Miranda 27.01.2010 11:27

jestem wegetarianka Wiem o tym, że wina klaruje sie substancjami pochodzącymi z żelatyny lub z domieszką żelatyny a to przeciez z kości zwierzęcych pochodzi...
a bardzo lubię, szczególnie czerwone wytrawne lub półwytrawne czylijskie lub hiszpańskie winko... ale zauważyłam, że po jednych czuję sie źle, po innych dobrze.
jak to jest z tymi domieszkami
jak rozpoznać wino które jest klarowane środkami pochodzenia roślinnego... ?


28.01.2010 01:18

Dziś do klarowania większości win, zwłaszcza w Nowym Świecie, używa się preparatów mineralnych, przede wszystkim bentonitu (rodzaj glinki). Materiały pochodzenia organicznego (kazeina, żelatyna, białka jajek, białka pochodzące z ryb) są używanie głównie do klarowania droższych win. Niestety nie zawsze odpowiednią informację znajdziemy na etykiecie, prawo nie wymaga jej podawania, choć to się pewnie zmieni. Nieliczni producenci (np. Randall Grahm z Kalifornii) podają na swych winach pełną informację o wszystkich preparatach wykorzystanych podczas produkcji wina, w tym o substancjach klarujących. Coraz więcej jest win nie klarowanych, ich producenci zwykle podają tę informację na etykiecie.


JWalczak 01.02.2010 03:53

Odczucie bólu głowy nie koniecznie wiązałbym z rodzajem substancji użytej do klarowania, raczej ze składem samego wina.


Odpowiedz:

Kalendarium imprez
02.12

So

Festiwal Wina Bachanalia

Zamek Ryn, pl. Wolności 2, Ryn

Do góry

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER


Ta strona korzysta z ciastek - małych plików tekstowych przechowywanych na komputerze użytkownika - celem ułatwienia korzystania z serwisu poprzez zapisywanie informacji o takich akcjach użytkowników jak np zalogowanie. Aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj »

ZAMKNIJ