Farnese w Rafinerii Smaku
2018-11-16





Włoskie wina to bardzo szerokie spektrum jakościowe, od win codziennych, zwykłych po wina zapierające dech w piersiach, będące marzeniem każdego konesera. Włochy to nie tylko jeden z największych producentów wina, ale też i jeden z takich krajów, którego najbardziej znane nazwy win są w ilości większej niż mamy palców u naszych obu dłoni.

Dlatego każda okazja na spotkanie z producentami win włoskich, to zawsze możliwość dotknięcia przynajmniej solidnej, środkowej półki jakościowej. Nie inaczej było tym razem. Do restauracji Rafineria Smaku (Poznań, St. Rynek) zaprosiła Magazyn Wino firma City Wine, która od lat importuje wina od grupy FARNESE i sprzedaje je na polskim rynku.

To już kolejne, na przestrzeni kilku lat, spotkanie autora tego reportażu z winami z Farnese. Ta znana i lubiana w Polsce grupa winiarska z Włoch prezentowała 18.10.2018 w restauracji Rafineria Smaku nieco szerszy wybór win z różnych regionów Włoch. Zazwyczaj prezentacje ograniczały się do win z jednego, dwóch, góra trzech regionów. Tym razem były reprezentowane cztery regiony: Abruzja, Sycylia, Puglia  i Kampania. Warto przypomnieć, że winnice są także w takich regionach Włoch jak Toskania czy Bazylikata.

Degustację poprowadziła ponownie przesympatyczna Stenia Paparelle. To nie tylko winny  profesjonalista z bogatą wiedzą, ale i dama o niezwykłej urodzie.

Na szczególną uwagę zasługiwały moim zdaniem takie wina jak:

1. Falanghina FESEVO z Kampanii
Dobre, dość kwasowe wino z egzotycznym, cytrusowym bukietem.

2. AGLIANICO VESEVO również z Kampanii
Wino z niezwykłym bukietem – jeśli ktoś jeszcze nie zna szczepu aglianico, to wiśnie i asfalt, grafit oraz czereśnie mogą go zaskoczyć i oczarować!
W ustach wino zarówno taniczne, jak i słodkawe.

3. BIO Nero'd'Avola z Sycylii
Pieprzowo-czereśniowe z akcentem mineralnym... czuć, że to wino z wulkanicznej wyspy.

4. ZOLA Primitivo di Manduria
Klasyka! Mocca i śliwki suszone, jagody i czekolada, słodkie i taniczne zarazem.

5. NEGROAMARO VIGNE VECCHIE
To chyba wino najlepsze z całej degustacji. Staranny zbiór i winifikacja, dłuższe starzenie w beczce… efekt: kawa, dżem, powidła przypalone, długie wino, słodkie taniny, głębia... perełka!

Podziękowania za gościnę dla restauracji Rafineria Smaku oraz dla firmy CityWine w osobach Roberta Tujaka i Bartosza Mikołajczyka.

 

Autor:
Maciej Katarzyński