Wilgotność na poziomie

Kolekcjonerzy-esteci nie mają łatwo. Chcąc zachować wino w dobrej kondycji muszą dbać o to, aby w piwnicy panowała odpowiednia wilgotność. Ta zaś po pewnym czasie zniszczy etykiety. A w jakiej pozycji przechowywać butelki? W zasadzie na leżąco. Ale… 

Konieczność zachowania odpowiedniej wilgotności w piwnicy jest oczywista, a powód prozaiczny – utrzymanie we właściwej kondycji korka zatykającego butelkę. Naturalny korek, który składa się przede wszystkim z powietrza jest dla wina zamknięciem niemal idealnym. Pozostaje na tyle szczelny, by płyn nie wyciekł z flaszki, na tyle zaś nieszczelny, by wino mogło „oddychać”. To właśnie minimalny dostęp tlenu pozwala mu powoli ewoluować. W butelce zachodzą procesy chemiczne, dzięki którym pojawiają się nowe, bardziej złożone i ciekawe aromaty, czy jak kto woli – tworzy się bukiet wina. Jeśli flaszka przechowywana jest w bardzo suchym pomieszczeniu, korek także wysycha, a w konsekwencji zamknięcie przestaje być szczelne, do wina zaś trafia zdecydowanie za dużo tlenu. W takich warunkach wino ewoluuje zbyt szybko – niewykluczone, że z czasem zmieni się w ocet. Butelka może też zacząć przeciekać.

Mówi się, że idealna wilgotność powietrza w piwnicy na wino to 75 proc. Jak jednak przyznaje Jancis Robinson w The Oxford Companion to Wine, w zasadzie nie ma naukowych badań, które potwierdzałyby, że to akurat wartość idealna.

Wilgoć, tak wskazana dla wina, jest zabójcą etykiet. Przechowywane kilka lat w wilgotnej piwnicy flaszki potrafią obrosnąć warstwą pleśni. Etykiety stają się brudne, blakną, w najgorszym razie odpadają. Identyfikacja takiego wina staje się trudna. Dlatego lepiej przechowywać butelki w skrzynkach lub kartonach, a przede wszystkim od czasu do czasu je oglądać – i ewentualnie dodatkowo oznakować.

Pejzaż horyzontalny

Jeśli butelka zamknięta jest korkiem naturalnym, powinna być przechowywana w pozycji leżącej. Korek ma wtedy kontakt z winem i nie rozsycha się. W latach 1990. modne stało się budowanie regałów, na których butelki leżały, ale pod pewnym kątem, tak aby korek stykał się częściowo z winem, częściowo zaś z powietrzem w butelce, zwanym fachowo ulażem (fr. ouillage, ang. ullage – dosł. ubytek).

Jeśli wino zostało zamknięte korkiem syntetycznym lub szklanym, kapslem bądź zakrętką (zwłaszcza to ostatnie rozwiązanie stosowane jest często wobec godnych starzenia win, choćby z Niemiec, Austrii, Australii czy Nowej Zelandii), nieistotne jest, czy butelka stoi czy leży. Tyle że pozycja pozioma wydaje się dla flaszki zwyczajnie bardziej bezpieczna.

Niektórzy twierdzą, że wina musujące lepiej dojrzewają w pozycji pionowej – ale znów: nie ma na to naukowych dowodów.

Zdjęcia (1)

Warto przeczytać

Artykuł
Od redakcji

Tomasz Prange-Barczyński Kilka tygodni temu zadzwoniła do mnie dziennikarka z Holandii, prosząc o krótką rozmowę na temat rynku wina w Polsce. Pytała między innymi o to, jak się w naszym kraju sprzedają wina ekologiczne, organiczne, biodynamiczne. Przyznałem, zgodnie ze swoją wiedzą, że mało kto zwraca na to uwagę. Owszem, znam kilku zakręconych winomanów, którzy... więcej »

Artykuł
Magazyn WINO 65-66 (5-6/2013)

W najnowszym numerze Magazynu WINO doradzamy, jakie wina pić do świątecznych potraw, a pod kątem zbliżającego się karnawału degustujemy wina musujące. Ponadto wybieramy się do Szwajcarii, Austrii, Chorwacji i Górnej Adygi, piszemy o najlepszych winach 2013 roku oraz przyglądamy się zjawisku winnego i kulinarnego blogowania. W numerze także recenzje książek, relacje z degustacji... więcej »

Artykuł
Wigilijne menu i wino: Kulebiak z pieczonym sandaczem według Roberta Sowy

  Robert Sowa jest szefem kuchni i właścicielem restauracji Sowa & Przyjaciele w Warszawie przy ul. Gagarina 2www.sowaiprzyjaciele.pl. Na jego wigilijnym stole zagości kulebiak z kapustą, grzybami i pieczonym sandaczem. Wina do tej potrawy polecają najlepsi sommelierzy! Składniki:300 g ciasta francuskiego, 200 g zamarynowanego w przyprawie do ryb i upieczonego sandacza... więcej »

Artykuł
Piękność jutra

Chodzi mi ten temat po głowie od jakiegoś czasu, choć tzw. krytykowi na stanowisku nie jest łatwo go ugryźć. Bo to święta krowa winopisarstwa, spiritus movens koneserskich tyrad. Myślę o hecy, jaką robimy wokół roczników. Nie tyle wokół różnic między nimi, które na szczęście w wielu rejonach świata istnieją, choć pewnie będą się zmniejszać (w takim... więcej »

Artykuł
Rekreacja z winem w tle

Mam wrażenie, że chętnie unikamy pytania o to, czy Polska będzie kiedyś krajem winiarskim z prawdziwego zdarzenia, raczej przyglądając się z zainteresowaniem, jak polski winiarski tygielek zaczyna wrzeć. Gdyby jednak jako papierek lakmusowy dojrzałości winiarstwa wziąć – poza oczywistym i pożądanym czynnikiem rosnącej jakości wina – enoturystykę, można by śmiało powiedzieć... więcej »

Artykuł
Bordeaux jutro

Jakie będzie bordeaux przyszłości? Wedle Erica Boissenot, naszego Człowieka roku 2012, będzie bardziej zróżnicowane niż dzisiaj, bardziej wielorodne pod względem stylistycznym wobec innych win. Boissenot w jednym ze swych niedawnych tekstów daje do zrozumienia, że w Bordeaux przestanie się kopiować styl niebordoski i ma nadzieję, że większość producentów przestanie... więcej »

Komentarze (0)

Brak komentarzy



Kalendarium imprez
27.10

Pt

Stilnovisti XII Grand Prix Magazynu Wino 2017

Tor Wyścigów Konnych Służewiec w Warszawie, Trybuna C

Do góry

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER


Ta strona korzysta z ciastek - małych plików tekstowych przechowywanych na komputerze użytkownika - celem ułatwienia korzystania z serwisu poprzez zapisywanie informacji o takich akcjach użytkowników jak np zalogowanie. Aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj »

ZAMKNIJ