Pinot noir – odrobina praktyki
2016-10-17





Z czym to pić?

Dzięki stosunkowo szerokiej gamie stylów, czerwone burgundy sprawdzają się jako towarzysze wielu potraw. Pinot noir bowiem, mimo kapryśnej natury dającej się we znaki w winnicy, w kuchni jest całkiem elastyczne. Zgodzi się na przykład z pieczonym, albo duszonym kurczakiem. Jeśli dysponujemy dwiema butelkami wina, przyrządźmy tradycyjny francuski coq au vin z jedną butelką i podajmy go z drugą.

Najlżejsze, niedrogie czerwone burgundy, które nie miały kontaktu z beczką, możemy połączyć z bezpretensjonalnymi wegetariańskimi potrawami, jak risotto z warzywami, czy przystawkami, jak bruschetta z grillowanymi pomidorami, carpaccio wołowe, wędliny, pasztety.

Pinot noir jest też jednym z tych czerwonych win, które spokojnie możemy podać do ryby, np. grillowanego łososia czy steku z tuńczyka. Dojrzalsze burgundy doskonale dosmaczą wołowy stek czy pieczoną z tymiankiem i warzywami jagnięcinę. Do pieczeni w sosach grzybowych – czy to wołowiny, dziczyzny, czy drobiu – dobierzmy burgunda, który osiągnął już truflowe i zwierzęce aromaty.

Jeśli chcemy cieszyć się naszym pinotem w towarzystwie deski serów, sięgnijmy po te miękkie, jak brie czy camembert. Możemy jednak zrobić eksperyment z intensywniejszymi w smaku twardymi i dojrzałymi serami, jak gouda czy gruyère. Wreszcie, wychodząc poza bezpieczne, typowe połączenia, spróbujmy sparować soczystego burgunda z potrawami kuchni azjatyckiej. Jeśli w winie pojawiają się ziemiste niuanse, jego duet z łososiem w sosie teriyaki uda się szczególnie. Z kolei kurczak pieczony z curry i imbirem będzie ciekawie współgrał z młodą i lżejszą wersją pinot noir.

W czym to pić?

Tradycyjnie czerwone burgundy podaje się w charakterystycznych, pękatych kieliszkach, lekko zwężających się ku górze. Ich czasza w porównaniu do kieliszków bordoskich jest szersza i nieco mniej wydłużona, ale za to bardziej zwęża się ku górze. Większa powierzchnia wina styka się w nich z tlenem – pozwala to uwolnić szeroką gamę aromatów, które dzięki zwężeniu w górnej części czaszy zmierzają wprost do naszego nosa. Na rynku dostępnych jest wiele wariacji. Niektóre z nich, bardzo efektowne, osiągają pojemność 0,5 litra lub większą. Picie wina ma być jednak przede wszystkim komfortowe i sprawiać nam radość, tak więc kieliszki o normalnych, popularnych pojemnościach zupełnie wystarczą.

W jakiej podawać temperaturze?

Pinot noir daje wina stosunkowo lekkie, jeśli porównać je do innych czerwonych. Dlatego, aby nie sprawiało wrażenia zbyt mdłego czy alkoholowego, należy je schłodzić nieco bardziej niż np. cabernet sauvignon czy syrah. Idealna temperatura wina w kieliszku powinna oscylować między 13 a 14ºC.

Jak to wymawiać?

Pinot noir – pino nuar

Mercurey – merkure

Givry – żiwri

Chambertin – szãbertę

Irancy – irãsi

Chitry – szitri

Auxerre – osser

Vougeot – wużo

Vosne-Romanée – won romane

Nuits-Saint-Georges – nui sę żorż

Volnay – wolne