Co sommelier pije do sushi
2016-09-28





Tomasz Szczepański (Ambra): Świetny będzie crémant de Bourgogne, austriacki grüner veltliner, alzacki gewurztraminer.

Maciej Katarzyński (Kolor Wina): Sauvignon blanc z różnych zakątków świata – Loara, Nowa Zelandia, nawet Włochy; hiszpańskie verdejo z Ruedy; ciekawym eksperymentem może też być sherry fino lub manzanilla.

Marek Rakowski (The Pig – on the Beach):  Sake!

Łukasz Bester (Winkolekcja): Sake to nie klasyka. Japończycy mówią że „nie popija się ryżu ryżem”. Paradoksalnie w Japonii do sushi częściej sięga się po piwo. I zieloną herbatę oczywiście.

Marek Rakowski: Może to i nie jest klasyczne połączenie, ale udane. W wielu najlepszych restauracjach takie pairingi można spotkać. Ale wracając do wina, ciekawym połączeniem z sushi mogłoby być sherry.

Maciek Sokołowski (Mielżyński): Prosecco – choć nieco wzmaga pikantność, świeże chardonnay – zwłaszcza do tych z rybą maślaną lub łososiem; żywiołowy argentyński torrontes, który daje radę nawet z marynowanym imbirem.

Jurek Kruk (4 Senses): Niemiecki riesling jako połączenie doskonałe i uwaga – lekki pinot noir z Nowego Świata. Choć większość czerwonych win nie współgra dobrze z sushi, to będzie dobrym towarzyszem nigiri z tuńczykiem i z węgorzem.

Różnorodność smaków sushi sprawia, że trudno o jedną uniwersalną butelkę. Namawiamy Was do eksperymentów. Wiele z zaproponowanych przez sommelierów win można dostać w szerokiej dystrybucji po niewygórowanych cenach. Kupcie na spółkę kilka butelek, zamówcie sushi do domu i sami oceńcie, co smakuje Wam najbardziej.

Informacje o bieżących działaniach Stowarzyszenia Sommelierów Polskich na stronie www.sommelierzy.pl