Co sommelier pije do pizzy
2016-09-16





Zapytaliśmy sommelierów, jakie wino rekomendują do pizzy. Poniżej konkretne propozycje:

Maciek Sokołowski (Mielżyński, Poznań): Wybrałbym białe, umiarkowanie kwasowe wino – pinot grigio, trebbiano, soave. Pasuje do sosu pomidorowego, szynki, rukoli, oliwek, sera i nie wadzi jeśli pizza jest pikantna. A jeśli już czerwone, to takie by tanina i alkohol nie zdominowały połączenia. Proste chianti lub valpolicella classico będą okej.

Tomek Szczepański (Marcel's Restaurant, Dublin): Wszystko zależy od dodatków na pizzy. Do klasycznej margherity podałbym wino z odmiany pecorino, do quattro formaggi zaserwowałbym falanghinę z Kampanii. Natomiast do pizzy z grzybami klasyczne sangiovese z Romanii.

Janek Bester (Winkolekcja, Warszawa): Stawiam na valpolicellę classico, ewentualnie bardolino.

Tomek Zaremba (Red Nose, Warszawa): A może nie Włochy? Współczesna owocowa Hiszpania. Tempranillo lub monastrell.

Jurek Kruk (4 Senses TV): Testowałem kilka opcji – najlepiej sprawdziło się różowe wino z tourigi nacional z Alentejo. Jego świeżość, lekkość i kwasowość dobrze komponują się z prawie każdą pizzą, a nuta słodyczy w tle świetnie współgra ze słonością parmezanu czy pleśniowego sera na quattro formaggi. Świetnie pasuje też do pomidorów. Młode pinot grigio z Veneto jest również dobrym wyborem. Idąc w myśl zasady, że szampan pasuje do wszystkiego, sięgnąłbym też po wina musujące z Włoch – franciacortę w wersji droższej lub ekonomiczne prosecco. Według mnie do pizzy nie pasują ciężkie, czerwone wina o wyraźnie beczkowym charakterze.

Łukasz Wojciechowski (MineWine, Poznań): Do pizzy? Piwo! Sami Włosi często tak piją.