Wino w kuchni
2008-11-26





Felietony Tadeusza Pióro | Sery, oliwy i inne smakołyki | Warsztaty kulinarne

O wyższości pinot noir
Warsztaty kulinarne 
O tym, że kuchnia kocha dobrego czerwonego burgunda, przekonywać nikogo nie trzeba. Są jednak burgundy i burgundy (czasem nawet blauburgundery). I choć tych najbardziej legendarnych, z Burgundii, wciąż u nas jak na lekarstwo, można sobie przy stole zupełnie dobrze poradzić. więcej

Wino w karnawale
Warsztaty kulinarne 
Wybór potraw i win na duże przyjęcie, zwłaszcza takie, na którym je się na stojąco, może nastręczać wiele trudności. Czym zastąpić dania przewidywalne, a zatem nudne? Jakie podać wina, by się nie zrujnować? więcej

Król rządzi w kuchni
Felietony Tadeusza Pióro
Idę o zakład, że w połączeniach z jedzeniem nie ma wina bardziej uniwersalnego niż riesling. Swoją przewagę w tej dziedzinie nad innymi szczepami zawdzięcza między innymi temu, iż potrafi być bardzo wytrawny, półwytrawny, półsłodki i całkiem słodki... więcej

Pecorino
Sery, oliwy i inne smakołyki
Nie jest przypadkiem, że pecorino, jeden z najdłużej udokumentowanych serów, produkowany jest z mleka owczego. Owce należały do najwcześniej udomowionych zwierząt, które od Starożytności wędrowały wraz z pasterskimi plemionami. więcej

Sery kozie
Sery, oliwy i inne smakołyki

Początki serowarstwa, związane z udomowieniem pierwszych zwierząt, giną w pomroce dziejów. Źródła pisane i archeologiczne znaleziska pozwalają cofnąć się o jakieś 12 tys. lat. Wiemy również, że pierwsze sery wyrabiały koczownicze ludy pasterskie... więcej

Kwaśne złoto. Aceto balsamico tradizionale di Modena
Sery, oliwy i inne smakołyki

Dwieście lat temu nie trafiał do sprzedaży, lecz jako rodzinny skarb stanowił wiano panny młodej lub podarek dla królów i papieży. Dziś jest obok trufli i szafranu najdroższym artykułem spożywczym... więcej

Comté i sery twarde
Sery, oliwy i inne smakołyki

W Polsce, gdzie przez lata najpopularniejszą formą podawania serów była serwowana na śniadanie kanapka, popularność serów twardych wydaje się oczywista. Warto jednak pamiętać, że prawdziwe sery twarde wysokiej jakości, niezależnie od kraju pochodzenia, różnią się zasadniczo od tych, które znamy z półek supermarketów. więcej

Cecina, ach cecina
Sery, oliwy i inne smakołyki
Można powiedzieć: oto wołowa odpowiedź na słynną podsuszaną wieprzowinę, czyli – cecina kontra jamón, czyli – podsuszane kawałki udźca wołowego kontra świńska noga. Cecina to wkład Kastylii-León w dziedzinę podsuszanego mięsa. Wędlina ta ma długą tradycję. więcej

O niemrawości zimowej
Felietony Tadeusza Pióro

Środek zimy, czy to śnieżnej i ślicznej, czy tylko słotnej i przeszywającej oślizłym chłodem, to dla kucharza ambitnego czas w całym roku najtrudniejszy. A kucharz ambitny to taki, który korzysta przede wszystkim z produktów sezonowych i lokalnych. Wyczynia... więcej

Felietony Tadeusza Pióro | Sery, oliwy i inne smakołyki | Warsztaty kulinarne