ABC wina
2008-11-26





Regiony winiarskie | Odmiany winorośli | Wino i nauka | Kupowanie wina | Własna piwnica  | Wino i zdrowie

Węgry - Somló
Regiony winiarskie

Apelacja w zachodnich Węgrzech, na północnym skraju gór Bakony na Małej Nizinie Węgierskiej. Obejmuje 700 hektarów na stokach wygasłego wulkanu Somló-Hegy w gminach Somlószőllős, Doba, Somlóvásárhely i Somlójenő. Apelacja dopuszcza tylko wina białe ze szczepów olaszrizling, hárslevelű, furmint, juhfark, chardonnay, tramini, ezerjó, rajnai rizling i in... więcej

Cabernet sauvignon
Odmiany winorośli

Kto wie, jak wyglądałyby współczesne wina Bordeaux, Kalifornii, Chile i wielu innych krajów, gdyby w końcu XVIII w. ówczesny właściciel Château Mouton (dzisiejsze Mouton-Rotschild) Baron Hector de Brane i jego sąsiad Armand d’Armailhacq nie postanowili zastąpić w swych winnicach odmian białych czerwonymi... więcej

Fioksera. Historia żółtej mszycy
Wino i nauka

Gdy latem 1863 roku w jednej z kamienistych winnic w wiosce Pujaut nad Rodanem zaczęły schnąć liście kilku krzewów, nikt nie przypuszczał że rozpoczęła się właśnie wielka wojna... więcej

Viognier: kariera z niebytu
Odmiany winorośli

Niezwykła kariera viognier nie ma sobie równych we współczesnej historii wina. Odmiana, która ledwie czterdzieści lat temu była zagrożona wymarciem, dziś podbija nowe kraje i regiony winiarskie... więcej

Biodynamicy. W rytmie faz księżyca
Wino i nauka

„Weź pusty róg krowy, która już rodziła i podczas jesiennego zrównania dnia z nocą napełnij go krowim łajnem. Pójdź na pole i zakop róg w ziemi na pół roku.” To nie cytat z poradnika wrednej wiedźmy, co roku tysiące wydawałoby się poważnych twórców znakomitych win bierze róg, napełnia go i zakopuje... więcej

Korkować czy zakręcać? Część 1
Wino i nauka

Gdyby nie korki z kory dębu korkowego, być może nie pilibyśmy dziś takich win, jakie pijemy. Przyszłość tej klasycznej zatyczki do butelek stoi dziś jednak pod dużym znakiem zapytania. Swe niezwykłe własności korek zawdzięcza budowie, którą po raz pierwszy... więcej

Korkować czy zakręcać – część 2
Wino i nauka

W poprzednim numerze Magazynu WINO przedstawiłem krótki zarys historii korka oraz największy problem związany z jego użyciem – chorobę korkową wina, czyli skażenie 2,4,6-trójchloroanizolem (w skrócie TCA). W tym numerze krótka opowieść o dwóch... więcej

Uwaga! Zawiera siarczyny
Wino i nauka
 
Od listopada 2005 na butelkach win sprzedawanych w Polsce i w całej Unii Europejskiej pojawił się złowieszczo brzmiący napis „zawiera siarczyny”. Konsumenci poczuli się zaniepokojeni. Czy słusznie? więcej

Anatomia dębu
Wino i nauka

Gdy na pytanie o rodzaj użytych beczek słyszymy od producenta odpowiedź „nowe francuskie” lub „roczne amerykańskie”, jesteśmy usatysfakcjonowani, wydaje się nam, że wiemy już wszystko. Czy naprawdę wiemy? Chyba jednak nie. Kiedyś beczka... więcej

Wino płynie przez sieć
Kupowanie wina

Przykład pierwszy: 279 zł tu, 36 euro (ok. 144 zł) tam. Przykład drugi: 294,51 zł tu i 39,60 euro (ok. 160 zł) tam. Czyli o tym, czy opłaca się sprowadzać wino z zachodu przez internet. I dlaczego ta sama butelka kupowana w polskiej sieci nie kosztuje (z reguły) mniej niż... więcej

Hiszpania i Portugalia
Własna piwnica

Przez ostatnich kilkanaście miesięcy Wiktor Bruszewski doradzał, jak wybudować i urządzić własną piwnicę na wino. Teraz przyszła pora na to, by piwnicę zapełnić butelkami. W kolejnych numerach Magazynu WINO nasi autorzy będą proponowali wina... więcej

Regiony winiarskie | Odmiany winorośli | Wino i nauka | Kupowanie wina | Własna piwnica  | Wino i zdrowie