Collio. Wybrane wina - degustacja
2008-11-25





Tomasz Prange-Barczyński

Collio. Wybrane wina - degustacja


DOC collio | fot. TPB

Friulano

Znakomite

Friulano 2007, Russiz Superiore
Pełne siły, niemal dekadenckie wino z potężnym atakiem, rozpięte między kamienną, wapienną mineralnością, a miękkimi aromatami ziół i papai. Gładkie i genialne.

Bardzo dobre

Friulano 2007, Franco Toros
Bardzo rasowy tocai w stylu klasycznym dla Franco Torosa: idealne odczytanie terroir stanowiącego tło dla znakomitej owocowości. Dość miękkie, uwodzicielskie.

Ronco della Chiesa 2006, Borgo del Tiglio
Przenikliwe, czyste wino będące selekcją najlepszych owoców friulano dokonaną przez Nicolę Manferrariego. Bardzo rasowe, mineralne, czyste, ocierające się o znakomitość.

Tocai Friulano 2007, Marco Felluga
Mineralność w czystej postaci – niemal górskie, chłodne wino zmierzające w stronę technicznej doskonałości. W nosie i na podniebieniu aromat mokrych kamieni i ziół. Eleganckie i dość pełne.

Tocai Friulano 2007, Drius
Pieprzne i mineralne do cna, zdyscyplinowane wino. Przy tym szczodre, z oddechem, do picia. Wielka przyjemność.

Tocai Friulano 2006, Mario Schiopetto
Czysta mineralność. Ekspresyjne, kredowe wino o soczystym owocu, gładkie i pełne, przy tym świetnie zrównoważone. Na finiszu delikatne tony miodowe.

Friulano 2007, Otmar Sturm
Świetny, mineralny, pełny nos: owoc i kamienie. Usta prawdziwie szturmowe. Wyraziste, pełne, ze znakomicie odczytanym owocem.

Tocai Friulano 2006, Borgo del Tiglio
Superinteligentna nuta beczki, świeżość, owocowość i elegancja. Usta dość miękkie, bardziej owocowo-roślinne, niż mineralne.

Friulano 2007 Branko
Czysty, elegancki, wyrazisty nos friulańskiego tokaju; usta mineralno-owocowe, zwarte, pełne, ze świetnym, kamiennym tłem. Siła.

Pinot bianco

Znakomite

Pinot Bianco 2007, Franco Toros
Świeże, pełne wino ukazujące cały owocowy majestat pinot bianco i niezwykłość colliańskiego terroir. Kryniczna mineralność, pełnia i hedonizm. Wielki potencjał.

Bardzo dobre

Pinot Bianco Riserva 2004, Russiz Superiore
Wino niemal erotyczne, świetnie dojrzałe, gęste, mocne, ale znakomicie zrównoważone, pełne siły, o miękkiej strukturze, podkreślone znakomitym odczytaniem terroir.

Pinot Bianco 2006, Mario Schiopetto
Wino bardzo surowe, kamienne, pieprzne, zdominowane przez terroir w ataku z każdym łykiem zyskuje urzekającą kwiatowość. Powabne, pełne i soczyste.

Pinot Bianco 2007, Russiz Superiore
Encyklopedyczne, kwiatowo-owocowe nuty pinot bianco na mineralnym tle. Delikatny niuans cytrusowy. Soczyste, pełne wino do jedzenia i na taras.

Chardonnay

Znakomite

Chardonnay Selezione 2006, Borgo del Tiglio
Oleiste i soczyste chardonnay, w którym nuty beczkowe ustępują pola świeżej owocowości. Jest w tej selekcji siła, są świetnie zrównoważone nuty roślinne. Wino pełne, o wielkim potencjale, wreszcie po prostu bardzo smaczne.

Archetipi Chardonnay 1997, Puiatti
Pasja Giovanniego Puiatti do robienia win, które z każdym rokiem będą zyskiwać na wartości znajduje najlepszą egzemplifikację w 11-letnim chardonnay. Wino jest niezwykle świeże, fenomenalnie owocowe i w niewielkim tylko stopniu ewoluowane. Ma szarm najlepszych chardonnay, wielką elegancję i ekspresję, pozostaje przy tym ujmująco delikatne.

Bardzo dobre

Chardonnay 2006, Borgo del Tiglio
Wyraziste, beczkowe chardonnay – czyste, eleganckie, zrobione z pełną kontrolą. Wino żywe, świeże, o znakomitym potencjale.

Chardonnay 2007, Franco Toros
Naznaczone nutą mineralną, dość miękkie, nieco podkręcone dębiną (20 proc.) superczyste chardonnay. Mniej charakteru winiarni niż w innych winach Torosa.

Chardonnay 2007, Marco Felluga
Bardzo surowe, mineralne (lekka nuta asfaltu), wciąż dość zamknięte. Najmniej ekspresyjne z serii, ale za to bardzo potencjalne. Czekać!

Chardonnay 2007, IGT venezia giulia, Conti Attems
Mainstreamowe chardonnay świadczące o dużej kulturze winifikacji i inteligentnym użyciu beczki. Zdominowane przez eleganckie nuty waniliowe, pełne cytrusowej kwasowości. Więcej niż przyjemne.

Pinot Grigio

Bardzo dobre

Pinot Grigio 2007, Branko
Moc i słodycz w ataku, także lekka nuta lakierowa, żywiczna. Potoczyste, krągłe (dojrzewało w tonneaux), pełne i o wielkim potencjale. Jedno z najlepszych pinot grigio w apelacji w 2007 r.

Pinot Grigio 2007, Russiz Superiore
Pełne, owocowe, bardziej soczyste w porównaniu z winem Marco Felluga i też bardziej hedonistyczne. W ustach świeże, opulentne, dość ciężkie.

Pinot Grigio Mongris 2007, Marco Felluga
Superświeże, delikatnie mineralne, czyste. Mnóstwo w nim zwiewnej elegancji, finezji. Warto poczekać na Mongris przynajmniej kilka lat.

Pinot Grigio 2007, Franco Toros
Klasyczna miodowo-roślinna nuta pinot grigio w ataku, ale też bardziej pieprzne i mineralne, co nadaje mu szczególnego charakteru. W ustach miękkie i zwiewne, Bardzo precyzyjne wino.

Pinot Grigio 2006, Mario Schiopetto
Pełne, soczyste wino o klasycznych dla odmiany, słodkawych tonach i wyrazistym mineralnym tle. W ustach terroir zdecydowanie dominuje nad szczepem. Siła, charakter, elegancja i precyzja.

Pinot Grigio 2006, Alessio Komjanc
Lekko zredukowane, zdominowane nutami suszonych ziół, bardzo delikatnie zbudowane pinot grigio. Z salumi ujawnia klasyczne nuty kwiatowe.

Pinot Grigio 2007, Conti Attems
Waniliowa nuta dębu niewątpliwe nadaje charakter pinot grigio Attems, ale nie dominuje przesadnie nad całym winem, w którym nie brak miejsca na aromaty cytrusowe i dobrze wiążącą całość kwasowość.


W drodze do San Floriano | fot. TPB

Sauvignon

Znakomite

Sauvignon 2007, Otmar Sturm
Supermineralny, encyklopedyczny, czysty, kamienny sauvignon. Pełny, elegancki, chirurgicznie precyzyjny. Przy tym znakomicie owocowy. Klasa!

Sauvignon 2007, Russiz Superiore
Świeże, soczyste, pełne owoce, na podniebieniu grejpfrutowa szorstkość, a w tle kapitalna mineralność. Potencjał na wiele, wiele lat dojrzewania w butelce, choć już dziś daje mnóstwo przyjemności.

Bardzo dobre

Sauvignon 2007, Franco Toros
Znów typowe dla Torosa zrównoważenie owocowości i mineralności. Bardzo rasowe sauvignon z krągłym owocem i wyrazistą, ostrą nutą kamienną.

Sauvignon 2007, Drius
Chłodna, kryniczna dyscyplina – wino zdrojowe, czyste, znakomicie ekspresyjne. Wielki potencjał.

Sauvignon 2006, Mario Schiopetto
Ultraklasyczny, terroirystyczny sauvignon, kredowy, surowy, kamienny, usta świetnie zbalansowane, znakomita równowaga między mineralnością a soczystością owocu, wino do picia, radosne, żywe, ziołowe.

Sauvignon 2007, Marco Felluga
Oszczędne, surowe, przy tym wyraziste i silne sauvignon o znakomicie równoważącej materię kwasowości. Ekspresja mineralności Collio.

Ruttars Sauvignon 2000, Puiatti
“Doctor No” udowadnia słuszność swej filozofii: bardzo czyste, świetnie dojrzałe, finezyjne, ale i pełne siły sauvignon z uwypukloną nutą terroir.

Sauvignon Riserva 2004, Russiz Superiore
Mięsne, dobrze ewoluowane, kamienne wino z uroczą nutą soczystego agrestu wyłaniającą się po kilku chwilach w kieliszku. Harmonijne, mineralne, owocowe.

Sauvignon 2007, Branko
Superczyste, kryniczne, rasowe sauvignon. Siła, mineralność, potencjał, a przy tym fenomenalna finezja.

Sauvignon Ronco di Zegla 2005, Maurizio Princic
Bardzo wyraziste, nieco palone, trochę mięsne, już dość ewoluowane nuty. Pojawia się zatem i odrobina masła i ciut miodu, ale i niuans żelazawy. W końcówce świetna owocowa goryczka.

Sauvignon Gmajne 2006, Primosic
Za mięsno-kamiennym atakiem pojawia się odległy akcent miodu; usta też słodko-mineralne, ożywione doskonałą kwasowością i goryczką.

Sauvignon Ronco Cucco 2004, Villanova
Lekko przypalone nuty owocowego sauvignon, trochę marakui i roztopionego masła. Wyraziste, dość dojrzałe, miękkie, ale niepozbawione nerwu.

Sauvignon Ruttars 2007, Puiatti
Bardzo typowe sauvignon o świeżym owocu i lekkiej, nieco szorstkiej mineralności. Z młodych win Puiattiego z pewnością najciekawsze.

Sauvignon 2006, Simon Komjanc
Nos poza stylem: kwiaty, owoce, słodycz, ale i gotowana kasza. A jednak napięcie ust, siła i wyrazistość, cierpkość, kwasowość i mineralność mówią, że za kilka lat to może być kawał wina.

Sauvignon Vigneti di Scrio 2006, La Ponca
Dość nowoczesne wino, w którym pojawia się nuta owoców tropikalnych typowych raczej dla sauvignon z Nowej Zelandii zachowuje w sumie kamienną czystość, a przy tym pozostaje po prostu bardzo smaczne.

Sauvignon 2007, Conti Attems
Międzynarodowe w stylu (marakuja, miękkość), choć niepozbawione lokalnego charakteru (krzemienne, mineralne tło) sauvignon – ładnie zrobione, smaczne, łagodne.

Ribola Gialla

Bardzo dobre

Ribolla Gialla 2007, Marco Felluga
Bardzo świeża, kamienno-ziołowa, ale i owocowa ribolla w stylu Marco Fallugi. Wino eleganckie, niezwykle czyste, świetnie kwasowe i znakomicie zintegrowane.

Ribolla Gialla 2007, Otmar Sturm
Lżejsze niż inne wina Sturma, bardziej trawiaste, czyste i świeże. Urokliwe.

Malvasia

Znakomite

Malvasia 2006, Borgo del Tiglio
Niezwykle inteligentne wino o świetnie zrównoważonej nucie cukierniczej, czyste, swoiście delikatne przy jednocześnie potężnej materii. Wielkie.


Collio | fot. TPB

Kupaże

Znakomite

Studio di Bianco 2006, Borgo del Tiglio
Kupaż 50 proc. friulano oraz rieslinga i sauvignon (po 1/4): elegancki, stonowany, pełny. Przykład perfekcyjnego użycia beczki nadającej winu ogłady, charakteru i krągłości, ale nie niszczącego osobowości poszczególnych składników i miejsca ich pochodzenia. Dwie dekady do odczekania.

Bardzo dobre

Molamatta 2007, Marco Felluga
Zaledwie muśnięty dębem kupaż, kompleksowy, młody, pełen owocu i szacunku dla terroir. Wino ułożone i potencjalne, na razie zdominowane przez pinot blanc, miękkie, nieco maślane, pełne i eleganckie.

Klin 2004, Primosic
Bogaty, potoczysty wieloszczepowy kupaż atakujący nutami mango i soczystych owoców tropikalnych. Z czasem pojawia się beczka, Klin pozostaje jednak przede wszystkim winem o znakomitej, gęstej owocowości. Warto je przewietrzyć w karafce.

Bianco 2004, Matijaz Tercic
Piękne, dojrzałe wino tracące z wolna dominujące nuty dębowe na rzecz miodu spadziowego, dojrzałych gruszek. Złożone, pełne, eleganckie i pełne mocy.

Bianco 2006, Muzic
Bardzo charakterne, długo macerowane, złożone wino o przyjemnej goryczce owocu, nieco przypalone, ale soczyste i żywe. Intrygujące.

Rosenplatz 2006, Livio Felluga
Bardzo oryginalne wino Livio Fellugi (znanego producenta z Colli Orientali) wyjątkowo zrobione w Collio, zdominowane przez intrygującą nutę wodorostów, w pełni mineralne, pełne i żywe.

Bianco 2006, Zuani
Pieprzne, czyste, pełne nut roślinnych wino. Eleganckie, bardzo czyste, o znakomitym potencjale.

Broy 2006, Eugenio Collavini
Smaczne wino o wyraźnej, choć delikatnej nucie waniliowej wspartej ożywczą, cytrusową kwasowością. Świeże, choć jednocześnie mocne. Spory potencjał.

Bianco 2005, Borgo del Tiglio
Jak na wina z Borgo del Tiglio Collio Bianco wydaje sie dość prostolinijne. Zachowuje jednak mnóstwo soczystości, jest świetnie złożone, eleganckie i żywe. Warto poczekać.

Beli Grici 2004, Renato Keber
Oleiste, pełne, soczyste wino o nutach świeżej gryki, pełne słodyczy, zdecydowanie do dojrzewania w domowej piwniczce.

Bianco di Collina 2006, Draga
Trawiaste, świeże, żywe, krzemienno-roślinne, jednocześnie dość tłuste, o słodkim, pełnym owocu. Mocne.

Bianco Pe Ar 2005, Skok
Bardzo rześkie, świeże w nosie, z wyraźną nutą marakui, wanilii, ale i trawy. Na podniebieniu miękkie, kremowe.


fot. TPB

Merlot

Znakomite

Merlot 2003, Franco Toros
Krwisty, soczysty, rasowy, dużej klasy merlot ze świetnie zintegrowaną beczką, nutami czekolady i tytoniu oraz porzeczek i jesiennych liści. Wino swoiście lekkie, o finezyjnej strukturze i wciąż młodych taninach.

Bardzo dobre

Merlot 2005, Russiz Superiore
Młody, mineralny, jodowy merlot, bardzo charakterny, wciąż twardy, gdy idzie o taniny, ale z przyjemną, krągłą strukturą. Wielka przyszłość.

Merlot Varneri 2005, Marco Felluga
Bardzo ekspresyjne, miękkie wino o znakomitej owocowości, a w dalszym ciągu także zaczepnym, pełnym charakteru, mineralnym tle.

Cabernet franc

Znakomite

Cabernet Franc 2005, Russiz Superiore
Pachnący dojrzałą papryką, wilgotny, świetnie dojrzały franc ma gęste, pluszowe usta, doskonałą konstrukcję, mnóstwo siły i jednocześnie elegancji. Harmonijne, wyraziste wino o dużym potencjale dojrzewania.

Cabernet Franc 2006, Otmar Sturm
Ultramineralny, kamienno-jodowy, dość twardy franc, w którym po ascetycznym nosie następują potoczyste, klasyczne usta. Świetne, stonowane i klasyczne wino.

Cabernet sauvignon

Znakomite

Cabernet Sauvignon 1991, Puiatti
Dlaczego warto trzymać w piwnicy wina z Collio? Odpowiedzią niech będzie 17-letni cabernet Giovanniego Puiatti, zrobiony w dodatku bez użycia dębowej beczki. Wino jest oczywiście ewoluowane, ma przyjemne nuty wędzone, ale zachowuje przy tym świetną soczystość owocu, żywe nuty mięsne i klasyczną lekkość.

Bardzo dobre

Cabernet Sauvignon 2005, Marco Felluga
Mięsny, wędzony, soczysty, żywy nos i czysta, miękka faktura ust – pełne charakteru caberneta, w pełni dojrzałe, rasowe wino.

Cabernet Sauvignon Ruttars 2004, Puiatti
Bardzo klasyczny, w pełni użytkowy (jeść, jeść, jeść) cabernet o przyjemnej nucie papryki, znakomitym owocu i relatywnej lekkości. Ciekawe, czy będzie starzeć się tak jak 1991…

Kupaże

Znakomite

Rosso 2003, Borgo del Tiglio
Skoncentrowany, ekspresyjny, pełen charakteru i nerwu, a jednocześnie świetnie zrównoważony kupaż bordoski. Mnóstwo owocu, nuty paprykowe. Potężne, potoczyste wino.

Riserva degli Orzoni 2003, Russiz Superiore
Potoczyste, animalistyczne wino, w którym znaleźć można nuty stajni, bardzo świeżego masła, sera, gorącego mleka. Na podniebieniu krągłe, dojrzałe, żywe. Nie przetrwa pewnie dekad, ale przynajmniej kilka lat może jeszcze układać się w butelce.

Bardzo dobre

Carantan 2003, Marco Felluga
Jak na Marco Fellugę przystało – soczysty, pełny, cabernetowy owoc w ataku w dalszej degustacji ustępuje miejsca nutom terroir. Czyste, nieco żelazawe, bardzo harmonijne, wciąż młode wino.

Andritz Rosso 2004, Otmar Sturm
Bardzo zwarte, wciąż młode, ale w pełni dojrzałe wino o potężnych taninach, miękkiej fakturze i soczystym owocu.

Red 2006, Branko
Nowoczesne wino o aksamitnej, kuszącej fakturze. Sporo słodkich nut barrique. Owocowe, gładkie, atrakcyjne.

Wina zdegustował i notki zredagował Tomasz Prange-Barczyński.

Powrót do strony głównej "Collio. Wina pogranicza"

Tekst ukazał się w numerze 34 (4/2008)