Puente Alto w Chile oraz Coonavara i Margaret River w Australii. 

Zdjęcia (2)

Warto przeczytać

Artykuł
Wino i jedzenie po szwedzku

Od co najmniej kilku lat kraje skandynawskie są ważnym graczem na rynku wina. Mimo obowiązującego w większości z nich państwowego monopolu na handel alkoholem, kultura winiarska kwitnie, podobnie zresztą jak gastronomia. To właśnie ze Skandynawii pochodzi wielu utalentowanych sommelierów, którzy w ostatnich latach kładli na łopatki kolegów z Włoch, Francji czy... więcej »

Artykuł
Lotna bestia, nasz przyjaciel

Lotna kwasowość to najkrócej i najprościej mówiąc: zjawisko będące naturalnym efektem procesu fermentacji, polegające na obecności w winie konkretnych kwasów, przede wszystkim octowego, które w określonym stężeniu mogą być wyczuwalne w zapachu. Ich charakterystyczny, octowy aromat – mocny, przenikliwy, wyrazisty, wibrujący w nozdrzach – przez... więcej »

Artykuł
Lotna kwasowość racjonalnie

Dlaczego Louis Pasteur w ogóle zajął się poważnie winem? Dostał zlecenie od rządu, by zaradzić najpoważniejszemu problemowi, który trapił wówczas burgundzkich winiarzy: beczki, które opuszczały ich piwnice wypełnione pysznym i cennym winem, do londyńskich kupców docierały pełne nie tak pysznego i dużo mniej cennego octu. Napisanie pełnej polemiki z... więcej »

Artykuł
Precz z mineralnością

Słowo na M zrobiło oszałamiającą karierę, niektórzy krytycy potrafią użyć go trzy razy w czterozdaniowej notce degustacyjnej. Co tak naprawdę się za nim kryje? Nie wiadomo, kiedy po raz pierwszy „mineralność” pojawiła się w języku ludzi mówiących o winie. Widziano ją sporadycznie we francuskich tekstach na przełomie lat 80. i 90. minionego stulecia, jednak... więcej »

Artykuł
Biała Burgundia

Burgundia to obok Bordeaux jeden z najbardziej znanych, a zarazem najdroższych francuskich regionów winiarskich. Bordeaux to kraina kupaży, tu zaś powstają wina jednoodmianowe. Czerwony burgund jest uznawany przez koneserów za apogeum finezji, jaką osiągnąć może pinot noir; biały uchodzi za najgłębszą i najciekawszą na Ziemi interpretację chardonnay. W niniejszym artykule... więcej »

Artykuł
Chardonnay: dla Bridget i angielskiej królowej

Chardonnay to jedna z najbardziej znanych odmian winorośli na świecie; w równym stopniu uwielbiana, co pogardzana. Dająca wina wielkie i zupełnie nijakie. Żadna inna winiarska nazwa nie zawojowała w takim stopniu popkultury. Po premierze filmu Bridget Jones, którego tytułowa bohaterka z chardonnay spotykała się częściej niż z facetami, na Wyspach Brytyjskich zaczęły się... więcej »

Komentarze (0)

Brak komentarzy





Kalendarium imprez
27.10

Pt

Stilnovisti XII Grand Prix Magazynu Wino 2017

Tor Wyścigów Konnych Służew w Warszawie, Trybuna C

Do góry

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER


Ta strona korzysta z ciastek - małych plików tekstowych przechowywanych na komputerze użytkownika - celem ułatwienia korzystania z serwisu poprzez zapisywanie informacji o takich akcjach użytkowników jak np zalogowanie. Aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj »

ZAMKNIJ