ABC Wina (96)

17.10.2016
Jakie wino dla wegan?

Rozmowa toczy się na Bałkanach, w gronie męskich mięsożerców. A przy okazji winogrodników i winiarzy. Została sprowokowana wegetariańskim zestawem śniadaniowym, który kelner przyniósł na prośbę jednego z biesiadników, o dziwo – Rosjanina. Dotyczy win dla wegetarian i wegan. Żartom nie ma końca. Zaczyna się od drożdży, które – jako... więcej »

17.10.2016
Pinot noir – odrobina praktyki

Z czym to pić? Dzięki stosunkowo szerokiej gamie stylów, czerwone burgundy sprawdzają się jako towarzysze wielu potraw. Pinot noir bowiem, mimo kapryśnej natury dającej się we znaki w winnicy, w kuchni jest całkiem elastyczne. Zgodzi się na przykład z pieczonym, albo duszonym kurczakiem. Jeśli dysponujemy dwiema butelkami wina, przyrządźmy tradycyjny francuski coq au vin z jedną... więcej »

17.10.2016
Czerwona Burgundia

1. Geografia i klimat Burgundia to kraina urokliwych, łagodnych wzgórz zbudowanych z wapieni, margli i gleb gliniastych. Już wiele wieków temu zauważono, jak dobrze na tym obszarze czuje się pinot noir. Sielankowy charakter prestiżowego regionu psuje jednak bardzo kapryśna pogoda, która z jednej strony spędza sen z oczu tamtejszym winiarzom, a z drugiej paradoksalnie... więcej »

Jak powstaje wino? (1)

9.7.2013
Lotna kwasowość racjonalnie

Dlaczego Louis Pasteur w ogóle zajął się poważnie winem? Dostał zlecenie od rządu, by zaradzić najpoważniejszemu problemowi, który trapił wówczas burgundzkich winiarzy: beczki, które opuszczały ich piwnice wypełnione pysznym i cennym winem, do londyńskich kupców docierały pełne nie tak pysznego i dużo mniej cennego octu. Napisanie pełnej polemiki z... więcej »

Wino i jedzenie (133)

3.3.2017
Gaggenau Sommelier Awards: wino i kawa w jesiennym Wiedniu

Stilarena – salon pokazowy sprzętów firmy Gaggenau w Wiedniu ulokowany jest w miejscu zupełnie nie pasującym do stereotypowych obrazków stolicy Austrii. Quellenstrasse to ślepa ulica zamknięta linią kolejową, zabudowana czynszówkami i komunalnymi wohnblokami w dzielnicy Favoriten. Zabytków tu nie ma, a najbliższy – Arsenał – oddalony o około... więcej »

21.11.2016
Się kręci, jest dobrze

Tak sobie zaplanowałem, że ten tekst poświęcę Czasowi Dobrego Sera w Sandomierzu, bo jakkolwiek by patrzeć, to jednak największy taki festiwal w Polsce. Pomysł wydawał się świetny, aktualny i ważny. Ale… No tak, wiśta wio, łatwo powiedzieć. Cztery razy zaczynałem pisać i zawsze pod koniec przypominało mi się coś bardzo istotnego, co moim zdaniem powinno być w tekście i nagle... więcej »

25.10.2016
Bąbelki na dzień dobry

współpraca Ewa Wieleżyńska i Tomasz Prange-Barczyński Ciepłe bułeczki, dobre masło, idealnie ugotowane jajko. I jeszcze ulubiona konfitura. I croissanty. I... musiak! Tak. Tylko jaki? – Dlaczego piję szampana do śniadania? A nie robią tak wszyscy? – miał ponoć powiedzieć angielski dramaturg i reżyser Noël Coward. Cóż – ja do tego grona się nie... więcej »

Słownik winiarski (1)

10.4.2014
Języki poplątane winem

– Szczególnie nie lubię win wykwintnych – oznajmił Kuba, siedmiolatek, po tym, jak na podobieństwo dorosłego konesera wwąchał się w kieliszek i umoczył wargi w jakimś nadzwyczaj srogim winie wytrawnym. Bez pudła umie już naśladować grymasy dorosłych, wychowany w rodzinie smakoszy, którzy każdy gourmecki posiłek lubią skropić czymś akuratnym. Jego ulubione... więcej »

Główne regiony winiarskie (314)

31.10.2014
Rioja: Historia beczką się toczy

Gdyby czerpać wiedzę wyłącznie z popularnych winiarskich książek i dać się porwać nurtowi dyskursu prowadzonego przez największych dziś producentów riojy, można by wysnuć wniosek, że wino w regionie narodziło się z końcem XIX wieku; że klęska filoksery i łaska bordoskich winiarzy uciekających do Haro z biegiem torów kolejowych tu prowadzących były ziarnem rzuconym na... więcej »

22.10.2014
Rioja in blanco

Trudno pisać o winie, którego nie ma. Nie istnieje w świadomości konsumenta, bo rioja kojarzona jest przede wszystkim z czerwienią. Nie ma jej na rynku – pięknych białych rioj w starym stylu próżno w Polsce szukać. Z kolei przeciętna viura, na której biała Rioja bazuje, znika wśród innych białych win, nie wyróżniając się niczym. Na kłopoty:... więcej »

21.10.2014
Naddunajskie terroir

Gdy po wielkim skandalu roku 1985, kiedy to kilku producentów przyłapano na „wzbogacaniu” win glikolem, trzeba było właściwie od nowa budować reputację austriackiego winiarstwa, do pracy wzięły się zarówno władze, jak i sami winiarze. Dzięki tym pierwszym Austria ma dziś z jednej strony regulującą branżę w skali kraju i sprawnie na ogół działającą... więcej »






Kalendarium imprez
27.10

Pt

Stilnovisti XII Grand Prix Magazynu Wino 2017

Tor Wyścigów Konnych Służew w Warszawie, Trybuna C

Do góry

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER


Ta strona korzysta z ciastek - małych plików tekstowych przechowywanych na komputerze użytkownika - celem ułatwienia korzystania z serwisu poprzez zapisywanie informacji o takich akcjach użytkowników jak np zalogowanie. Aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj »

ZAMKNIJ