Aromatics, czyli eksplozja smaków
2018-10-18





Aromatics, czyli eksplozja smaków. Degustacja aromatycznych szczepów niemieckich win organizowana przez Niemiecki Instytut Wina odbyła się w SPOT. w Poznaniu. Panel degustacyjny poprowadziła Manuela Liebchen wraz z Anną Gmurczyk.

 

 

Od dobrych kilku lat Niemiecki Instytut Wina edukuje Polaków… niezmordowanie, powtarzalnie, perfekcyjnie, doskonale i co najważniejsze skutecznie! Staram się, jeśli tylko czas pozwala, stawiać się na cyklicznych imprezach organizowanych w kilku największych miastach Polski. To za każdym razem wielka frajda, spora dawka edukacyjna i możliwość degustowania zacnych win. Większość z nas kojarzy zapewne imprezy związane z propagowaniem win ze szczepu riesling, na czele z Riesling Weeks. Tym razem do polskich miast zawitała akcja Aromatics, czyli najbardziej znane aromatyczne odmiany Niemiec. Magazyn Wino gościł na takiej degustacji w poznańskiej restauracji SPOT. Tutaj zawsze klimat dla wina jest przyjazny –  to przecież jedno z najlepszych miejsc, nie tylko w Poznaniu, do tego typu edukacji.

 

Degustowaliśmy pod kierownictwem Manueli Liebchen 12 ciekawych i aromatycznych win:

- trzy muskatellery, z których najlepszy okazał się ten wirtemberski z Weingut Graf Neipperg

- trzy sauvignon blanc, na czele z Wiengut Andreas Diehl z Palatynatu

- jeden bacchus

- jeden gewurtraminer

- cztery scheurebe, gdzie w secie podstawowym walczyły o prymat ze sobą wina od Theo Mingesa i Ernsta Bretza

Winem degustacji było jednak scheurebe z 1976 roku – Neuleininger Sonnenberg Auslese.
Niemal złote, prawie słonecznie żółte, czterdziestodwuletnie wino żyło i miało się doskonale. W bukiecie tego wina można było zanurzyć się na kilka minut i szukać, odgadywać liczne aromaty, z których paleta suszu owocowego (m.in. morele, pigwa), miody (gryczanego chyba najwięcej), nuty apteczne (jodyna, bandaż, ślad syropu pini) i warzywne (m.in. szypułki pomidora) dominowały… cudowne wino, pełne słońca, harmonii, umiarkowanej słodyczy i cały czas żywej budowy.

Po degustacji miał miejsce lunch, na który podano potrawy idealnie pasujące pod degustowane wina. Dla mnie osobiście najbardziej trafione były dania z curr … pod gewurztraminera i scheurebe doskonałe.

Dziękujemy za zaproszenie, dziękujemy za edukację. Będziemy czekać z tęsknotą na kolejne edukacyjne wydarzenia organizowane przez Niemiecki Instytut Wina.

Serdeczne podziękowania dla restauracji SPOT.  za bycie jak zwykle doskonałym gospodarzem.

Maciej Katarzyński