Wino i jazz – degustacje inaczej
2016-07-06





Atmosfera luzu i przygody towarzyszyła uczestnikom pierwszej z cyklu imprez Wino & Jazz Road Show & Dinner, na którą zaprosiliśmy w czerwcu miłośników wina w czterech miastach Polski.

Pomysł jest prosty i doskonale sprawdza się na całym świecie: połączyć ciekawą degustację wina ze smaczną kolacją i świetnym koncertem. Potrzeba do tego dobrego wina, znakomitego szefa kuchni, doskonałych muzyków i otwartej publiczności.

W połowie czerwca ruszyliśmy w liczącą ponad 1,5 tys. kilometrów trasę po Polsce obejmującą Warszawę, Kraków, Poznań i Trójmiasto w towarzystwie trzech włoskich winiarzy wybranych przez znaną sommelierkę z Italii, Elenę Schipani (AIS). Byli z nami: sardyńska Cantina di Gallura (ich niezwykle świeże białe wina bardzo się spodobały większości degustatorów), Marchesi de’Cordano – wielokrotnie nagradzany producent win ekologicznych z wciąż zbyt mało znanej w Polsce Abruzji oraz toskański Castello di Monterinaldi, o którego winach czterokrotny Mistrz Polski Sommelierów, Tomasz Kolecki-Majewicz powiedział: „Nareszcie chianti, które smakuje jak chianti.” Czy trzeba lepszej rekomendacji? Warto zwrócić uwagę na całą trójkę, tym bardziej że wciąż szukają w Polsce importera.

W Warszawie gościliśmy w Boscaiola Bar DiVino, nowym, pełnym niezwykłej energii wine barze na Powiślu, o którym wkrótce z pewnością będzie głośno. W Krakowie byliśmy w Albertina Restaurant & Bar; to nowe miejsce gastrowiniarskie, w którym za selekcję win odpowiada nasz felietonista Kuba Janicki, a w kuchni rządzi utalentowany Grzegorz Fic. Odwiedziliśmy także Bar 13 na Rynku Głównym – miejsce już klasyczne, którego miłośnikom wina przedstawiać nie trzeba. W Poznaniu Wino i Jazz odbyło się w restauracji SPOT, winiarskiej przystani, której właściciele nie ustają w organizacji imprez z winem w roli głównej. W Trójmieście bawiliśmy w Vinoteque w sopockim hotelu Sheraton, której całe serce oddał niezwykle utalentowany sommelier Andrzej Strzelecki oraz w gdyńskiej restauracji Biały Królik będącej częścią imponującego kompleksu hotelowego Quadrille Conference & SPA. To nowocześnie i ze smakiem urządzone miejsce, urokliwie położone w sercu parku warto zaznaczyć na prywatnej mapie Gdyni.

Właśnie tu, 18 czerwca odbyła się premierowa kolacja Wino & Jazz Dinner. Szef kuchni, Marcin Popielarz stworzył 6-daniowe menu degustacyjne do czołowych win wspomnianych włoskich producentów. Zaproponowane przez Popielarza połączenia wzbudziły entuzjazm gości. Na wieczór przybyli koneserzy wina, liczni przedstawiciele trójmiejskiej sceny gastronomicznej, mediów, a także gdańskiego ratusza. Na scenie pojawił się jazzowy duet: Izabela Krasucka (świetnie zapowiadająca się wokalistka młodego pokolenia) i znakomity pianista Stanisław Deja. Ich recital zebrał brawa od gości, wśród których znajdowały się takie znakomitości, jak Leszek Możdżer czy Leszek Kułakowski. Rangę kolacji podkreśliła obecność jednego z najważniejszych włoskich krytyków muzycznych, Alceste’a Ayroldiego, pod którego czujnym okiem dobrano repertuar.

Nad całością organizacji Wino & Jazz Road Show & Dinner czuwała Katarzyna Piecychna, przy nieocenionym wsparciu Joanny Miro (Free Music & Wine), której niniejszym bardzo dziękujemy za wysiłek i godne podziwu zaangażowanie.

Kolejne edycje Wino & Jazz jesienią br. oraz wiosną 2017. Śledźcie nas na facebooku!

Zachęcamy do obejrzenia pracy kuchni "od kuchni" Restauracji Biały Królik. 

https://www.youtube.com/watch?v=cFSO0LIfQwc