Jaén: królestwo hiszpańskiej oliwy

Drzewo oliwne jest bardziej wdzięczne od niejednego człowieka, za jeden twój dobry uczynek zrewanżuje się stokrotnie. [stare powiedzenie hiszpańskie]

Ponad 80% oliwy z oliwek, która trafia na polskie półki sklepowe pochodzi z Hiszpanii, lecz tylko niespełna jedna czwarta dystrybuowanych oliw jest oznaczona jako hiszpańska. Duża część oliw, każdej kategorii, które trafiają do sprzedaży w Polsce, sygnowana jest przez… Włochy, choć ich rodowód często bywa właśnie hiszpański. Włosi, którzy są głównym importerem hiszpańskiej oliwy, skupują ją hurtowo, a następnie promują i sprzedają pod własnymi markami.

Tymczasem to właśnie Hiszpania jest największym światowym producentem oraz eksporterem oliw i oliwek (860 tys. ton rocznie), wypełniając tym samym 32 % całej światowej produkcji. Pozycję lidera zawdzięcza przede wszystkim Andaluzji, której największym bogactwem jest 1,5 mln ha sadów oliwnych. Tradycja ich uprawy sięga czasów Fenicjan i późniejszego arabskiego panowania nad Półwyspem Iberyjskim. Hiszpańskie nazwy oliwy i oliwek, aceite i aceitunas, mają arabską etymologię.

W historycznej krainie, położonej na południu kraju, rozciągniętej pomiędzy pasmami górskimi Sierra Morena i Sierra Nevada, graniczącej z Estremadurą, Kastylią-La Manchą, Murcją i Portugalią rośnie ponad 90 mln drzew oliwnych. 60 mln z nich porasta rozległe, łagodnie pofalowane tereny prowincji Jaén, prawdziwego oliwnego królestwa.

To właśnie tu powstaje 20 % światowej oliwy z oliwek, co kształtuje od wieków społeczno-ekonomiczne oblicze regionu. Każdego sezonu w małych, rodzinnych gospodarstwach (tzw. aceituneros) i w wielkich wytwórniach wytwarza się setki tysięcy ton oliwy. Malownicze i urodzajne uprawy, tzw. campiñas, ciągną się kilometrami, porządkując linearnie tutejszy pejzaż. Jednak najwyżej cenione są oliwki z podnóży łańcuchów górskich: Sierra Mágina, Cazorla i Segura.
 

Zdjęcia (0)

Warto przeczytać

Artykuł
Pierwszy łyk

Najważniejszy jest człowiek. Zdanie to słyszałem w ostatnich miesiącach z ust co najmniej kilku bardzo cenionych winemakerów spoza Europy, m.in. Aurelio Montesa jr (Viña Montes, Apalta, Chile) i Joela Petersona (Ravenswood, Sonoma, USA). W ich ustach znaczyło to tyle, że gust ostatecznego odbiorcy wina liczy się dla nich tyle samo, ile siedlisko, użyta odmiana winorośli... więcej »

Artykuł
Stary okropny świat

Mówiąc bez ogródek, choć z pewną dozą przesady. Z winami z Nowego Świata, bohaterem tego numeru Magazynu WINO, jest jak z mniejszościami narodowymi, etnicznymi czy obyczajowymi, jak z Czarnymi, z Cyganami, z Żydami, z gejami. Traktujemy je z centralnej pozycji, z samego pępka: nie, skąd, nie jestem rasistą (antysemitą, zapyziałym konserwatystą), ale... Chodzi mi oczywiście... więcej »

Artykuł
O walcowaniu słów kilka

Krążyłem wokół tego pomysłu od dłuższego czasu. W kilku poprzednich felietonach zdarzało mi się prawie napisać coś na ten temat, ale wciąż czegoś mi brakowało, więc zwlekałem, ociągałem się, czekałem nie wiadomo na co. Aż wreszcie przyszedł Matt Kramer, świetny felietonista Wine Spectatora (główny moim zdaniem powód, dla którego warto zaglądać do tego... więcej »

Artykuł
W poszukiwaniu trufli

Chcesz zachować smak trufli na dłużej? Jedz i zachowuj… wspomnienia w pamięci – radzą eksperci. W kuchni jest świętością nad świętościami – twierdził Alexander Dumas Ojciec, znany powieściopisarz, dramaturg i francuski smakosz, opisując króla stołu. Białe trufle, podziemne grzyby uwodzące swym zapachem smakoszy od wielu już stuleci, nie są jednak dla wszystkich... więcej »

Artykuł
Regulamin konkursu "Najlepsza karta WIn 2016"

Najlepsza karta win w Polsce: konkurs Magazynu WINO - Regulamin. A. Cele konkursu 1. Konkurs Najlepsza karta win w Polsce ma na celu wyłonić najlepszą kartę win w restauracji w Polsce. 2. W konkursie oceniane są: - oryginalność wyboru win - adekwatność win do proponowanego menu - rzeczywista dostępność win z karty w restauracji B. Jury 1. Jury konkursu stanowią redaktorzy Magazynu... więcej »

Artykuł
Pinot noir – odrobina praktyki

Z czym to pić? Dzięki stosunkowo szerokiej gamie stylów, czerwone burgundy sprawdzają się jako towarzysze wielu potraw. Pinot noir bowiem, mimo kapryśnej natury dającej się we znaki w winnicy, w kuchni jest całkiem elastyczne. Zgodzi się na przykład z pieczonym, albo duszonym kurczakiem. Jeśli dysponujemy dwiema butelkami wina, przyrządźmy tradycyjny francuski coq au vin z jedną... więcej »

Komentarze (5)

GrześDodane: 19.03.2011

pełny tekst jest tu: http://tratoria.pl/content/pl/articles/attachments/50_jaen_krolestwo_hiszpanskiej_oliwy.pdf szkoda kasy na cały numer

Odpowiedz
Ewa WieleżyńskaDodane: 20.03.2011

A kupuje Pan Magazyn dla tekstu o oliwie?

Odpowiedz
sir.Dodane: 22.03.2011

Z całym szacunkiem, ale to pytanie jest niepoważne. Jeśli pismo zamieszcza jeden artykuł tak marnej jakości, to można mieć wątpliwości także co do reszty tekstów. Być może zamiast dawać komuś prztyczka w nos i sugerować, że wspomniany artykuł jest bez znaczenia (po co się go publikuje? to, że nie czyta artykułu redakcja nie znaczy, że nie przeczyta go nikt inny; sic!), warto przestać zadzierać nosa, pozować na jedynych mądrych i po prostu przeprosić czytelników, że się taki "artykuł" przedostał do numeru?

Odpowiedz
Ewa WieleżyńskaDodane: 23.03.2011

Moje pytanie nie miało na celu "dania prztyczka w nos" a jedynie zwrócenie uwagi, że praktyka powielania tego samego tekstu na różnych forach, nie jest normalną praktyką autorów Magazynu Wino. Jest to kwestia indywidualnych rozstrzygnięć etycznych. <br />Co do jakości wspomnianego tekstu, o której pisze Sir., to wydaje mi się, że poza ewidentnym błędem dotyczącym klasyfikacji oliwy z picual, za co czytelników w imieniu Magazynu przepraszam, tekst Agnieszki Wojtowicz ma wartosć informacyjną, inaczej byśmy go nie drukowali. Rozumiem, że jeden błąd, może tę wartośc, w oczach czytelników, podważać, za co jako członek redakcji czuję się współodpowiedzialna. Jednak wnioskowanie o jakości pozostałych tekstów na podstawie błędu w innym, wydaje mi się nie tylko logicznym nadużyciem, ale również wyrazem złej woli.

Odpowiedz
Dodane: 23.03.2011

Podziwiam Pani Ewo za cierpliwość i język rzadko obecny na forach internetowych, bo aż się prosi o mniej wyważoną ripostę. <br /> <br />@Grześ: <br />Jeśli ktoś jest zainteresowany tylko i wyłącznie tematyką oliwy z Jaén, to może rzeczywiście "szkoda kasy na cały numer". <br />Natomiast takie pasożytnicze podejście do wszystkich artykułów ma krótkie nóżki - jeśli nie będzie sprzedaży i nie będzie reklamodawców, to nie będzie tekstów. Prosta sprawa. <br /> <br />@sir.: <br />Zamiast zrzędzić proponuję wskazać konkretne błędy i napisać sprostowanie, a najlepiej cały lepszy tekst. Łatwiej skrytykować pałac niż psu budę postawić, sir.

Odpowiedz





Kalendarium imprez
27.10

Pt

Stilnovisti XII Grand Prix Magazynu Wino 2017

Tor Wyścigów Konnych Służew w Warszawie, Trybuna C

Do góry

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER


Ta strona korzysta z ciastek - małych plików tekstowych przechowywanych na komputerze użytkownika - celem ułatwienia korzystania z serwisu poprzez zapisywanie informacji o takich akcjach użytkowników jak np zalogowanie. Aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj »

ZAMKNIJ