17.10.2016 Izabela Popko ,

Pinot noir – odrobina praktyki

Z czym to pić?

Dzięki stosunkowo szerokiej gamie stylów, czerwone burgundy sprawdzają się jako towarzysze wielu potraw. Pinot noir bowiem, mimo kapryśnej natury dającej się we znaki w winnicy, w kuchni jest całkiem elastyczne. Zgodzi się na przykład z pieczonym, albo duszonym kurczakiem. Jeśli dysponujemy dwiema butelkami wina, przyrządźmy tradycyjny francuski coq au vin z jedną butelką i podajmy go z drugą.

Najlżejsze, niedrogie czerwone burgundy, które nie miały kontaktu z beczką, możemy połączyć z bezpretensjonalnymi wegetariańskimi potrawami, jak risotto z warzywami, czy przystawkami, jak bruschetta z grillowanymi pomidorami, carpaccio wołowe, wędliny, pasztety.

Pinot noir jest też jednym z tych czerwonych win, które spokojnie możemy podać do ryby, np. grillowanego łososia czy steku z tuńczyka. Dojrzalsze burgundy doskonale dosmaczą wołowy stek czy pieczoną z tymiankiem i warzywami jagnięcinę. Do pieczeni w sosach grzybowych – czy to wołowiny, dziczyzny, czy drobiu – dobierzmy burgunda, który osiągnął już truflowe i zwierzęce aromaty.

Jeśli chcemy cieszyć się naszym pinotem w towarzystwie deski serów, sięgnijmy po te miękkie, jak brie czy camembert. Możemy jednak zrobić eksperyment z intensywniejszymi w smaku twardymi i dojrzałymi serami, jak gouda czy gruyère. Wreszcie, wychodząc poza bezpieczne, typowe połączenia, spróbujmy sparować soczystego burgunda z potrawami kuchni azjatyckiej. Jeśli w winie pojawiają się ziemiste niuanse, jego duet z łososiem w sosie teriyaki uda się szczególnie. Z kolei kurczak pieczony z curry i imbirem będzie ciekawie współgrał z młodą i lżejszą wersją pinot noir.

W czym to pić?

Tradycyjnie czerwone burgundy podaje się w charakterystycznych, pękatych kieliszkach, lekko zwężających się ku górze. Ich czasza w porównaniu do kieliszków bordoskich jest szersza i nieco mniej wydłużona, ale za to bardziej zwęża się ku górze. Większa powierzchnia wina styka się w nich z tlenem – pozwala to uwolnić szeroką gamę aromatów, które dzięki zwężeniu w górnej części czaszy zmierzają wprost do naszego nosa. Na rynku dostępnych jest wiele wariacji. Niektóre z nich, bardzo efektowne, osiągają pojemność 0,5 litra lub większą. Picie wina ma być jednak przede wszystkim komfortowe i sprawiać nam radość, tak więc kieliszki o normalnych, popularnych pojemnościach zupełnie wystarczą.

W jakiej podawać temperaturze?

Pinot noir daje wina stosunkowo lekkie, jeśli porównać je do innych czerwonych. Dlatego, aby nie sprawiało wrażenia zbyt mdłego czy alkoholowego, należy je schłodzić nieco bardziej niż np. cabernet sauvignon czy syrah. Idealna temperatura wina w kieliszku powinna oscylować między 13 a 14ºC.

Jak to wymawiać?

Pinot noir – pino nuar

Mercurey – merkure

Givry – żiwri

Chambertin – szãbertę

Irancy – irãsi

Chitry – szitri

Auxerre – osser

Vougeot – wużo

Vosne-Romanée – won romane

Nuits-Saint-Georges – nui sę żorż

Volnay – wolne

Zdjęcia (1)

Warto przeczytać

Artykuł
Biała Burgundia

Burgundia to obok Bordeaux jeden z najbardziej znanych, a zarazem najdroższych francuskich regionów winiarskich. Bordeaux to kraina kupaży, tu zaś powstają wina jednoodmianowe. Czerwony burgund jest uznawany przez koneserów za apogeum finezji, jaką osiągnąć może pinot noir; biały uchodzi za najgłębszą i najciekawszą na Ziemi interpretację chardonnay. W niniejszym artykule... więcej »

Artykuł
Czerwona Burgundia

1. Geografia i klimat Burgundia to kraina urokliwych, łagodnych wzgórz zbudowanych z wapieni, margli i gleb gliniastych. Już wiele wieków temu zauważono, jak dobrze na tym obszarze czuje się pinot noir. Sielankowy charakter prestiżowego regionu psuje jednak bardzo kapryśna pogoda, która z jednej strony spędza sen z oczu tamtejszym winiarzom, a z drugiej paradoksalnie... więcej »

Artykuł
Wino płynie przez sieć

Marek Popielski, właściciel 101win.pl z Egonem Müllerem | fot. 101win.pl Dariusz Klimczak Przykład pierwszy: 279 zł tu, 36 euro (ok. 144 zł) tam. Przykład drugi: 294,51 zł tu i 39,60 euro (ok. 160 zł) tam. Czyli o tym, czy opłaca się sprowadzać wino z zachodu przez internet. I dlaczego ta sama butelka kupowana w polskiej sieci nie kosztuje (z reguły) mniej niż w sklepie. Pierwsze... więcej »

Artykuł
Anatomia dębu

Gdy na pytanie o rodzaj użytych beczek słyszymy od producenta odpowiedź „nowe francuskie” lub „roczne amerykańskie”, jesteśmy usatysfakcjonowani, wydaje się nam, że wiemy już wszystko. Czy naprawdę wiemy? Chyba jednak nie. Kiedyś beczka była jedynie wygodnym zbiornikiem do przechowywania wina, dziś jednak odpowiednio użyta jest jednym z najważniejszych narzędzi... więcej »

Artykuł
Hiszpania i Portugalia

Ebro w okolicach Haro | fot. TPB Andrzej Daszkiewicz Przez ostatnich kilkanaście miesięcy Wiktor Bruszewski doradzał, jak wybudować i urządzić własną piwnicę na wino. Teraz przyszła pora na to, by piwnicę zapełnić butelkami. W kolejnych numerach Magazynu WINO nasi autorzy będą proponowali wina z poszczególnych krajów i regionów winiarskich, które naszym... więcej »

Artykuł
Korkować czy zakręcać? Część 1

 Gdyby nie korki z kory dębu korkowego, być może nie pilibyśmy dziś takich win, jakie pijemy. Przyszłość tej klasycznej zatyczki do butelek stoi dziś jednak pod dużym znakiem zapytania. Swe niezwykłe własności korek zawdzięcza budowie, którą po raz pierwszy zbadał około 1660 r. pionier naukowego wykorzystania mikroskopu, Robert Hooke. To on odkrył, że korek jest zbudowany... więcej »

Komentarze (0)

Brak komentarzy




Kalendarium imprez
09.05

Wt

FENAVIN

Ciudad Real

01.06

Cz

Warsaw Food Expo 2017

Warszawa, Ptak Expo

02.06

Pt

Targi Pyszna Polska

Hala Stulecia, Wrocław

18.06

N

VINEXPO

Bordeaux

Do góry

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER


Ta strona korzysta z ciastek - małych plików tekstowych przechowywanych na komputerze użytkownika - celem ułatwienia korzystania z serwisu poprzez zapisywanie informacji o takich akcjach użytkowników jak np zalogowanie. Aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj »

ZAMKNIJ