Znamy zwycięzców Noble Night 2018
2018-10-18





Długo wyczekiwana, XI Gala Wine&Food Noble Night organizowana przez Noble Concierge już za nami. W szranki jak co roku stanęło dwunastu wybitnych kucharzy, którzy specjalnie na tę okazję wraz ze swoimi zespołami przygotowali autorskie menu (przystawkę i danie główne). Zwycięzcami tegorocznej edycji zostali:

III MIEJSCE

Przystawka - Robert Koczwara, Fiorentina, Kraków

Danie Główne - Rafał Wałęsa, Sztuczka, Gdynia

Nagroda: udział w konferencji gastronomicznej Madrid Fusión 2019, fundator: Madrid Fusión, ekspres Nespresso z kompletem kawy w kapsułkach, fundator: Nespresso

II MIEJSCE

Przystawka - Mariusz Kucharczak, Boletus - Zamek Kliczków, Kliczków

Danie Główne - Robert Koczwara, Fiorentina, Kraków

Nagroda: staż w restauracji Northcote (1 gwiazdka Michelin) fundator: L’Officiel Polska i Gościnność, udział w programie „Made Progress” fundator: Made Progress.

I MIEJSCE

Przystawka - Rafał Wałęsa, Sztuczka, Gdynia

Danie Główne - Mariusz Kucharczak, Boletus - Zamek Kliczków, Kliczków

Nagroda: staż w restauracji Miramar Paco Péreza (2 gwiazdki Michelin), fundator: Noble Bank, przy wsparciu Akademii Gastronomicznej w Polsce, Vodka Cîroc 6 l, fundator: Diageo

 

Wine&Food Noble Night od innych konkursów kulinarnych wyróżnia skala przedsięwzięcia, jakość serwisu oraz dań i wyjątkowe nagrody dla zwycięzców, którzy wyjadą na zagraniczne staże i konferencje. Jednak  każdy z szefów staje przed zadaniem wyserwowania kilkuset dań dla gości w największej restauracji stworzonej specjalnie tylko na tę okazję. Przewodnim motywem scenografii tego wieczoru był kalejdoskop – proste, ale niezwykle przy tym kreatywne urządzenie: za pomocą jednego ruchu z kilku prostych elementów tworzy się za każdym razem inny, wielobarwny obraz.

Konkurs Wine&Food Noble Night składa się z dwóch etapów. W pierwszej kolejności następuje selekcja nadesłanych zgłoszeń i wybór 12 finałowych restauracji. W trakcie kwalifikacji sprawdzana jest karta menu, dobór smaków, jakość obsługi, dbałość o aranżację wnętrza restauracji.

W tym roku do Gali Finałowej zakwalifikowali się: Erwan Debono (Bez Tytułu, Warszawa), Arkadiusz Gawron (SmaQ Food&Wine, Katowice), Wiktor Ignaczak (ProVita, Kołobrzeg), Ernest Jagodziński (Autentyk - kuchnia i ludzie, Poznań), Jakub Kasprzak (Lumière, Baranowo), Robert Koczwara (Fiorentina, Kraków), Rafał Kopicki (PAPU, Warszawa), Mariusz Kucharczak (Boletus - Zamek Kliczków, Kliczków), Grzegorz Pawlik & Mateusz Suliga (Unicus Palace i Unicus, Kraków), Marcin Szwak (Chapeau Bas – Grand Lubicz, Ustka), Sebastian Truszkowski (Natura, Rozewie - Jastrzębia Góra) oraz Rafał Wałęsa (Sztuczka, Gdynia).

Tegoroczny popis kulinarny Mistrzów i ucztę dla zmysłów otworzył Michał Stężalski z restauracji Szara Gęś w Krakowie ze swoimi propozycjami amuse bouche. Michał Stężalski zwyciężył w X, jubileuszowej edycji konkursu we wszystkich kategoriach oraz zdobył wyróżnienie Jury Profesjonalnego. Propozycjami amuse bouche na otwarcie tegorocznej Gali były: foie gras z rajskim jabłkiem i wanilią, pieczona gęsina z orzechem laskowym i brusznicą leśną, kozia bryndza z marmoladą z czerwonej cebuli i popiołem z buraka.

Osobną nagrodę (staż w owianej kulinarną legendą El Celler de Can Roca - *** Michelin) przyznał w imieniu Akademii Gastronomicznej w Polsce jej Prezydent, Maciej Dobrzyniecki. To wyróżnienie otrzymał Robert Koczwara (Fiorentina, Kraków). Koczwara tego wieczoru wyserwował:

Na przystawkę: Foie gras bon bon z kaczki z wanilią, winem pedro ximénez, konfiturą z pigwy z jadalnym złotem i chałką.
Na danie główne: Jagnięcinę z sosem bordelaise, galaretką z wina Barolo, czarną soczewicą, pepperoncino, grasicą oraz piklowanymi warzywami.

 

W trakcie Gali zaproszeni Goście mogli również obserwować kulinarnych mistrzów przy pracy na scenie live cooking. Swoje dania publiczności zaprezentowali:

Witek Iwański (Raffles Europejski Warsaw) -  podwędzany seler z truflami,

Paweł Chomentowski (White One) - mazurski jesiotr z dodatkami: dymu wiśniowego, koziej brody, kiszonego czosnku niedźwiedziego, rajskiego jabłka oraz chrobotka,

Sebastian Olma (Belvedere Restauracja) - smażona wołowina Wagyū  w emulsji ostrygowej z sezamem i kremowymi ziemniakami w tempurze.

Artur Swat