20.11.2010 Barbara Włudyka ,

Sirtuina – strażnik porządku

Pij czerwone wino, a się nie zestarzejesz. Ta prawda odnosi się nie tylko do efektu psychologicznego wynikającego z obcowania z winem.

Pisaliśmy w Magazynie WINO wielokrotnie o resweratrolu i jego zbawiennym działaniu na ludzki organizm. Pośrednio związek ten ma także wpływ na spowolnienie procesów starzenia.

W miarę starzenia się organizmu struktura chromosomów w jadrze komórkowym ulega zaburzeniom. Aby temu zapobiec, resweratrol budzi uśpioną sirtuinę. Ta przywraca dobry stan chromosomów, czyli struktur, w których upakowane są olbrzymie cząsteczki DNA tworzące genom – informację o naszej indywidualności i rozwoju.

Sirtuiny to enzymy, które wpływają na długość życia komórek. Od nich zależy tempo starzenia się komórek skóry. Sirtuiny są aktywne, dopóki komórki skóry są młode. Wtedy proces podziałów komórkowych odbywa się w sposób prawidłowy, a tworzenie nowych i zamieranie starszych komórek pozostaje w równowadze. Jednak lata lecą, pojawia się chronostarzenie, działają na nas szkodliwe czynniki zewnętrzne i wewnętrzne, wskutek czego podziały komórkowe zaczynają zwalniać. Procesy życiowe ulegają destrukcji. Komórki słabną. Cera zaczyna wyglądać na zmęczoną, traci jędrność, pojawiają się zmarszczki. Do przypomnienia sobie aktywnych czasów młodości mogą zmobilizować skórę między innymi oligomery resweratrolu, które aktywizują sirtuiny na nowo. Opóźnia to niekorzystne zmiany w strukturach włókien kolagenu i elastyny, zapewnia silne działanie ochronne wobec wolnych rodników. A nic tak nie utrzymuje młodego wyglądu ,jak dobrze uporządkowana warstwa kolagenowo-elastynowa skóry właściwej, dobre nawilżenie i zdolność skóry do walki z wolnymi rodnikami.
 

Zdjęcia (0)

Warto przeczytać

Artykuł
Drożdże 4. Spontanicznie, czy pod kontrolą

Czy spontaniczna fermentacja jest „moralnie lepsza” od takiej, w której wykorzystano komercyjnie selekcjonowane szczepy drożdży? Czy w ogóle jest lepsza? Jednym z kulminacyjnych momentów konferencji „World Sauvignon Congress”, która odbyła się w roku 2008 w Grazu (pisałem o niej w numerze 5/2008 Magazynu WINO), był wykład głównego... więcej »

Artykuł
Odmiany winorośli. Blaufränkisch/kékfrankos - bohater środkowej Europy

Świat dopiero dziś zaczyna odkrywać blaufränkischa, choć historia tej odmiany zaczyna się w odległej przeszłości, gdzieś w mrokach średniowiecza. O starym jej pochodzeniu świadczyć może choćby jej nazwa – już za czasów Karola Wielkiego bardziej szlachetne środkowoeuropejskie odmiany zyskały w nazwie człon „fränkisch”, a więc „frankijskie”... więcej »

Artykuł
Crozes-Hermitage: lulanie w kolebce

W międzynarodowym królestwie syrah sporo się dzieje, na dobre i na złe. A co słychać w jej rodańskiej ojczyźnie? Wspominałem niedawno o siarczystym policzku, jaki wymierzył tej odmianie (a dokładnie shiraz) Andrew Jefford, który zakwestionował sens wielu jej australijskich nasadzeń, a zwłaszcza w tak okrzyczanych miejscach jak Barossa, skąd wywodzi się kilka kultowych... więcej »

Artykuł
Magazyn WINO 67 (1/2014)

W najnowszym numerze Magazynu WINO przemierzamy Burgenland. Piszemy także o permanentnej rewolucji w Chile i Argentynie, zaglądamy do Hiszpanii, Bordeaux oraz do Włoch. W numerze także warsztaty kulinarne, podczas których dobieramy wino do tatara. Jak zwykle też relacje z degustacji i stałe felietony Marka Bieńczyka, Ewy Wieleżyńskiej i Andrzeja Daszkiewicza oraz Tapas Ewy Rybak... więcej »

Artykuł
Dodaj szczyptę soli, zmiksuj, nalej do kieliszka...

Gdyby mający dziś 55 lat Nathan Myhrvold był nieco młodszy, napisałbym o nim, że jest enfant terrible sztuki kulinarnej. Dzieckiem już nie jest, lecz nie brakuje mu dziecięcego wręcz entuzjazmu, z którym traktuje wszystkie obszary swojej działalności. Sama ich lista może przyprawić o zawrót głowy i ciężki kompleks niższości: studia z matematyki, geofizyki i fizyki... więcej »

Artykuł
Wszystko, co musisz wiedzieć o chablis

Kto naprawdę kocha wino, zazwyczaj kocha też chablis – za jego czystość, ekspresję, zdolność opowiadania o niuansach, wreszcie uniwersalność w kuchni. Z jednej jedynej odmiany – chardonnay – powstają nad Serein wina różnej wagi, pełne subtelnych odcieni, odmienne, a zarazem bardzo charakterystyczne. We współczesnym świecie, gdzie chardonnay uprawia się... więcej »

Komentarze (0)

Brak komentarzy




Kalendarium imprez
09.05

Wt

FENAVIN

Ciudad Real

01.06

Cz

Warsaw Food Expo 2017

Warszawa, Ptak Expo

02.06

Pt

Targi Pyszna Polska

Hala Stulecia, Wrocław

18.06

N

VINEXPO

Bordeaux

Do góry

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER


Ta strona korzysta z ciastek - małych plików tekstowych przechowywanych na komputerze użytkownika - celem ułatwienia korzystania z serwisu poprzez zapisywanie informacji o takich akcjach użytkowników jak np zalogowanie. Aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj »

ZAMKNIJ