Doświadczamy Włoch, czyli "Experience Italy South and Beyond" w Polsce
2016-09-16





Dokładnie zaś – południowych regionów Italii. W ostatni wtorek, 13 września, w warszawskiej restauracji San Lorenzo odbyła się kolacja rozpoczynająca akcję „Experience Italy South and Beyond”. W jej ramach przez cały tydzień, od 19 do 25 września w restauracjach uhonorowanych certyfikatem Ospitalità Italiana będzie można spróbować specjałów z Apulii, Bazylikaty, Kalabrii, Kampanii, Sardynii i Sycylii. We wszystkich tych regionach nie brak produktów spożywczych, serów, oliw i win o zastrzeżonej nazwie pochodzenia.

W menu restauracji znajdą się takie dania jak: Carpaccio di Polpo - carpaccio z ośmiornicy z drobno posiekanymi suszonymi pomidorami z Sycylii (San Lorenzo), Impepata di Cozze – małże z pieprzem (L’Olivo), Paccheri al Pesce Spada e Fiori di Zucca, czyli makaron paccheri z kawałkami miecznika i kwiatami cukinii (Piccola Italia), Culurgionis Ogliastrini IGP - Ravioli z Regionu Ogliastra z ziemniakami, serem owczym i miętą (Restauracja Sardynia), Linguine agli Scampi – makaron linguine z krewetkami królewskimi (Incanto), Strozzapreti con N’duja di Spilinga, cipolla rossa di Tropea IGP e pomodoro San Marzano DOP - Makaron strozzapreti z n'duja di Spilinga, czerwoną cebulą z Tropei IGP i pomidorami DOP San Marzano (Trattoria Pizza Calabria) oraz Tiella di riso, patate e cozze alla tarantina - Ryż Sibari, ziemniaki i małże alla tarantina (Vivere Italiano).

Do dań będą serwowane wina z południa Włoch, m.in.: apuliańskie primitivo, sycylijskie grillo, inzolia i nero d’avola, sardyńskie cannonau czy falanghina z Kampanii.

W akcji biorą udział restauracje Trattoria Pizza Calabria, Incanto, L’Olivo, Piccola Italia, San Lorenzo i Sardynia w Warszawie oraz Vivere Italiano we Wrocławiu.